Karvane vegan

Mul on külmiku küljes postkaart sõpradelt, kes mõned kuud tagasi külas käisid. Väga kenasti tänavad mind külalislahkuse eest ja lõpetuseks on seal kirjas "Õnnistagu sind ka edaspidi meie taevane isa". Teate, mida mina oma unesegase pilguga iga jumala hommik loen? "Õnnistagu sind meie karvane isa." Iga hommik ja nii juba kaks kuud. Mis on minu mõistes ka täiesti loogiline. Sest kui isa, siis järelikult mees. Ja kui mees, siis ikka karvane. Vähemalt karvasem kui mina. Praegu on meestel ka moes ennast raseerida ja vahatada, aga ma vist nii vanamoodne, et see tundub kuidagi võõras. Ja olgu, kui mehed kaenlaaluseid raseerivad või selga vahatavad, kui see tõesti nende elu elamisväärseks muudab, aga noh, kätelt ja jalgadelt karvu eemaldada tundub täiesti vale. Seega kui isa, siis karvane. Kui ma ei usuks, et minu taevasel isal on huumorimeelt, siis ma vist kardaks oma jumalavallatuse pärast kõvasti.



Üldse kipun ma asju valesti lugema. Väheoluline pole ka see, et mul on ilmselged puudujäägid meesterahva tähelepanust ja seetõttu on paljudel süütutel sõnadel, minu jaoks väga vasakule kaldu tähendus.

Kord sõitsin ma Volliga ja minu ees sõitis Vegan auto. Mõtlesin, et see on nüüd küll juba üle igasuguse hea maitse piiri ja et see veganliikumine on täiesti absurdne. Lähemal vaatlusel selgus, et tegemist oli hoopis sõidumudeliga Megane. Siis ma natuke naersin oma rumaluse üle. Õhtul rääkisin poistele ka, kuidas ma olin valesti lugenud, aga nagu ikka ei pidanud nemad minu huumorit isegi muigevääriliseks. Arvan küll, et ma olen jube khuul moodne emme, aga oma laste silmis olen ma vana ja igav.

Üks tarkpeadest lisas veel oma kommentaariks, et autod ongi kõik veganid, sest nad ei tarbi loomset kütust. Kuigi siinkohal pean ma vastu vaidlema. Kas see fosiilkütus pole mitte loomne produkt? Algupärast oli nafta ju rohuaasal ristikut krõmpsutav mammut. Ei? Kas see info on aegunud? Nüüd õpetatakse koolides midagi muud? Ja lisaks, mul on nahkistmed, see ju ikka loomse algupäraga. Kuigi ma täpselt ei tea, mul võib ka kunstnahast sisu olla. Aga ma tean raudpolt kindlalt, et on mudeleid, kus kasutatakse naturaalset nahka. Need autod küll ei saa vegan olla! Mitte et ma, või mõni teine autojuht, aegajalt auto seljatuge lutsutaks, aga põhimõtteliselt ikkagi pole ju vegan.

Teie kurvastuseks/lohutuseks pean raske südamega nentima, et ma olen seda kirjutades täiesti kaine ja ka muudest mõnuainetest puhas. Need ongi minu tavapärased uitmõtted.

*Pildistas Kadri Vahtramäe

Kommentaarid