Mine laku tänavarotte

No jah, seda et asjad nii kiiresti eskaleerusid, seda ei osanud vist keegi ette näha. Vetsupaber ja konservid. Koduõpe. Kogunemiste piiramine.

Olime kahe noorema poisiga just Narva-Jõesuus spas, kui uudised meieni jõudsid. Siis jõudis ka hirm minuni. Mitte hirm viiruse ees. Sest ma ei karda haigusi. Surma ka ei karda. Need on vältimatud. Suures plaanis. Kardan teadmatust ja paanikat. Ma ei arvagi tegelikult, et meil tualettpaber ja kaerahelbed otsa saavad. Vähemalt mitte niipea. Rohkem kardan inimeste reaktsioone. Et kuidas osatakse olla. Kas muutub inimene teisele hundiks või hoitakse kokku. Kas naabrid veel teretavad teineteist ja kas haigusekandja oskab toas püsida.

"Ei, ma pole paanikas" kinnitan endale, "lihtsalt mõistlik".

Ma hakkasin mõtlema, et see on ühe ajastu lõpp. Nii nagu kunagi, mõned napid põlvkonnad tagasi, viitasid inimesed Sõjale. Et lõppes süütuse aeg ja algas Sõda. Meie teame seda Esimese Maailmasõja nime all. Sündmus, mis raputas maailma. Asjad, mis näisid enesestmõistetavana, polnud seda enam. Enneolematu kurjus siirdas oma julmad kombitsad inimeste südamete ümber. Ja see polnud lihtsalt sõda. Riikidevaheline arusaamatus. See puudutas tsiviilisikuid nii nagu ei iial varem. Sissehingatav hapnik oli pärast seda täiesti teise maitsega. Päike lõhnas uuel ja metalsel moel. Sajandeid püsinud väärtused muutusid kasututeks ning tülikateks. Sellest on möödas rohkem kui sada aastat ja ikka veel vändatakse filme, kirjutatakse raamatuid, analüüsitakse arhiivides leiduvaid dokumente ning spekuleeritakse. See sündmus muutis maailma. Ja nüüd see - Viirus. Mil viisil muutub meie elu nüüd? Kahe kuuga on üks "nohu" haaranud miljardid inimesed oma hirmu haardesse. Kas me keegi oskasime midagi sellist uneski näha? Jah, Hollywood ikka sepitseb apokalüptilisi linateoseid, kus kaunis kangelanne ning tarmukas kangelane lähevad ning päästavad maailma. Aga nii? Ilmselt meie esivanemad 1914ndal aastal vaatasid samal pilgu toimuvat ja mõtlesid, et WTF! Et kuidas ühest näiliselt tühisest pisiasjast ventikas ühtäkki kapitaalselt s*tta täis on?

Eks me ikka kohane. Inimene on nii juba meisterdatud, et ta saab ka kõige ekstreemsemates oludes hakkama. Muutub, kohaneb, adapteerub. Mis hinnaga? Millised väärtused esimesena kõrvale heidetakse? Ja kuidas näevad seda kõike järgnevad põlved? Milliseid filme ja raamatuid meist luuakse? Milliseid lugusid jutustatakse?

Isiklikult tunnen, et see viirus võiks juba tulla. Oleks ära, põeks lõpuni ja elaks edasi. Või siis mitte. Aga see poleks enam ju minu mure. Selles osas on mul süda rahul. Kui puht praktiliselt vaadata, siis minu siit ilmast lahkumine oleks minu lähedastele parim võimalik stsenaarium. Kindlustused tasuksid mu laenud ja lapsed saaks veel elukindlustuselt ka mõnusa stardipaketi. Poiste isa saaks kasvatuse üle võtta ja nad kõik elaksid õnnelikult elu lõpuni, ilma et mingi emotsionaalselt ebastabiilne frukt neist blogis lugusid sepitseks. Win-win-win! Aga noh, ilmselt mul nii hästi ei vea. Only the good die young, right? Südamega on mul ka kõik korras. Murtakse seda järjekindlalt igal kevadel enneolematult julmal moel, aga see mölakas ei saa aru ja muudkui paraneb ning tiksub edasi. Vanus on ka seal nibin-nabin valel pool skaalat. Mul pole mitu aastat korralikult isegi seda paganama grippi olnud, surematu Kaštšei, ma ütlen! Seega, midagi pole teha, olete sunnitud mu blogi edasi lugema.

