Südame koormustest

Millal teie viimati oma südant kontrollimas käisite? Et välja selgitada, kuidas ta pingele vastu peab? Me kõik oleme kuulnud, et olenevalt east, soodumusest kardiovaskulaarsetele haigustele ja elustiilile peaks sellist testi vähemalt kord viie aasta jooksul sooritama. Aga reaalsus? Minu südant kontrolliti viimati põhjalikult meditsiinitöötajate poolt millalgi üheksakümnendatel. Sest kellel on aega ja raha, et sellega tegeleda?

Huvitav paljudel nendest süda vastu ei pidanud?

Tänases postituses toon teieni järeleproovitud ja usaldusväärse südamelihase kontrolltesti. Enam pole vaja aega kulutada pikkadele ootejärjekordadele ning kulukatele protseduuridele. Saate suurema osa testist sooritada oma kodus, tugitoolist tõusmata. Valmis? Läks!

Esiteks on teil vaja muretseda 4 last (olenevalt iseloomust piisab ka kahest või kolmest, aga et testi tulemustes ikka täiesti kindel olla, siis 4 on kindlapeale minek). Teiseks jätke nad kaheks nädalaks mõne teise täiskasvanu hoolde. Nendega uuesti kohtudes uurige, kuidas neil läinud on. Siis, kaks päeva hiljem kuulete lapse käest, kellel järgmise päeva varahommikul on planeeritud Euroopa reis, et ta on vahepeal suutnud kaotada oma ID ja pangakaardi. Bussi väljumiseni aega 22 tundi.



Huvitav, kuidas tema lapsed südamelihast proovile panid?

Plaan A: taodelda kiirkorras pass. Takistused: pole kindel, kas paari tunni jooksul dokument ikka kätte saadakse. Lisaks olete ise terve päeva tööl ja kellelgi teie lähisugulastel pole nii ilusaid niiskeid nukraid silmi ja veenvat kõnelemismaneeri. Loota, et 15aastane ise sellega hakkama saada, oleks naiivne ning lühinäglik.

Plaan B: uurida, kas keegi teine järeltulijatest saaks minna reisile, et investeeritud rahast täiesti mitte ilma jääda. Sest kindlustus katab reisi ärajäämise vaid juhul, kui see toimus reisikorraldaja süü tõttu, mitte sellepärast, et inimene oma dokumente ei suuda kindlas kohas hoiustada. Oodata vastust ja palvetada.

Kuulda päeva teises pooles, et vahetus on okei. Välja selgitada, kes lastest pole veel õnnestunud oma reisidokumente kaotada. Veenda poega, et kuigi ta ei taha üldse sinna reisile minna, siis teeks ta sellega teene tervele perele. Veeta magamata öö, piineldes, kas kodanik A ikka sai õigesti aru ja vahetus on ikka aksepteeritav. Näha unes, et laps jäi ikkagi bussist maha.

Laupäeva hommik kell 4.38. Laps peseb hambaid. Ise otsid veel kapist ketse ja plätusid võsukesele. Süda teeb ületööd. Pulss tiksub saja juures. Pea valutab, käed värisevad ja kõhus keerab.

Kell 6.09. Buss veereb parklast välja ja laseb lehvitavatele lapsevanematele kaks signaali. Head teed kullake! Olgu sul vahva ja turvaline reis.

Õige toitumine aitab ka südant tervena hoida. Kuuldavasti.


No kuidas teil läks? Pulss tõusis? Palderjanitilkade järele ei isuta? Kui teile minu tänane test meeldis, siis mainin, et see polnud mul käesoleval nädalal üldse mitte esimene selline. Kujutage korraks ette, et olete võõras lennujaamas, just maha astunud 9 tundi kestvalt lennult, jooksnud läbi lennujaama, et jõuda järgmisele lennule ja kohale jõudes lugenud ekraanilt: gate closed. Aga kõigest sellest juba varsti.


Kommentaarid