We all have one and they all stink*

See blogi siin on arvamusblogi. Veidi ka elustiiliblogi. Või kõige õigem oleks vast nimetada teda kogemusblogist. Ja ma tahan avaldada arvamust. Mulle meeldib iseenda hääle kõla. Isegi kui sellele taustaks kostub klaviatuurinuppude klõbin.

Maele - jah, meesterahvas tõi. Ülemus. Tähtpäeva puhul.

Minu arvamused on kohati üsna jäigad. Vahel ma saan neid põhjendada oma usutunnistusega, aga sageli on see lihtsalt aastate jooksul väljakujunenud seisukoht teatud asjadesse. Päris elus ma vaikin väga palju. Sest ma tean, et kui oma nägemuse välja ütleksin, siis tekiks sellest ilge jama. Näiteks mäletan korda, kui istusime ühe seltskonnaga pokkerilaua taga ja mina teatasin, et paljud naised on ise süüdi selles, et eksmehed neile alimente ei maksa, kuna igaühega ei tasu lapsi teha**. Sellepeale vastas mulle sotsiaaltöötajana leiba teeniv neiuke, et nii kategooriliselt ei saa väita, kuna inimesed ju muutuvad. Et last tehes oli tore mees, aga pärast lahutust muutus tropiks. "Inimesed ei muutu! Naised ainult loodavad, et tropiga pere luues nende armastus muudab tropi printsiks, kuigi kõik märgid olid juba algusest peale olemas," teatasin mina. Ruumis hõljus piinlik vaikus, sest keegi ei julgenud enam midagi öelda. Olukorra päästis Nipernaadi, kes hakkas valjusti naerma ja teatas, et tema on minuga nõus, kuna tema on sünnist saadik tropp ja tropina ka sureb ning lapsi pole temaga mõtet saada. Siis kõik viisakusest muhelesid, jõid viina edasi ning unustasid vahejuhtumi. Mina õppisin suud kinni hoidma.

Kui seda teemat laiemalt vaadata, siis enamik asju siin elus ongi vaid kellegi isiklikud valikud ning arvamused. Seda kutsutakse vabaks tahteks. On teatud reeglid, mis sätestavad õige ja vale normid, aga sinna sisse mahub väga palju erinevat käitumist, suhtumist ning mõtteid. Meil on õnn elada demokraatliku riigikorra all ja valitseb see arvamus, mida jagab enamik. Samas, see enamik on täielikult teadlik, et on olemas ka alternatiivne mõttemaailm ja aktsepteerib seda. Kui on vähegi intelligentne inimene, siis ta ei nõua, et kõik inimesed peavad tema arvamust jagama ning sellega nõustuma. Ta lepib sellega, et teine arvab teisiti ja see on okei.

Mul on omad tugevad ja kõigutamatud seisukohad abordi, samasooliste kooselude, sisse- ja väljarände, hariduse omandamise, maksude maksmise, vabaabielude, truuduse, joobes juhtimise ja paljude muude asjade kohta. Ma saan aru, et paljud arvavad minule risti vastupidi ja see on täiesti normaalne. Kui mul on vaja oma arvamust põhjendada, siis see pole probleem. Minu jaoks pole ka teise inimese vastupidine seisukoht takistus suhtlemisel. Ma armastan diskussiooni! Tugevad karakterid ei hirmuta mind, mul on nende vastu sügav austus.

Ja mis mind enda juures tohutult häirib, on see, et kuigi mul on teatud asjades kindlad arvamused ja ma aegajalt neid ka väljendan, siis diplomaat minus, see, kes tahab, et kõigil oleks hea ja konflikte poleks, tema hakkab oma arvamust kohe siluma, kui asi teravaks kisub. Ma vihkan seda! Kui ma juba midagi ütlesin, siis nii on. Ma ei muuda meelt. See ei tähenda, et ma teistest halvasti arvaks või neid hukka mõistaks - igal oma tõde. Ma suudan suurepäraselt läbi saada inimestega, kellega mul on olulistes küsimustes täielikult vastandlik arusaam. Ma aktsepteerin teise inimese valikuvabadust. Ma ei pea sellega nõustuma ega seda isegi mõistma. Aga ma võtan seda nii nagu see on. Ainus mida ma soovin, on see, et teised mulle ka sama lubaks.

