"Mull"

"Mull"

Birk Rohelend

Toimetanud Inge Pitsner

Kirjastus Pilgrim, 2016

192 lk


Selleks, et ennast leida, on vaja end enne täiesti ära kaotada. Nii vist võiks kokku võtta Birki romaani. Lugu räägib 2008 aasta kinnisvara mulli lõhkemisest ja selle tagajärgedest. Kuidas inimesed kaotasid kõik selle, millele panustanud olid ja kuidas siis varemetelt end taasleida. Karakterid olid kenasti väljajoonistatud, tihked ja sügavad. Hirmud, lootused, ihad. Soov olla parem. Vahel oma tervise ja eneseväärikuse hinnaga. Me kõik teeme ju kogu aeg valikuid. Vahel ongi ainult halvad valikud ja me valime siis selle vähemhalva. 

Hea kerge lugemine. Olid väljatoodud ka teatud ühiskonna valupunktid, nagu töötus, pensionieelikute staatus tööturul, armastuseta suhted, perevägivald, vaesus. Kuigi neisse teemadesse väga süvitsi ei mindud, siis see teatud pinnapealsus ei häirinud ka. Peategelase kohta sai väga kena pildi ja teised inimesed olidki ju taustajõud, väike lugu taga, aga mitte nii palju, et oleks tähelepanu peamiselt röövinud. 

Mulle meeldis see, kuidas autor oli välja joonistanud allakäigu trepi kiire arengu. Kuidas üks sündmus käivitab teise, ning kui kiiresti asjad käest võivad minna ja inimene ei saa arugi, et mis temaga juhtus ja kuidas ta ühekorraga hoopis sellises olukorras on ja selliseid otsuseid langetab. Seda ongi neil, kes pole midagi sellist kogenud või üle elanud, väga keeruline mõista. Enamik inimesi elab oma mulli sees ja nad ei peagi sellest kunagi välja tulema. Mullis toimetavad ja selles arutlevad. Kui nende kõrval on inimene, kelle mull ühel või teisel põhjusel katki läheb, siis see ehmatab. Nii lihtne on mõelda, et ma mitte kunagi ei teeks nii või naa. Fakt on see, et keegi meist ei tea milleks me võimelised oleme. 

Kõik inimesed võiksid elus seda kogeda - mulli lõhkemist. Toob ilusti esile, millest me tegelikult tehtud oleme, mis on meie väärtushinnangud ja kuhu meie moraalnekompass meid eksitab, kui magnetid selle kasutuks muudavad.

Kommentaarid