Jätke võtmed väljapoole

Samal ajal, kui ma köögi renoveerimisega tegelesin, hakkasin vaikselt ka esikut putitama. Koridori remont ei ole enamasti mingi suuremahuline projekt, ei ajaliselt ega ka rahaliselt. Mis seal ikka, uus tapeet/värv seina ja soovi korral mõni uuem mööbliese. Noh, onju? Aga siis on ju sellised inimesed nagu mina, kellel on vaja asju välja mõelda ja elu keeruliseks elada.


Minul oli nimelt vastupandamatu soov kodus ka uksed vahetada. Nii välis- kui siseuksed. Öko-inimesed peaksid nüüd paar sügavamat hingetõmmet võtma, sest mul ju korralikud täispuidust uksed ja nendega sobiv esikukapp juba olemas. Võta kätte, renoveeri! Palju parem, loodust säästev ja mõistlikum valik, kui näljast kapitalistihunti toita. Sellega on muidugi nii, et ma saan ideest aru ja põhimõtteliselt olen nõus, et milleks parandada midagi, mis pole katki, aga… Minust pole mingit parandajat, esiteks. Teiseks, mulle meeldivad uued läikivad asjad. Kolmandaks, mul pole piisavalt kannatlikkust, et otsida kedagi, kes teaks kedagi, kes oskab neid vanu uksi renoveerida. Ja selle renoveerimisega on sageli ka nii, et lõpuks on odavam, kiirem ning närvesäästvam, siiski uus asi endale soetada.

Vasakpoolne on buduaar ja paremal asub man cave

Elutoa uks ning köögikoridor

Tellisin uued uksed. Koos paigaldusega. Sest, mina ei oska uksi panna ja hakata otsima kedagi, kes tahaks sellega tegeleda, paluda, oodata, millal tal on aega tulla, vihastada surmani, sest tal pole "'õigeid" tööriistu või kuulata lugusid oma kõveratest seintest. Jah, rahaliselt ma võib-olla võidaks, aga kõik muu selle juures pole seda lihtsalt väärt. Kui tuleb töömees, kes ka avastab, et mul seinad kreenis ja tal pole tööriistu, siis see pole enam minu probleem kuidas ta asjad korda ajab ja nii ei pea ma tundma, et olen kellelegi miskit võlgu, brrr.

Internetist vaatasin erinevaid uksi ja kõige kenamad (loe: taskukohasema hinnaga) leidsin Decohome kodulehelt. Valisin endale meeldivad välja ning saatsin hinnapäringu. Kuna ma elus päris esimest korda uksi tellisin, siis loomulikult ei osanud ma arvestada sellega, et ukselengid, lingid ja lukukatted tuleb juurde arvestada. Ja see, minu jaoks tühine tilu-lilu, keevitas hinnale umbes 50% juurde. Arvestage siis sellega, kui tulevikus uksi ostate.

Välisuks

Poisid olid tublid, paari päeva pärast tulid juba kohale ja mõõtsid ukseavad ära ning saatsid ettemaksuarve. Kenasti vastasid mu küsimustele ja mulle avaldas nende tööeetika muljet. Ilmselt alles uus ettevõte, viitsivad pingutada.

Või nii ma arvasin...

Kaks kuud ja miljon päeva ootasin. Helistasin. Öeldi, et uksed ammuilma valmis, ainult et paigaldaja ei jõua kuidagi. Nii kuri olin lõpuks. Oleks pidanud ikkagi ise selle paigalduse ette võtma. Viis nädalat elasime nii, et ainult vannitoal oli uks ees. Sest noh, ma ju teadsin, et need mu vanad uksed on tegelikult midagi väärt ka ja müüsin maha. Teenisin 40 eurot. Selle raha eest ostsin vaiba.

Kui paigaldajad lõpuks otsustasid ilmuda, siis mu saaga veel ei lõppenud, sest keegi nendest geeniustest oli mulle valele poole avaneva ukse tellinud, mis tähendas, et ma pidin elutoa ust veel viis nädalat ootama. Kuidas see võimalik on? Te teetegi ainult seda ja te ei saa isegi sellega hakkama? Ma tellisin kõigest viis ust ja õnneks magamistoa ning välisuksega läks hästi, aga puht matemaatiliselt võttes, te panite 20% tellimusest puusse. Kui minu asemel oleks Merko teilt uksed tellinud ja seal samamoodi 20% eksinud oleksite, siis oleks see ka väike detail või? Ja oleks nad siis need ülejäänud neli ust korralikult paigaldanud! Köögiuks on kolme sendiga mööda, buduaariukse piit rippus tahtejõul üleval, ukseliistud ei jooksnud ilusti kokku, ausalt, nagu ma oleks amputeeritud jäsemetega gorillal lasknud seda teha. Ühesõnaga, mina keeldusin paigalduse eest maksmast. Vähemalt seni kuni nad selle jama mul korda ajavad ja allahindlust nõudsin ka.

