"Auhind õigesti elatud elu eest"

"Auhind õigesti elatud elu eest"

Triin Talk

Toimetanud Jana Kuremägi

Postimehe Kirjastus OÜ, 2022 

198lk


Sul on üks elu, aga võimalusi seda elada on kümneid ja sadu. Triin Talk on võtnud ette ja kirjutanud mõnest neist võimalusest. Kõik lood algavad sellega, et keskkool eliitkoolis on edukalt lõpetatud ja edasi on mindud kõrgharidust taotlema Kunsti Akadeemiasse. Algus sama, kulg erinev. Vähemalt näiliselt. Autor kirjeldab elu üksikemana, mugavuspagulasena, ametnikuna, eakahooldajana ja lastetu karjeristina. Erinevad kohustused, erinev sissetulek, erinev elukaaslane, erinev koht ühiskonnas. Naljakal kombel polnud ükski neist õnnelik ja rahulolev. Ikka tundus, et see, mida parasjagu pole, on see, mis õnnest puudu jääb. Ikka oli midagi halvasti, kusagilt pigistas ja kusagilt kärises. 

Teised lugejad on nimetanud seda satiiriliseks ja eneseirooniliseks looks tänapäeva Eesti noortest naistest. Jah, irooniline ja pilkav oli küll. Liigagi. Ja see viljatu, lõputu hala ning virisemine, hakkas mulle väga kiiresti vastu. Millegipärast joonistus silme ette anonüümne Perekooli kägu, kes käib ja ägiseb. Kes kritiseerib teisi, kes elavad temast teistsugust elu, ise ilmselt lõpuni rahul olemata enda isiklike valikutega. Jah, kui nii mõelda, siis eks keskmine inimene, keskmine eestlane, ongi mõru ja kibe. Maa külmas ja kärss teadagi mis. Ma ju tegin õiged valikud. Käisin ju koolis, sain ju häid hindeid, pidu ei pannud, poistega ei kaelustanud, ülikooli läksin, palgatööd tegin, marlimähkmeid pesin ja prügi sorteerisin. Miks mul ikka hea pole ja kus on mu lubatud auhind õigesti elatud elu eest. Eriti halb, kui keegi teine, keegi, kes on teinud kõiki valesid valikuid, näib elus hästi, paremini, hakkama saavat või vähemalt tundub ta omadega rahulolevam ja õnnelikum. Siis torkab eriliselt valusalt. 

Kui nii võtta, siis väga õigesti ja sisukalt kirjutatud. Hea mul sellest lugemisest ometi ei hakanud. Kurb ja nukker hakkas hoopis. 

Kommentaarid

  1. Täpselt samad mõtted selle raamatuga seoses ja tundub, et kõigile teistele ainult meeldis 🤔 Mul jäi lausa pooleli, sest miks ma peaks ennast võõra negatiivsusega piinama.

    VastaKustuta

Postita kommentaar