Ära ole selline pidur!

See oli millalgi suvel juba, kui ma ühel õhtul maja ees parkisin ja naabripoiss tuli oma meeste huumoriga mulle midagi käsipiduri kohta seletama. Esiteks ma üldse ei kuulnud hästi (ärge unustage, et mul on ikkagi diisel ja see üürgab tõsiselt) ja teiseks ei saanud ma mitte mõhkugi aru, mida mulle öelda taheti. Pärast, kui ma püüdsin välja selgitada, et milles see uba siis oli, öeldi mulle lihtsalt: "The moment's gone. You've killed it."

Pojad õiendavad minuga, et ma parkides ei armasta käsipidurit peale panna. Umbes, et milleks see mul on, kui ma seda ei kasuta? Noh, ei ole tõesti väga harjunud kasutama. Esiteks on mul suurem osa elust olnud manuaalkäigukastiga auto ja siis piisab, kui sa suvalise käigu sisse jätad ning see toimib nagu käsipidur (vähemalt nii olen mina aru saanud). Teiseks, ma ei pargi ju ometi kuhugi kallaku peale, et ma peaks muretsema, et Volli ilma minuta jalutama läheks. No ja kolmandaks on mul loomulikult lugu.


Mõned aastad tagasi, kui mul veel oma sõiduriista polnud, rentisime sõbrannadega auto, et nädalavahetuseks Pärnusse spaasse sõita. Võtsin reede õhtul auto ja noppisin linnast kõik sõbranjed peale. Olime juba pealinnast lahkumas, kui mul meenus, et olin midagi jube olulist koju unustanud ja nii me siis sõitsime veel korraks minu juurest läbi. Sõidan maja ette, astun autost välja ja sain südari. Auto ajab valget tossu välja. Sealt, kus asub kütusepaak.

On üks asi, mida te peate minu kohta teadma. Nimelt, kui on stressiolukord, siis ma ei lange paanikasse. Ma olen ääretult efektiivne ning operatiivne. Paanikasse langen ma pärast või juba enne olukorra tekkimist, aga see pole antud loo kontekstis oluline. Ühesõnaga, ajasin siis kõik sõbrannad autost välja ja käskisin eemal seista. Sest ma olin täiesti veendunud, et auto kohe plahvatab. Minu järgmine mõte oli, et peab helistama. Aga kuhu? Politseisse? Kiirabisse? Ja kui see auto praegu plahvatab, siis kas minu kodukindlustus katab kõigi naabrite aknad, mis plahvatuse tagajärjel tõenäoliselt purunevad? Ma ju ütlesin - efektiivne.

Kuna auto kohe veel ei plahvatanud, siis ei helistanud ma päästeametisse vaid autorendifirmasse. Nemad ju mulle selle plahvatusohtliku sõiduvahendi andsid, las nüüd vastutavad! Seletan nii rahulikult ja hästi kui oskan, et mis siis täpselt juhtunud on ja kust otsast tossu tuleb. Mees toru teises otsas maru rahulikult küsib mu käest: "Aga kas te käsipiduri võtsite maha?"

Mul on raske kirjeldada, kui lollina ma end tol hetkel tundsin. No kohe täis taun või full retard, nagu mu lapsed ütleksid. Kui te arvate, et mu sõbrannad ei irvitanud mu üle terve nädalavahetuse ja iga kord kui me autosse istusime, ei küsinud, et kas ma ikka kässari võtsin maha, siis te eksite. Nad lüpsid seda olukorda sajaga. Sest, olgem ausad, päris naljakas ju.

Ja see ongi põhjus, miks ma eelistan käsipidurit mitte kasutada. Kuigi Volliga ilmselt seda ette ei tuleks, sest tal vastav tuluke annab märku, kui pidur peal. Aga noh, teate isegi, old habits.

*Pildistas Kadri Vahtramäe

Kommentaarid

  1. Ma ka ei kasuta käsipidurit. Millegipärast on mul tunne, et see tross läheb pooleks, kui ma seda kangi tõmban. Käik sisse jätta tundub igatahes kindlam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pärast seda postitust õpetati mind ikkagi käsipidurit kasutama. Nimelt väidetavalt pidi automaatkäigukastiga olema nii, et kui käiku ja käsipidurit pole sees, siis käigukast nö "ripub" ja see pidi millegipärast halb olema 😁. Aga ilmselt manuaaliga seda "rippumist" siis pole 🤔.

      Kustuta

Postita kommentaar