Vahepeal läksin kirve ja kuvaldaga esikukapi kallale. Maha sai võetud ka köögi ning vannitoa vahel asuv kitsas panipaik. Seinad said seguga sirgeks tõmmatud, mõned detailid värvisin, tapeeti panin ka natuke kuhu vaja ja üks ilus inimene ehitas mulle vana kapi asemel uue. Uksi kapile esialgu ei tellinud, sest raha. Sai kõik veini peale kulutatud.

Esikukapp

Kummuti värvisin valgeks, aga ühel hetkel muretsen ilmselt uue. Pingi tellisin ON24-st, vaiba ostsin osta.ee-st, seinalambi sain Bauhausist, laelambi Bauhofist, tapeet Decorast. Altari ehitasin ka iseenese auks, raamid selleks sain IKEAst. Nagi ja riiul on ka sealt pärit.


Igatahes, tulemus on nüüd selline. Uus ja läikiv - täpselt nii nagu mulle meeldib.

Elutoa uks pandi paika kolmandal juunil

Kapiuksed tulevad peeglist, kui te imestasite, et mul on köögis kõik seinad peegleid täis, aga esikus polegi ühtegi, tulevad


Jah, ma ka märkasin, et mul on vaja veel natuke ukse juures parketikittiga need inetud montaaživahu augud kinni katta. Küll ma "varsti" jõuan

Ah jaa, peaaegu unustasin. Lagi! Kui mina selle korteri ostsin, oli lakke löödud circa 30 sentimeetri jagu laudasid. Kahjuks ei ole mul sellest fotosid alles, aga põhimõtteliselt nägi ta välja nagu palkmaja sein, ainult, et see oli lagi. Pruun. Kapi ja ustega samas toonis. Keegi kunagi arvas, et see on ilgelt ilus/lahe/omanäoline. Oh jah… Selle mahavõtmine oli üks paras kamasuutra, ma ütlen. Aga maha ta saime ja nii ta mul poolteist aastat oli. Jube! Jube! Jube!


Seda vaadates oli kaugele eemale näha, et pahtliga seda lage sirgeks ei saa. Ja mul oli juba vannitoa remondist alates selge, et ka esikusse tuleb pinglagi. Ei mingit rippjõledust! Sorry, kui teil on, isiklikult mulle ei meeldi. Niisiis, kuna mul vannitoas juba oli pinglagi, siis võtsin sama ettevõttega uuesti ühendust, sest nad lubavad oma olemasolevatele klientidele uue lae puhul lisasoodustust teha. Ikka väike võit. Lae tellisin Findecost. Nagu eelmiselgi korral, jäin ka nüüd rahule. Tulevad, mõõdavad ära, ettemaksuarve ja paigaldus. Ei mingit prahti ega tolmu. Väga viis. Ja rahaliselt oli see ka üsna soodne. Maksin lae eest 280 eurot. Miski ütleb mulle, et kui ma oleks hakanud seda pahtliga sirgeks ajama, siis oleksin kindlasti rohkem maksnud ja ma ei arvesta praegu isegi kogu seda veinikogust, mis närvide rahustamiseks oleks tulnud manustada.


Ainuke mälestus eelmisest esikust on põrand. Hullumeelne unistus on lasta see nagu kord ja kohus üle lihvida ning uue lakikihiga viimistleda. Aga hetkel on mul remondist täielik okse ja ma ei taha midagi kuulda tolmust ja lakist ja võõrastest meestest minu kodus, kes oma sõna pidada ei mõista, omad riistad laiali laotavad, maha unustavad ja mina leian veel mitu päeva kanna alt kruve ning tüübleid. Aga kui teil on mulle häid soovitusi selles osas, millega ja kuidas seda olemasolevat, veidi kulunud parketti hooldada ja viisakamaks muuta, siis need soovitused võtan ma hea meelega vastu. Ise mõtlesin, et ehk mingi õli, või vaha võiks vähemalt natukenegi üldmuljet värskendada, aga võibolla on olemas veelgi efektiivsemaid vahendeid, mille olemasolust ma lihtsalt kuulnudki pole.

Üks tuba on mul veel remontimata, elutuba nimelt. Seal kulub suur hunnik raha taaskord elektriku peale, aga siis saan ma südamerahus võtmed uuele omanikule üle anda, sest kogu juhtmestik, pistikud, lülitid on korteris vahetatud. Mõtted sisekujunduse osas juba jalutavad, aga midagi šokeerivat sealt oodata ei tasu, stiil on korteris ühtne - buduaar - kui ma suutsin selle köögis läbi lüüa, siis elutuba peaks väga okei selle taustal tulema.

Kommentaarid

  1. Uksed näevad head välja. Kas vahu peale põrandale üleminekuliistu ei taha panna?
    Ja üleüldse - tööpakkumine on endiselt jõus. Nüüd juba objektijuhiks:P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõtlesin liistu peale ka, ühe isegi ostsin juba, vaatan, ilmselt tuleb natuke mängida mitme elemendiga.
      Mu praegune tööandja ei taha mind kuidagi käest lasta, eelmisel aastal juba ähvardasin vehkat teha, see kurjam tõstis hoopis palka :D

      Kustuta

Postita kommentaar