"Minu Haapsalu"

"Minu Haapsalu. Mere ja muinasjuttude linn."

Aidi Vallik

Toimetaja Epp Petrone 

Kirjastus Petrone Print, 2020 

264 lk + pildialbum 


***

"Võib-olla see Haapsalu 700 aasta juubeli "Valge Daami" etendus oli põhjuseks, miks ma kümme aastat hiljem, juba hilisteismelisena, ennast sinna linnusesse sõna otseses mõttes ära kaotasin... aga mingis mõttes sealt ka ennast jälle üles leidsin. On väga võimalik, et ma otsisin sealt ikka sedasama muinasjuttu taga. Ja leidsingi. Aga muidugi hoopis teistmoodi."

***

Haapsalu on mulle oma. Teagi kui tihti sellest linnast läbi olen sõitnud teel Rohukülla ja Rohukülast. Haapsalu vahel jalutanud olen ka mõned korrad. Minu jaoks seostub linn eelkõige Haapsalu Kaubamaja ja linnusega. Tean ka, et mudaravila on seal ja igaaastane Ameerika autode eputamisshow. Suures plaanis, nagu suurem enamus Eesti depressiivsetest väikelinnadest. Ja see pole üldse öeldud negatiivselt või etteheitvalt, tooniga, "meil siin pealinnas on kõik nii mittedepressiivne ja tips-tops". Mina olen esimene, kes nõustub, et Tallinn on üks parast küla. Mõni torn on ehitatud ja rahvast tänavatel rohkem, aga ega ta etem pole, kui teised Maarjamaa asulad.

***

"Tagantjärele leian, et Haapsalu oli väga hea koht, kus saada selleks, kes ma olen: Haapsalu lasi mind ilma liigse surveta teha, olla ja kasvada. Haapsalu on selles mõttes väga hea paik, et ta lihtsalt laseb sul olla. Võibolla kergitab vahel kulmu ka, aga siiski - Haapsalu annab inimesele väga palju vabadust ja lepib paljude veidrustega."

***

"Minu Haapsalu" on korralik koolilõpukirjand. Kergesti loetav, kronoloogilises järjestuses, loogiliselt üles ehitatud, alguse ja lõpuga. Pigem elulugu, kui linna lugu. Ja kuigi mulle muidu just sellised jutustused istuvad, mis on väga inimese kesksed, siis antud raamatu puhul oleksin soovinud veidi rohkem Haapsalu. Linna roll Aidi kujunemisel jäi pisut lahjaks. Ta küll korduvalt rõhutas, et just linna väiksus ja vaiksus oli see, mis lõi võimalused arenguks, aga pigem jäi mulle mulje, et ta oli lihtsalt õigel ajal õiges kohas, ja Haapsaluga polnud siin eriti midagi pistmist. 

***

"Ja need paar-kolm kriisiaastat mu elus õpetasid mulle eriti selgelt ikkagi kaht asja: et kõik läheb mööda ja et ma saan hakkama."

***

Selline pehme ja kerge raamat. Soe, konfliktivaba. Saan aru, miks ta paljudele meeldib. 


Minu Haapsalu


Kommentaarid