"Armastus on pime"

"Love is Blind"
Netflix, 2019




Netflix arvas, et mul on vaja seda saadet näha, käivad ilmselt mu blogi lugemas ja teavad kuidas mul armastuse vallas lood on parasjagu.

Tegemist eksperimendiga, milles tahetakse tõestada, et tõeline armastus, mis jääb püsima, peab tekkima kõigest ja ainult intellektuaalse ning emotsionaalse sideme baasil. Kokku kutsutud paarisarv noori naisi ja mehi, kes on väsinud tänapäevasest kohtingukultuurist, milles peamiselt pööratakse tähelepanu välimisele ning sügavad intiimsed suhted jäävad sõlmimata. Kõik nad saavad suhelda vastassoost kaaslasega läbi seina, nii et kuuldakse häält, aga nägu ega kehakuju ei nähta. Juhul kui tekib side, mida soovitakse edasi arendada, tuleb mehel teha abieluettepanek ja kui naine sellega nõustub, siis nad näevad ka väljavalitut. Edasi saadetakse nad mõneks päevaks koos puhkama ja sealt edasi argiellu, koos elama ning planeerima pulmi. Kogu eksperiment kestab 40 päeva.

Mind tõmbas see sisukirjeldus käima. Suure hoolega vaatasin ju kunagi ka saadet "Abielu esimesest silmapilgust" ja natuke salaja ka "Prooviabielu". Ise ma sellesse väga ei usu. Jah, võib tekkida emotsionaalne side küll inimesega, keda ei ole näinud, aga kas sellelt on võimalik ka midagi tõelist aretada? Ma usun, et paljud nõustuvad minuga, et füüsiline olek - välimus, kehahoiak, lõhn, ilmed, žestid - mängivad suurt rolli selles, kas inimene meile atraktiivne on. Näiteks, kas ta matsutab süües? Muidu võib ju vinge vend olla, aga elada koos sellega? Või kui tema lõhn hakkab vastu? Ja kuigi te kõik mind praegu natuke vihkate selle pärast, aga ka kehakaal.

Mis mind mõnevõrra saate juures üllatas, on see kui kiiresti võivad tekkida tugevad tunded. Paari päevaga seal juba osad tegid abileuettepaneku. Üks lemmikpaar tekkis mul ka. Nende side näis kohe algusest nii ehe ja päris, et päriselt ka loodan, et neil läheb elus hästi. Ülejäänud on nii ja naa. Vähemalt kahe paari kohta usun, et need küll kokku ei jää. Aga noh, ehk ma eksin.

Tegelikult olid kõik saates osalejad väga hea välimusega. Ma usun, et see võiski olla põhjuseks, miks nad sellisest eksperimendist soovisid osa võtta. Nii mehed kui naised mainisid, et neil ei ole mingeid probleeme leida üheöösuhteid, aga sügavamat klappi on väga keeruline tekitada, kuna kenast näolapist tihtipeale sügavamat sisu ei oodata või isegi ei soovita.

Üldiselt näidatakse armumise protsessi väga ausalt. Tegemist on siiski juba täiskasvanud inimestega, kellel on oma väljakujunenud elustiil, harjumused, tõekspidamised. Näidatakse ka seda, et kuigi kõik võib inimeste vahel olla hästi, siis sellest ei pruugi piisata, sest me keegi pole üksik saar. Meid mõjutavad lisaks enda tunnetele ka meie perekonna uskumused, sõprade arvamused, ühiskonna normid ja miljon muud üksikasja. Elu pole Hollywoodi romantiline komöödia, kus kõik on must-valge. Ei ole nii, et kui mees sind tahab, siis ta teeb selleks kõik, et sind saada. Ja kui ei tee, siis järelikult piisavalt ei tahtnud. Jah, nii mõelda on palju lihtsam ja see teeb vähem haiget ning edasi liikuda on sellevõrra valutum. Aga see ei ole alati nii nagu paistab. Ja elus on asju, mis on tähtsamad kui isiklikud soovid ning tunded. Põhimõtted, väärtushinnangud, moraalinormid, kohuse- ja kuuluvustunne on kõik see, mis võib saada takistuseks kahe inimese õnnele.

Aga saade veel kestab ja siiani on päris tore olnud. Julgen soovitada küll. Isegi siis kui te romantikat ei otsi, inimeste käitumist erisugustes sotsiaalsetes situatsioonides on ikka põnev jälgida. Ja no see, kui palju seal armastust avaldatakse, see on juba täiesti teisel tasandil põnev.

Kommentaarid