Kuidas pärast lahutust uuesti kohtamas käia?

Kevadel kirjutasin ma sellest, et kuigi ma viimased aastad justkui otsin ja ootan uut suhet, siis tegelikult on mul alateadvuses pandud tähtaeg, enne mida ma midagi tõsist algatada ei tahagi. Kirjutasin sellest siin. Kuna see kuupäev tuli ja läks, siis nüüd on ehk paras aeg rääkida lahutusjärgsest kohtingumaailmast. Mitte tingimata omale kogemusele tuginedes, sest noh, sellega oli mul täiesti napakas lugu ja eks ma kunagi selle ka teile toon, aga üleüldiselt, lugedes teiste lugusid ja psühholoogide soovitusi, siis mulle näisid vahvad mõtted. Ja eks need on üsna universaalsed tõed, olenemata sellest, kas olete lahutatud või veel mitte.



1. Ära hakka kohtamas käima enne, kui lahutus on jõustunud. Siin ma pean tunnistama, et mina eksisin selle reegli vastu. Kuigi ma otseselt ise ei otsinud kedagi, siis Nipernaadiga kohtusime me umbes kolm kuud enne lahutuse ametlikuks kuulutamist. Eks meil oli ka teisi takistusi, aga üks tema hirmudest oli see, et ehk võtan ma teda kui üleminekupeikat. Aeg on oluline. Aeg taastumiseks, enese leidmiseks, rahu tegemiseks. Hea oleks võtta vähemalt üks aasta selleks, et eelmisest suhtest üle saada, enne kui uut alustada.

2. Küsi endalt, kas sa ikka otsid kaaslast õigetel põhjustel. Kui vastus küsimusele "miks" on see, et soovid üle saada valust, üksindusest või vihast, siis pole sa ilmselt tegelikult valmis veel uueks suhteks. Kui vastus on see, et sa tahad uut suhet rohkem, kui sa seda vajad, siis on see märk, et oled valmis taas kohtingumaailma naasma. Kohtamas käimine eeldab teatud haavatavust, ebakindluse taluvust ja soovi kogeda emotsioonidespektri erinevaid varjundeid, selleks et luua uusi positiivseid kontakte ja suhteid.

3. Sea mõistlikud eeldused. Ära eelda, et esimene suhe abielusadamasse sõuab. Naudi kohtamas käimist. Ole valmis selleks, et uues suhtes on uued väljakutsed, mida sul eelmises suhtes polnud. Ära võrdle uut partnerit oma eksiga. Uus suhe on jätkusuutlik, kui oled õppinud ennast paremini tundma.

4. Ole oma mineviku kohta aus. Tõde sinu elu, huvide, laste ja väärtuste kohta tuleb varem või hiljem nii ehk naa ilmsiks. Ja sa ju tahad leida inimest, kellele sa meeldid enda pärast ja kes jagab su huve ning väärtushinnanguid, eks ju?

5. Ära kiirusta. Õpi uut inimest võimalikult hästi tundma, enne kui suhtesse sukeldud. Tehke koos erinevaid asju. Vestelge sageli telefoniteel. Kaasake tegevustesse ka sõpru. Sõbrad tunnevad meid paremini ja pole kallutatud emotsioonidest. Nad võivad meie tähelepanu pöörata väljavalitu iseloomujoontele, mida me ise tunnete tuhinas ei märka, või ei soovi märgata.

6. Ole valmis, et emotsioonid hakkavad üle ajama. Sest nad hakkavad. Sa võid tunda väga palju erinevaid emotsioone: süüd, erutust, ärevust. Luba endal neid emotsioone tunda. Ole enda vastu kaastundlik ja kannatlik. Kuula oma sisetunnet. Pea meeles, et on täiesti normaalne tunda nii tujusid kui tundeid ja sa oled õnne väärt.

7. Tea oma prioriteete. Mõtle sellele, et mis on sinu jaoks partneri juures oluline. Sama tähtis on mõelda ka sellele, mida sa absoluutselt ei aktsepteeri. Nii võid kohe alguses ebasobivad kandidaadid kõrvale heita ja oma aega säästa.

8. Oota enne kui tutvustad uut partnerit oma lastele. Kui tutvustad silmarõõmu liiga vara, võib see laste jaoks olla segadust, ärevust ning muret tekitav. Veendu esiteks ise, et tegemist on tõsiseltvõetava suhtega, enne kui tutvustad teda oma lastele. Kui seda teed, siis kinnita oma lastele, et nad on jätkuvalt sinu elus esikohal. Ka lapsed võivad tunda ärevust, viha ja kurbust uue suhte pärast. Julgusta neid esitama küsimusi ja väljendama oma hirme.

9. Arene edasi. Ükski suhe pole täiuslik ja suhted, mis kestavad, nõuavad pühendumist ning tööd. Ravi oma haavu ja tõmba ligi terveid inimesi.

10. Mis kõige olulisem - usalda oma sisetunnet. Kui sul tekib mõne inimesega ebamugav tunne, siis liigu edasi. Ära karda lõpetada suhtlus inimesega, kes paneb su sees häirekellad helisema. Ole ettevaatlik inimese suhtes, kellel on kombeks kõiges oma eksi süüdistada.



Pärast lahutust olin mina tükk aega väga katki ega tajunud oma väärtust. Päris siiralt arvasin, et kes mind ikka tahab. Vahel arvan ikka veel nii. Kahjuks on ka ühiskonnas juurdunud suhtumine, et lahutatud naine on kuidagi vähem väärt, praak, "pagasiga", meeleheitel jne. Seetõttu näib kohane siia ära tuua ka mõned ilmselged plussid, mis lahutusega kaasnevad. Meeldetuletuseks endale ja tähelepanemiseks kahtlejatele, sest mis ei tapa teeb tugevaks, teate ju küll.

