Ploomiteraapia

Kuidas tekivad legendid? Mingid veidrad kõnekäänud ja ütlemised? Tihti on nii, et me oleme terve elu kuulnud mingit väljendit ja ise seda ka rõõmsalt kasutanud, aga pole kunagi süüvinud selle algupärasse.

Näiteks reisil olles sain ma teada, miks kutsutakse New Yorki Suureks Õunaks. Teadsin seda, kasutasin, aga põhjust ei teadnud. Nüüd tean. Giid rääkis. See nimetus on seotud rahaga. Koht kus liigub palju raha on suhkrutünn (eesti keeles on selle vaste äkki meepütt?). Ja mis on põhjapoolkeral looduslikult kõige suurema suhkrusisaldusega puuvili? Yep, you've guessed it - õun. Loogiline.

Meie peres öeldakse, et enne kui midagi vastuolulist ütled, siis vaata, et kusagil ploome käepärast poleks. Napaks ütlemine, kas te ei leia? Noh, selle taga on lugu. Tegelased mina ja vend. Istusime kunagi koos ja vestlesime. Oli parasjagu selline sügisene aeg ja laual oli vaagen ploomidega. Igatahes kõik oli normaalne ja tore, kuni mu vend ütles midagi, mis mulle ei meeldinud. Ja selle eest viskasin ma teda ploomiga. Jube draama. Mitu nädalat vennaga ei rääkinud. Ema nuttis. Ja terve suguvõsa oli minu peale vihane. Mu vend on äärmiselt armastusväärne inimene. Mitte nii nagu mina. Ilmselgelt.

Sugulased lubasid läbi astuda. 

No ja sealt see algas. Ja jäi. Kõik kasutavad. Isegi need, kes ise kohal polnud ja olukorda pealt ei näinud. Aastaringselt kasutavad. On siis ploome või pole. Päris põnev saab olema seda lugu oma lastelastele jutustada.

Kommentaarid