"Raudne Tatjana"

"Raudne Tatjana. 6 novelli armastusest"
Grigori Skulski
Kirjastus Petrone Print, 2016
Tõlkija Ingrid Velbaum-Staub
159 lk


Kui te veel ei teadnud, siis praegu on Petrone Prindil eriliselt magusad pakkumised ja ma võin isiklikust kogemusest kinnitada, et pakid saabuvad helikiirusel pakiautomaati. Mina sain oma paki seekord taas koostöös kirjastusega, aga kõik raamatud olid sellised, mida juba pikemalt igatsenud olen ning ilmselt oleks need varem või hiljem tee mu riiulisse ikka leidnud. Hinnad on tõesti head. Mõne teose saab kätte lausa euroga. Ja euro eest, sõbrad, ei saa tänapäeval isegi peksa mitte, väärt kirjandusest rääkimata. Seega kiirustage, kodanikud, kuni raamatuid veel jätkub!

"Raudne Tatjana" on mul lugemist oodanud sellest ajast kui ta ilmus. Töötasin tol ajal Rahva Raamatus hulgimüügi osakonnas sortimendijuhina ja kõik Eestis ilmunud raamatud potsatasid mu töölauale. Osakonnas töötas meil ka üks Tatjana ja see teos jäi juba seetõttu meelde. Tatjana on tänaseni mu hea sõber ja teiegi teate teda, sest tema on süüdi selles, et ma endast pilte blogisse üles riputan, patt oleks sellist kunsti fotoalbumites luku taga hoida. Ja raudne on ka see minu Tatjana - tugev, meelekindel ja vapper.


Novellikogu lugesin ma läbi ühe hingetõmbega. Iga loo järel tegin väikse sirutuse, et need päris üheks ei sulaks, aga muidu käis järjest see lugemine. Mulle väga meeldis. Helge ja nukker vene romantika, millest hiljuti ka kirjutasin. Ühtaegu õnnelik ja kurb. Selline tõeline, päris. Mitte mingi imal ja ebareaalne ameerikalik roosamanna pehme vatt. Ei mingeid täiuslikke printse ega tuldpurskavate lohede käest päästmist vajavaid kuningatütreid. Tavalised inimesed, lihtsad ja head. Ja armastus on ka neis just selline - tagasihoidlik, õrn, habras ja pretensioonitu.

Sobis mulle praegu just selline lugemine. Äratundmine, et ma pole üksi. Samasuguseid on veel.

Kenasti kirjutati sellest ka Sirbis: https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/filmilik-proosa-armastusest/


Kommentaarid