Poisile rääkisin ka, et ma võiks juba selle koroona saada, siis ma vähemalt ei muretseks enam selle pärast. Teatas mulle tuimalt, et mine ja laku siis tänavarotte. Ma ei tea küll kust neid tänavarotte leidma peaks ja millised need õiged välja näevad, meil ainult keldris ja kapoti all müravad ühed. Pealegi, ma pole nagu kuulnud, et koroona rottidega edasi kanduks. Aga noh, kui te oskate tee kätte juhatada, siis...

Kommentaarid

  1. Ajad on muutunud, sõdasi peetakse virtuaal ja nähtamatute vaenlastega. Seda tehakse üllate kavatsustega ja suure hoolega inimeste heaolu nimel ja ometi meie kõigi heaolu arvel. Sisuliselt võiks ju igat gripilaadset toodet niimoodi otsida ja nii on võimalik iga ventika umbe ajada. Pärast garantiini tundub maailm jälle puhtam ja päike soojem vähemalt unustatakse see kliima soojenemine mõneks ajaks ära, aga viiruse jama ju alles algas. Poodides oleks nagu soodus kampaaniad inimesed tunglevad ja möllavad poed tühjad kaupa lihtsalt ei jõuta niipalju ette anda kui inimesed ära viivad, pidu paastuajal.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toiduvarude pärast ma nii väga ei muretsegi, igasuguseid aegu üleelatud ja leiba oskan ka ise küpsetada. Ma olen rohkem sellepärast mures, et spordiklubid kinni pandi. Kodus saab midagi teha küll oma keharaskusega, aga kui oled harjunud suurte raskustega, siis see tundub nagu üks lõputu soojendus. Õues võiks joosta, aga kauaks sedagi rõõmu meile lubatakse. Itaalias vist juba on ka väljas liikumise piirangud peal.

      Kustuta
    2. Nojah ujulad ka kinni, et aga metsas saab joosta. Tegelikult oma keha ongi selline paras raskus kui võimled intensiivselt 40 min jutti mitte ei venita ega soojenda.

      Kustuta
    3. Ma olen sunnitud vastu vaidlema. Vaata, sellega on nimelt nii, et minu keharaskus on see millega ma trenni alustan - kangi peal on isegi rohkem. Ja kui ma olen harjunud kükke tegema oma raskus + veel vähemalt sama palju, jõutõmmet 80kilose kangiga, siis see õnnetu 50 kopikatega ei anna tulemust 😁. Hetkel on ainult rinnalt surumise kang kergem kui mina, seda saabki nüüd treenida, aga mida teha selja ja jalalihastega, seda ei teagi. Mööblit korteris edasi-tagasi tõstma hakata 😀

      Kustuta
    4. Ega ma vastu vaidle, eks see võimlemine ole rohkem kerges toonuses hoidmine. Omas korteris ära mööbeldama hakka, ürita parem kolimisteenusega koostööd kui mõnda sellis parajat rasket asja mis lifti ei mahu on vaja üheksandale korrusele viia ��.

      Kustuta
    5. Seda võiks proovida küll. Ise elan kahjuks ainult esimesel korrusel, mingit koormust ei saa. Peaks pakkuma naabritele kullerteenust, meil siin tädikesi küll kõrgematel korrustel kes ilmselt peagi vetsupaberit hakkavad taga igatsema. Ja soola. Ja tikke…

      Kustuta

Postita kommentaar