*"Opinions are like a**holes - everybody has one and they all stink." "Dirty Harry"#

**Kuigi ma endiselt arvan üsnagi samamoodi, ei tähenda see, et ma kuidagi õigustaks neid mehi, kes ei maksa alimente. Minu meelest saavad lapsi mõlemad - nii mees, kui naine - ja ütlemine, et "naine tohib ainult nii palju lapsi saada, kui jaksab ise üles kasvatada" on üks nõmedamaid ja meeste alatut käitumist pisendavaid fraase üldse. Aga igaühega ei tasuks ikkagi kohe peret looma hakata. Ei naistel ega meestel. Naiste seas on ka igasuguseid frukte (present company included).

#"Seisukohad on nagu urruauk - kõigil on oma ja need kõik haisevad." "Räpane Harry"

Kommentaarid

  1. Usun. Lisaküsimusi ei esita.

    Mae
    /kellel väljaspool kodumaad sisselogimine endiselt ei õnnestu/
    Tervitustega Riiast

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päris mitmed blogijad kurdavad sama muret. Marca ei saanud vahepeal isegi oma blogis kommenteerida. Veider värk.

      Kustuta
  2. Häda on ju selles, et argumenti "naised, kellele eksmehed elatist ei maksa, on ise süüdi", kasutavad just needsamad eksmehed elatise maksmisest hoidumiseks. Või nende eksmeeste uued naised, eriti just nende eksmeeste uued naised*. Sest see "on ise süüdi" transformeerub pärast lahkuminekut mingiks "asjaks iseeneses", milles seesama mittemaksev eksmees kohe kuidagi enam osaline ei ole, õigupoolest tekib sellest "naine on ise süüdi" kontseptist lausa mulje, et ainult see paha eksnaine tegigi eksmehest tropi, ilma selle paha eksnaiseta oleks tegu lausa ideaalse mehega. Seega, elatist mittemaksev mees ei vastutaks just selle teesi kohaselt justkui kohe mitte millegi eest.
    *kui eksmehe uus naine põhimõtteliselt elatisest hoidumisega nõus ei ole, siis pole ta just kuigi kaua selle eksmehe uus naine, vaid vahetatakse mõne nõustuvama isendi vastu välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis aga puutub sellesse, et troppidega ei maksa lapsi teha, siis paljude inimeste troplus tuleb alles kriitilises kauakestvas olukorras välja ja tänapäeval lihtsalt pole mitte ühtegi nii kriitilist ja kestvat katsumust, kui laste kasvatamine (missioonil käik ei lähe arvesse, sinna lähevad niikuinii erandiinimesed) ja sellist valemit lihtsalt ei ole, mis lubaks 100% kindlusega selle kõikse parema isa välja raalida.

      Kustuta
    2. Sellega olen nõus, et troplust sajaprotsendiliselt välistada ei saa, aga paljud inimesed hüppavad suhtesse puhtalt lootuse pealt, et kõik laabub iseenesest, kaine mõistus jääb tihti tahaplaanile.

      Sellega, et uued naised on need, kes meestele igasuguseid mõtteid pähe panevad ja õigustusi otsivad, on mul keeruline nõustuda. See saab juhtuda siis, kui mees juba niigi otsib põhjuseid alimentidest hoidumiseks. Aga kui mees on kindlalt otsustanud oma laste eest hoolt kanda, siis ei mängi rolli uue naise manipuleerimine ega ka endise naise (lapse ema) nõme käitumine. Normaalne, mõistlik mees saab ju aru, et ta ei maksa eksnaisele toetust vaid oma lastele elatist. Ja see otsus tehakse ammu enne seda, kui mees isaks saab.

      Kustuta
    3. Oh, ma ei ütlegi, et uued naised selle mõtte mehele pähe panevad, vaid et päris tihti väljendatakse seda mõtet uute naiste poolt mehe õigustamiseks. Käitumine on muidugi enne seda juba olemas.

      Kui just ei vea nende uute naistega nii hästi, nagu mul, minu eksi uued naised on kõik järjest olnud suure südamega ja vastutustundlikud inimesed, kellest aga kõige kauem kestnu pidas vastu neli aastat. Ja nad kõik lasid ennast ära petta selle mehe mimikrist. Millest ma teen küll järelduse, et see polnud ainult minu viga.

      Kustuta
    4. Mul jälle täpselt vastupidine kogemus. Eks otsustas ise, et maksab alimente ja kui uus naine hakkas nina kirtsutama, siis väga konkreetselt märkis, et lapsed on talle olulisemad kui misiganes suhted õrnema sooga. Kui oleks teistsugune mõtlemine, siis ilmselt võiks ma ka praegu kiruda oma isiklikku troppi 🤷‍♀️

      Kustuta

Postita kommentaar