1. Lahutatud naine haldab oma finantse paremini. Olen vist ka varem seda korra või paar maininud, et minu materiaalne olukord läks pärast lahutust palju paremaks. Palju. Ühel hetkel olin ainult mina vastutav kõigi sissetulekute ja väljaminekute eest. Ja see aitas eelarvet palju paremini planeerida. On olnud ka keerulisi hetki, aga suures plaanis on lahutus minu majanduslikku mõtlemist kõvasti arendanud. Ka mu ämm mainis, et see poolteist aastat, mis ta üksi elas pärast esimest abielu, oli tal parim materiaalne staatus. See, et lahutatud naised on kõik väljas selle peal, et endale uus "suhkruissi" vms leida, on klišee, millel pole alust. Isiklikult mina isegi natuke kardan uut suhet just selle sama nüansi pärast, et kas ja kuidas uuesti ühise rahakotiga harjuda ja kas ma olen valmis loobuma oma finatsiseseisvusest.

2. Lahutatud naine on suhetes parem. Lahutus õpetab seda, millist partnerit me tegelikult enda kõrval näha soovime. Me õpime ennast paremini tundma ja oskame oma soove paremini väljendada. Tagantjärele näen ma paljusid asju palju selgemini. Vigu, mida mina tegin. Kuidas ma kaotasin ennast suhtesse, oskamatust oma soove ja muresid väljendada. Ma olen oma loomult väga pehme ja ma ei salli konflikte. Seetõttu on mul nõrkus "kodurahu" huvides suu kinni hoida ja teha seda, mida teine soovib. See võib tunduda hea omadusena, aga aja jooksul tekitab see teisi probleeme. Niisiis, lahutus on mulle õpetanud isekust, seda head isekust.

3. Lahutatud naine/mees on kodutöödes osavam. Kõike mida varem tegi teine partner, tuleb pärast lahutust endal tegema õppida. Olen seda näinud kõrvalt, kuidas paljud naised on õppinud trelli ja haamrit kasutama. Mina olen õppinud googeldades kõige soodsama töömehe telefoninumbri üles leidma.

4. Lahutatud naine on tööalaselt edukam. Lahutus sunnib naisi mugavusstsoonist välja tulema. Mina olin enne lahutust kümme aastat täiskohaga koduperenaine. Jah, oli väga hirmus. Aga samas ka väga positiivne ning hinnaline kogemus. Praegu olen ma sujuvalt jõudnud uuele mugavustasemele ja naudin seda palju rohkem kui toda eelmist. Juba see, et haarad ohjad ja teed oma parima, kasvatab eneseteadvust ning -hinnangut.

5. Lahutatud naised on edukamad lapsevanemad. Kuna kurnav suhe on seljatatud, siis on rohkem aega ja energiat oma lastele pühenduda. Ka selle punktiga suudan suurepäraselt samastuda. Suhe lastega muutus palju lähedasemaks ja kodune elu rahulikumaks, kuna olid ainult ühed reeglid, mitte nii, et lapsed käisid mõlema vanema vahel endale sobivamat lahendit välja nuiamas. Meil olid lisaks muule ja kultuurilistest erisustest tingitud lahknevused kasvatusmeetodites ja juba see tekitas suurt stressi. Ise eelistan pigem autokraatliku kasvatusmeetodit, eksabikaasa aga toimis vabakasvatus printsiibi lipu all. Ma ei ütle, et üks on hea ja teine halb meetod, ma ütlen, et kuna need olid niivõrd erinevad, siis see lõi pingeid ja oli raske meile ning lastele. Praegu on selge - minu kodus minu reeglid, isa juures isa.

6. Lahutatud naistel on parem tervis. Paljud teadusuuringud kinnitavad, et abielus inimesed elavad kauem, kui vallalised. Teisest küljest aga mõjub halvas kooselus kogetud stress hävitavalt. Isiklikust kogemusest võin välja tuua, et pärast lahutust hakkasin tunduvalt tervislikumalt toituma ja ka trenn tuli mu ellu alles pärast lahutust.

7. Lahutatud naistel on paremad sõprussuhted. Lahutus näitab, kes su tõelised sõbrad on. Minu sõpruskond on päris korraliku muutuse läbi teinud. Ma ei saa öelda, et oleks olnud palju vastikuid inimesi, oli, aga mitte palju. Pigem ma tunnen, et mul pole enam kohustust suhelda inimestega, kellega ma tegelikult suhelda ei taha. Jah, arvuliselt on mul sõpru vähem, aga need kes on, on seda kvaliteetsemad.

Vaadates seda nimekirja võib tekkida küsimus, et kui naise elu pärast lahutust nii palju parem on, siis milleks üldse uut kaaslast otsida? Noh, see põhjus on lihtne. Me ei vaja uut meest, me tahame. See on teadlik valik, sest me oleme terveks ravinud oma haavad ja me teame oma väärtust. Me teame, mida me suhtesse toome ja mida pakume. Ja me oleme hea meelega valmis seda kõike väärt mehega jagama.

Kindlasti on kusagil netiavarustes ka info kõikidest toredatest boonustest, mida kogevad lahutatud mehed. Jäägu see iga huvilise enda avastamiseks.

Algallikas: https://www.goodhousekeeping.com/life/relationships/a26537409/dating-after-divorce-tips/
ja
https://www.goodhousekeeping.com/life/relationships/a37108/ways-divorce-makes-you-a-better-person/

Kommentaarid