Sport on saatanast

Oli aeg, kus ma siiralt uskusin, et need, kes sporti teevad on veidi lihtsakesed. Tutvusringkonnas oli paar sellist, kes ainult proteiinipulbritest ja kõhulihastest oskasid rääkida. No ja muidu näis ka, et juhtmed olid kuhugi kangi alla kinni kiilunud. Sest, milline tervemõistuslik inimene teeb vabatahtlikult füüsilist trenni? Mis talle ka mingit silmnähtavat kasu ei too? Ja mitte ainult ei käi metsas okste vahel müdistamas, vaid maksab lausa raha selle eest, et umbses spordiklubis kangi käristada ja võistlustel osaleda. Mis haige pervert ronib pärast kaheksatunnist tööpäeva jalgratta selga, et ühe koha peal pedaale vändata? Või tõmbab liibuva, mitteglamuurse trikoo selga ja aerutavad kloorises vees edasi-tagasi kuhugi jõudmata? Nendel kõigil on mõned kruvid lahti tulnud. Ainuke spordimoodi tegevus, mis veel kuidagigi aju võiks stimuleerida, on jooga. Aga noh, olgem ausad, need fitnessfriigid ei pea seda ka mingiks tõsiselt võetavaks spordialaks. 

Minu lemmik ikka kirjutab, et sport on saatanast ja terve mõistusega inimene ei tee ise midagi, mis vähegi sportliku tegevuse alla kvalifitseeruks. Õigesti räägib, ma ütlen.



Seda, et sport lolli veel lollimaks teeb, olen ma niisiis juba ammu kahtlustanud. Ja fakte selle tõestuseks koguneb jõudsalt. Näiteks olen roninud dušši alla koos oma veepudeliga. Miks te küsite? Jumal seda teab! Äkki ma arvasin, et mul hakkab pestes janu? Ükskord jutustasin pool tundi kena neiuga saunalaval. No kohe südamest-südamesse, eks ole. Mõned minutid hiljem soovib keegi mulle head õhtut ja ma vahin lolli näoga, et kes see veel selline oli. Ja kui mul lõpuks neuronid siiski jõnksatasid hüüdsin vastu: "Oih, ma ei tundnud sind riietes ära!" No ja seda tänast kummilindi lugu te lugesite juba ka kindlasti.

Ühel õhtul, peale trenni, vahetasime parasjagu riideid, kui me ei suutnud meenutada sõna "seebimull". Kas see oli "õhupall"? Või äkki "õhumull"? "No jah", teatas õde, "sport teeb lolliks". Küsisin, et millistele uurimustöödele tema arvamus põhineb (mainin, et mul oli kõvasti raskusi selle lause formuleerimisega)? Tema väitis, et talle piisab sellest, et ta ise seda tunneb, see ongi kogu tõestus, mis tal vaja on. Samal ajal pakkis meie vahel oma kotti üks noor naisterahvas. Pani kõik asjad spordikotti, tõmbas jopeluku kinni ja hakkas lahkuma. Vaatas siis imestunud pilguga suurt riidehunnikut pingil ja küsib meie käest, et kas need on tema riided? Võtab need kätte ja veendub, et tõepoolest on tema omad. Seletab meile, et ta nägi seal halli värvi ja see näis tuttav. Neiu jõudis vaevalt riietusruumist lahkuda, kui ma õelt pärisin: "Oota, mis asja sa seal enne seletasid?"



Et siis jah, ei maksa liiga palju oma keha treenida, aju närtsib. Ajutegevuseks ülioluline hapnikurikas veripunane vedelik kihutab trenni ajal hoopis teistesse organitesse ja mida kauem aju ilma hapnikuta on, noh, teate isegi.

Teie, kes nüüd tulete väitma, et teadlased on tõestanud, et lapsed, kes tegelevad füüsiliste tegevustega sooritavad paremini ka akadeemilisi teste, siis selle kohta loen ma parasjagu raamatut, mis seda eksiarvamust üldsegi mitte ei kinnita. Ümber ka otseselt ei lükka, aga ütleb lihtsalt nii: "Kas sportlik tegevus muudab lapsed ka targemaks? Või on nutikamad ja sihikindlamad lapsed tublid nii spordis kui ka akadeemilises vallas? Nagu neuroteaduslike asjadega ikka, ei ole siingi ühest vastust."

*Pildistas Tatjana Siipan

Kommentaarid

  1. https://www.rahvaraamat.ee/p/tugev-aju-kuidas-liikumine-ja-treening-sinu-aju-tugevdavad/1037772/et?isbn=9789985342589

    See raamat hakkas mulle mingi aeg silma. Võibolla need, kes 100% fitnessile pühenduvad tõesti mõneks ajaks elavad selles mullis (mis on lahe), aga ma arvan, et tavaline inimene igaljuhul võidab trennist ja miks ka mitte ta aju. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh raamatusoovituse eest! Kindlasti võtan ette.

      Aga muidu olen ka nõus, et trenn on lihtsalt nii hea, et kui aju ka kannataks, siis oleks see vist ikkagi seda väärt. Sest nii nagu triitseptsi ja õlalihast saab treenida, nii saab ka aju. Ta ju ka ikkagi lihas ;) (või noh, seda väidetakse selles raamatus, mida ma praegu loen).

      Kustuta

Postita kommentaar