Vanaema, vanaema, miks sul nii imelikud kulmud on?

Tunnen end alati kuidagi kohmetult, kui minu käest küsitakse küsimusi, mis puudutavad mu välimust. Alles hiljuti oli mul keset nägu mitu suurt ja väljaulatuvat "nõiamoori" sünnimärki. Ja eks tuttavate lapsed ikka aeg-ajalt küsisid, et mis asjad need mu näo peal on. Ütlesin, siis, et küsisin lapsena täiskasvanutelt ebaviisakaid küsimusi ja nii see kasvas, mida rohkem küsimusi ma küsisin. Siis rohkem ei küsitud ...


Loomulikult küsiti sageli ka seda, et kas ma mitte lapseootel pole. Ei, ma olen lihtsalt paks.

Ka juuksevärvi teemadel on uuritud.

Kulmudest on samuti räägitud. Kunagi 90nendatel oli mul komme oma kulmi peenikeseks kriipsuks kitkuda. Mõnikord lausa nii peenikeseks, et neid polnud õieti ollagi. Õnneks kasvasin ma sellest välja. Vähemalt osaliselt.

Ma arvan, et viimased 18 aastat on mul olnud sellised "kajaka" kulmud. Nina juurest pisut paksemad ja otstest kitsamad. Olen vahel mõelnud küll, et ehk oleks aeg neid ümber kujundada, aga ei ole mul kannatust, et neid välja kasvatada.



Nädalavahetusel käisime ühel tuttaval perel külas brunchimas. Pereema töötab muide ilutehnikuna. Aga see oli hoopis pereisa, kes küsis, et miks mul nii imelikud kulmud on. Olin sõnatu. Mida sa vastad sellisele küsimusele? Oleks esitajaks olnud laps, siis saaks ju küsimuse naljaks pöörata, aga nii olin ma täiesti sõnatu.

Sõnatu eelkõige sellepärast, et küsimus tundus pehmelt öeldes kohatu. Samamoodi oleksin võinud ju küsida, et aga miks sul roheline t-särk seljas on. Valiku vabadus. Miski, mille kohta ma kellelegi aru ei pea andma.

Koju tulles ei saanud ma seda peast. Mõtlesin sellele. Uurisin kulme igast peeglist ja erinevas valguses. Küsisin lastelt, et kas nende meelset on ka mul imelikud kulmud. Aga neist pole ju abi, nad on kõigi minu veidrustega juba sünnist saadik harjunud.

Ise mõtlesin veel, et kes teab, ehk see ongi põhjus miks üksi mees mind ei taha, liiga imelikud kulmud...

Mis teie arvate, kas kulmu kujundamine on iga inimese isiklik valik, või peaks meil oleme kulmuvalitsus, koos kulmu eelnõu ja seadusesätetega? Ja siis linna peal liiguks ringi kulmupolitsei, kes valede kulmude kandmise eest kirjutab kulmutrahve välja? Ja neile, kes rikkumisega rohkem kui korra on vahele jäänud, pannakse kulmuvanglasse istuma, raseeritakse kõik kulmud maha ja välja lastakse siis, kui kulmud on tagasi kasvanud, et siis järelevalve-kulmukunstnik saaks kujundada sotsiaalselt aktsepteeritavad kulmud?

Kommentaarid