Mõrtsukšampooni kättemaks

See on nüüd lugu, mida ma olen ammu mõelnud kirjutada, aga piinlik on, noh. Piinlik, sest ma olen pidevalt rääkinud puhastest aknaklaasidest, puhtast autost ja pesutriikimisest. Aga lugu on nii, et kuigi ma sisuliselt magan Cif kaisus, siis ei ole ma suutnud oma puhtusearmastust kõigile lastele edasi pärandada.

Nimelt on mul juba mitu aastat ühe pojaga pidevalt vaidlused kasimisteemadel. See on väljunud igasuguse kontrolli alt (loe: minu kontrolli alt). Asjad mida ma olen talle öelnud, millega ähvardanud, kuidas teda jõuga sundinud pesema - see on kõik olnud väga hirmus ja kohutav. Ma võin mürki võtta, et tal sellest lapsepõlvetrauma on.

Ma ei saa öelda, et mu teised võsukesed eriti agaralt pesuruumis aega veedaksid. Üldiselt ikka tuleb neile seda meelde tuletada.  Aga kui ma seda teen, siis nad ka kuuletuvad. Väljaarvatud see üks siis. Ja asi pole isegi selles, et ta ei peseks ennast. Tegelikult ma võin liialdamata väita, et tema kulutab kogu vannitoa hõivatuse ajast julgelt 30%. Ainult et, ta ei kasuta šampooni/ dušigeeli. Ta ütleb, et see on mürk ja tema ei suvatse mürki endale peale panna.

They're coming to get you, Barbara!

Olen püüdnud kavalusega talle vastu tulla. Noh, et lähme, ostame sulle spetsjomm mahe/öko pesugeeli. Sellega on nõus. Aga! Ta ei kasuta seda ikkagi. See lihtsalt on seal vannitoas.

Kui ma küsin temalt, et las tutvustab mulle statistikat kõigi šampooniohvrite kohta, siis itsitab ja ütleb, et vahet pole, tema ikka ei pese ennast. Piisab veest.

Teate, mis ma ütlen, ei piisa! Mitte, et ma ise mingi hull keemiafänn oleksin ja igale poole valgendajat pihustaks, aga mingil määral keemiat on vältimatu. Olen üle elanud ka etapi, kus ma kasutasin ainult äädikat ja soodat kodu koristamisel, ja mingi aeg saab sellega hakkama. Aga mitte lõputult ja mitte igal pinnal. Seega, keemia on mõistlikul määral vajalik. Liiga palju on muidugi halb, allergiad ja värki, aga natuke võiks. Arvestades, mis meie ümber lendleb ja kui rikutud õhk on, siis on vaja sellega võitlemise vastu tiba agressiivsemaid vahendeid.

Ja ei maksa mulle rääkida, et sada aastat tagasi inimesed pesid ennast ainult üks kord nädalas saunas ja ka seepi ei kasutatud. Vale puha! Jah, võibolla tõesti käidi saunas kord nädalas, aga päevas korra-paar loputas ennast iga tööline. Võibolla seal Prantsusmaal need snoobid, Versailles neli sajandit tagasi pesid ennast kaks korda elus - pärast sündi ja enne matuseid - aga neil jooksid hiired ka soengutes ringi, seega, ärge parem hakake, eks ole. Ja seep on ka juba tuhandeid aastaid vana leiutis. Ja üldse, juba tervise seisukohalt on hügieen rangelt soovitatav. Kes see ikka tahaks, et mingi tohter teie sees soolikaid ümber tõstab, kui ta ise loputas ainult veega käsi?

Muidugi on võimalik sellega hulluks minna, puhtusega nimelt. Minu omad väidavadki, et ma juba olen nendest klooriaurudest veidi pehmeks läinud peast. Ütlevad, et mul on ebamõistlikud puhtuse standardid. Üks isegi väitis, et meil on steriilne puhtus. Kinnitan, see pole üldse nii. Ma olen mitu korda tolmutortidega tõtt vahtinud, seega, nad eksisteerivad. Kas ma kasutan koristamist mingitlaadi psühholoogiliste painete kinnikatmiseks? Absoluutselt! Aga ma ei näe hetkel ka probleemi. Vähemalt ma ei joo, ei kogu prügi, ei harrasta enesehävituslikke sportimismeetodeid, seega all good.

