Some animals are more equal than others

Võrdsuse teemat on nüüd arututud nii hommiku kui õhtusöögi kõrvale. Hakkasin minagi selle peale mõtlema (nagu ikka, tulevad kõik geniaalsed ideed siis kui kell on juba pool kolm hommikul ja tegelikult peaks hoopis õndsa und magama). Et mida siis tegelikult silmas peetakse kui räägitakse võrdsusest? Ja kas see on üldse saavutatav? Ja kui see saavutatakse, siis kas see on õiglane?


Aga arutleks pisut selle üle. Mida mõeldakse võrdsuse all? Võrdseid võimalusi, õigusi, tulemusi? Ilmselt kõike eelmainitut. Naised tahavad olla meestega võrdsed, nooremad vanematega ja sisserännanud kohalikega. Mulle meeldiks uskuda, et Eestis on kõigil võrdsed võimalused. Mõned peavad selle võrdsuse nimel pisut rohkem pingutama. Meil pole (minu teada) erialasid kuhu naisi vastu ei võeta. Tänu elukestvale õppele, saavad ka minuealised või isegi vanemad teha elus ametialase kannapöörde. Ja pea kõik haridusasutused pakuvad heade õpitulemustega kodanikele, tasuta õppimise võimalust. Niisiis, igast Vellost võib saada advokaat ja Mallest kirurg.

Teoreetiliselt.

Tegelikkus on see, et juba enne sündi pannakse meie eest asjad paika nii, et kõik ei ole võrdsed. Kui sa sünnid intelligentsete vanemate majanduslikult stabiilsesse keskkonda, on sul juba eelis inimese ees, kelle vanemad tegelesid iibe tõstmisega purjus peaga saunalaval ja kellel on oma lastele pakkuda ainult enda keskpäraseid teadmisi ja kasinat kasvupinda. Isegi sama pere lapsed ei ole võrdsed. Olenevalt sünnijärjekorrast on ühel paremad eeldused olla ambitsioonikas ja teisel altruistlik. Mida aeg edasi, seda suuremaks kasvab lõhe kahe inimese vahel.

Näiteks vaatan ma oma vanemaid poegi. Nende vanusevahe on aasta ja kolm kuud. Üks on ekstravert ja teine introvert. Ja ma näen, kuidas inimesed kummasegi suhtuvad. Ühel neist on palju lihtsam edu saavutada, sest ta on nö likeable person. Teine, kuigi palju sügavam, koostööaldim ja südamlikum, peab palju rohkem pingutama, sest ta on teistmoodi ehitatud. Ja ometi on mõlemad sealsamas saunalaval meisterdatud.


Gümnaasiumi lõpuklassis võivad kaks inimest, kes on sündinud samal kuupäeval olla radikaalselt erinevad isiksused, erinevate eelduste, võimete ja huvidega. Inimese iseloom ja välimus määrab, kuidas tal elus läheb. Või kui täpsemalt öelda, siis kui lihtne tal on oma eesmärke saavutada.

Kommunistliku ühiskonna alustala oli võrdsustada kõiki. Oli see siis õiglane, et samal ametikohal said sama palka nii see, kes pingutas, kui see, kes aknast välja vaatas? Mingid preemiasüsteemid olid, aga nii palju kui ma sellest kuulnud olen, ei olnud rahul ei ühed ega teised. Valitsusvorm on teine, mured samad. Kassapidajad nurisevad, et saavad vähem palka kui õpetajad, õpetajad jälle kaebavad, et võiksid vähemalt keevitaja palga saada ja keevitaja annaks pool oma palka, kui saaks vahel lihtsalt puhata. Ja kui kõik saaks võrdselt palka? Kas siis oldaks rahul? Vaevalt. Ikka leitakse, et just tema töö on see kõige väärtuslikum. Tema on rohkem oma ameti nimel koolis käinud ja vaeva näinud, kus on siis vääriline hindamine?


Sest kui päris ausalt rääkida, siis mulle meeldiks üldse vabakutseline olla. Istuda kodus, kirjutada seesinast blogi, käia trennis, meelt lahutada, lapsi hellitada ja sõpru võõrustada. Kõik on ju head ja õilsad eesmärgid. Liiga ei teeks kellelegi, otseselt kasu ka vast ei tooks, aga vähemalt oleksin ise õnnelik ja tunneksin ennast väärtuslikuna. Miks ma pean sellise tühise asja pärast nagu raha, olema kohutavalt produktiivne ja asjalik? Teate miks? Sest ma pole piisavalt ilus. Ega kaval. Noh, ja vanus pole ka enam päris see õige. Minu võimalused olla trofeenaine on juba eos piiratud.


Niisiis, võrdsus on parimal juhul illusioon ja soovunelm. Reaalsuses ei taha me tegelikult teistega võrdsed olla. Me tahame olla paremad kui teised. Silmapaistvad ja imetletud. Ainus asi, mida võiks inimestele tõesti võrdselt jagada, on austus. Sest olenemata sellest milline on sinu päritolu, isikuomadused, kontojääk või ühiskonnapositsioon, siis austuse võib iga inimene ise endale välja teenida ja see ei peaks kellelegi olema üle jõu käiv.

Kommentaarid