"The Irishman"

"The Irishman"
2019
Režissöör: Martin Scorsese
Näitlejad: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Ray Romano jpt
Metascore 94


Ei, mulle endiselt pahad poisid ei meeldi. Vägivallale õigustust pole. Noh, see kõlas natuke valesti tegelikult. Ikka on. Õigustus, vägivallale. Mõnes olukorras pole valikut, tuleb asju tinakuulide ja telliskividega "selgitada".

"Ristiisas" on üks lause, mida ma vist igal nädalal tsiteerin: "I'm gonna make him an offer, he can't refuse." Ja selle lausega saab absoluutselt kõik olukorrad elus lahendatud. "The Irishman" (ei tea kuidas see maakeeles kõlama peaks? Iirlane?) ongi justkui järg "Ristiisale". Vanaldane mafiooso meenutab oma elu, valikuid, rõõme ja muresid. Teeb seda pehmelt ja emotsioonideta. Kahetsedes ainult suhteid tütardega, mis jahedaks jäid. Mulle näib, et see vist ongi meestel tüüpiline kahetsus.


Meestelt oodatakse, et nad teeniksid hästi. Et perel oleks katus pea kohal, riided seljas ja nutitelefon taskus. Neilt eeldatakse, et nad õpetaksid poegadele ahju kütmist ja seina pahteldamist. Aga soojust ning õrnust peaks perele ema tagama. Minu kogemuse järgi on mehed palju tundlikumad kui naised. Nad aduvad õhust asju, mida naised ei pruugi tajuda. Mehed lihtsalt ei räägi neist. Nad ei oska, sest neid pole õpetatud. Ja kui nad üritavadki vahel, siis sunnitakse nad vaikima või vaadatakse neid kahtlustavalt. Aga kui lasta neil päriselt rääkida, siis võib neilt väga palju õppida.

Nii "Ristiisa" kui ka see film, keerlebki peaasjalikult meestevahelise suhtluse ümber. Kuidas nad ütlevad asju nii, et nad tegelikult midagi ei ütle, aga mõlemad saavad aru, mida öelda taheti. Väga ilusti lahendatud film. Ja kogu see maffia-filmidest tuttav vana kaardivägi, noh, see oli juba omaette vaatamisväärsus.

Kommentaarid

  1. Kas sind filmi pikkus(3 tundi 29min) ei seganud? See on ainus kriitika mida olen kuulnud. Vaatan muidugi selle filmi kindlasti ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei saa sellele küsimusele ausalt vastata, sest ei vaadanud järjest, vaid jupitasin. Samas, "Ristiisa" triloogia osad on ju ka kõik umbes sama pikad ja ikkagi vaadatavad.

      Kustuta
    2. Seda küll jah. Tundubki täitsa loomulik jupikaupa vaadata. Sõrmuste isanda kolmas osa oli umbes sama pikk ja mulle meeldis. Nii et küllap meeldib ka ''The Irishman''.

      Kustuta
    3. Just, mõni pooleteist tunnine film võib pikemgi olla, kui kolme ja poole tunnine 😄. Nii palju sõltub sellest kuidas lugu kulgeb.

      Kustuta

Postita kommentaar