Olen meie piinlikust probleemist rääkinud ka mõne tuttavaga. Niiviisi poolpimedas ja sosinal. Üldiselt mind lohutatakse ja öeldakse, et see on mööduv nähtus. Pidi suhteliselt tavaline olema teatud vanuses ja üle läheb siis, kui saabub silmarõõm. No mul on kahetised tunded seoses sellega. Esiteks on muidugi hea, et seelikute järgi veel ei joosta, aga teiseks, äkki ta leiab selle daami alles hilistes neljakümnedates? Ja kolmandaks - mul on suur hirm, et noormehe kasimatuses süüdistatakse mind. Noh, et mis ema ma selline olen, et lasen lapsel rokasena ringi hulkuda? Ei hakka ma ju kõigile rääkima, et poiss kardab šampoonimürgitusse surra.

*Postitus on valminud koostöös kõneall oleva kodanikuga.

Kommentaarid

  1. Ma turtsatasin lugedes kohe naerma, sest mulle meenusid need videod youtube-ist mida kunagi vaatasin, kus neiukesed agaralt rääkisid šampoonita elust. Ja kõigi nende juuksed nägid alati rasvased välja. Kaalusin nende argumente, aga täiesti ausalt mina ei tahaks selliste juustega igapäevaselt ringi käia, nii et tänan, ei!

    Mis puudutab hügieeni, siis laias laastus nõustun sinuga, kuigi näiteks hügieeni hüpotees vaidleb sellele osaliselt vastu. Vähemalt esimese seitsme eluaasta osas, mil laps peaks võimalikult paljude mikroobidega kokku puutuma, et immuunsüsteem areneks ja harjuks kõigega. Lapsena ''elasin'' liivakastis ja ronisin puude otsas, ning praegu ei haigestu sisuliselt kunagi. Ma ei hakka praegu teadustöid selle kohta otsima, aga ma usun, et püsiva steriilsuse hoidmine igapäevases elus teeb teed allergiatele ja autoimmuunsetele haigustele. Allergiad on samas nii keeruline teema, et täpselt ei teata, miks need praegu nii hüppeliselt kasvamas on. Ja raske on öelda, kust läheb piir liigse steriilsuse ja kasimatuse vahel. Nii et elame ja ootame, mis seoseid tulevikus leitakse. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult ei tahtnud siin vaielda, vaid tuua natuke teine vaatepunkt. Mis konkreetset küsimust puudutab, šampooni ohtlikkus, siis 1) ükski nendest ainetest vaevalt et läbi naha imendub, ning isegi KUI imendub, siis see kuidagimoodi ohtlik on, 2) šampoonist saadav kasu on igaljuhul suurem kui imeväiksed kontsentratsioonid mingit keemiat.

      Mina kusjuures kasutan vahel sellist higistamisvastast vahendit, mis sisaldab 15% alumiiniumkloriidi. Ma ei higista palju, aga vahel stressist ja siis on endal ebamugav. Alumiiniumkloriid on muidugi mürk, aga täiesti ausalt ma ei muretse sellepärast. Eriti, kuna kasutan paar korda kuus. Nii et olen samamoodi pigem keemia usku, eriti kui see meie elu lihtsamaks või mugavamaks teeb.

      Kustuta
    2. Tegelikult olen ma sellega nõus, et natuke mustust on hea, tugevdab immuunsust. Ja selles osas pean mainima, et kõik mu võsukesed on lutsutanud bussis toolikäsipuid ja kassiliivakastist "šokolaadikomme" maitsnud. Üleliia põdenud sellepärast pole :D

      Kustuta
  2. Kui vana see seebi vastane on? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, ma môtlesin et noorem :) meil oli siin ühe härraga kuni 12 aastaseni natuke jamad aga nüüd on teistpidi päevas käiakse mitu korda dushi all ja shampoone, balsameid ja geele kulub hulgi ja vannitoal on kogu aeg järjekord.
      Aga seda olen ma lôpuks ka ôppinud et sa void ilmatuma aja näägutada aga ühel hetkel otsustavad ise et tahavad seda teha, mida sina oled kuid/aastaid! rääkinud. Vahel tundub et YouTube klippe kuulatakse rohkem kui sind.

      Kustuta
    2. Eks ta nii ole :) Ma püüan ennast sellest olukorrast distantseerida, muidu läheks vist hulluks :/

      Kustuta

Postita kommentaar