Särtsu peab ka saama

Ma tahan ka rääkida elektrist. Ja hinnast.

Kui ma kunagi kodu ostsin, aasta oli siis 2016, tegin endale elektripaketi Alexelas. Ja ega ma sellele polegi mõelnud rohkem, kui nüüd. Suvel hakkasin pangast saama kirju, et limiidi ületamine, limiidi ületamine. Aga ma elasin siis mingis roosas mullis, pea oli igasugust pehmet auru täis ja nii ma ei teinudki midagi selle paketiga. Tõstsin muudkui iga kuu limiite ja maksin. 



Siis sai magus aur läbi ja kuulsin ka jutte, et elektrihind on kõrge. Aga kuna mul nii väike kodu, kõigest õnnetud 61 ruutu, no kui hulluks see asi ikka saab minna, eks ole? Küte on kesk, masinatest ainult elektripliit, nõudepesumasin, mikrouun, külmkapp, 3 arvutit, kohvimasin, röster, tolmuimeja, kubu, veekeetja, televiisor, ruuter, mõned lambid (need on mul ammu kõik juba LED), pesumasin/kuivati ja vannitoas põrandakütet tervelt 1 ruutmeeter. Eks ma natuke kehitasin õlgu ka, kui novembris pidin 56 eurot elektri eest tasuma, aga noh, mis siis ikka. 

See inimene ma pole, kes hakkaks oma elu drastiliselt muutma, et mõned ööred säästa. Lugesin muudkui pealkirju, et inimesed võimlevad, trikitavad, pesevad pesu keset öö, soojendavad kohvivett õues lõkke kohal või midagi muud umbes sama jaburat. Ainus asi, mida ma vist reaalselt tegin, et energiat kokku hoida, oli see, et ma paar masinatäit pesu pesin ilma kuivatita. Jah, ma kuulsin siin küll mõne lugeja silmade pööritamist, et milleks üldse seda kuivatit kasutada, ja ma vist olen sellest kunagi pikemalt ka blogis kirjutanud, aga kuivati on game changer. Esiteks, ma ei pea iga päev pesu pesema, sest ma saan nädalavahetusel kõik pestud. Teiseks ei ole mul pärast kuivati ostmist enam kodus hallitusprobleemi, mis tekib toas pesurestil pesu kuivatades. Kolmandaks jäävad riided pärast kuivatit palju pehmemaks ja kergemini triigitavaks, sest ma olen ju see dinosaurus, kellele meeldib triigitud voodipesusid kapis silitada ja nende vahel see esimene öö veeta. Sõnaga, selle luksuse eest ma maksan ja ma ei köhi ka.

Loomulikult tuleb arvestada, et detsembris olime ju rohkem kodus ka, ja külm oli ja oli vaja iga päev ahjus piparkooke ja kapsaid küpsetada, ja tolmu imeda. Igatahes tuli meil detsembrikuu eest elektriarve 98 eurot. Jaanuaris 2021 oli 26. 

Vaatasin ka tarbimist. Jaanuaris tarbis meie peenike pere 374 kWh ja detsembris 384 kWh. Seega, mitte väga palju rohkem. Aasta keskmine on meil 323 kWh. Kõige vähem kasutasime märtsis, kõigest 251. Vaatasin ka 2020 aasta tarbimist, üsna samas järgus, mõningast tõusu võib täheldada pärast nõudepesumasina soetamist. Aga naljakal kombel oli ka 2020 märts kõige väiksem tarbimine, kõigest 221 kWh. Aasta keskmine oli 305. 

Ma ei teagi, kas see on nelja inimese kohta palju või vähe. Nagu ma juba tunnistasin, siis kokku ma hoidnud pole. Kodus peab olema hea ja ma pigem jätan endale mingi vidina ostamata, käin raamatukogus raamatuid laenutamas ja ostan riideid taaskasutusest, kui elan külmas ja pimedas. 

Kommentaarid