"Kui nad meid näevad"

"When They See Us"
Netflix, 2019
Neljaosaline lühiseriaal

Tõsielu sündmustele põhinev draama. 1989 aasta 19. aprillil vägistatakse New Yorgis Central Pargis noor 26aastane valgenahaline naine. Ta pekstakse jõhkralt läbi ja jäetakse surema. Samal õhtul võetakse kinni hulk noorukeid, kes pargis kaaskodanikke tülitasid, laamendasid ja märatsesid. Viis neist otsustatakse vägistamise eest süüdi mõista. Poisid on vanuses 14-16 aastat vanad, neli mustanahalist ja üks latiino. Nad kuulatakse ebaseaduslikult üle, neid ähvardatakse ja hirmutatakse. Lapsed on surmani hirmunud ja ütlevad seda, mida neil öelda kästakse.


Central Park

Nad mõistetakse süüdi. Nooremad poisid suunatakse noorsoovanglasse ja kuueteistaastane Rikersisse. Poisid veedavad kinnipidamisasutustes 6 kuni 13 aastat, väites, et nad pole süüdi. Ühiskond on nad karmilt hukka mõistnud ja vanim neist saab eriliselt jõhkra kohtlemise osaliseks. Vägistajaid peetakse ka kurjategijate hulgas eriliselt taunimisväärseteks jätisteks. Ja pole ebatavaline, et nende kallal sooritakse sama tegu, mille eest nad trellide taha on sattunud.

Elu pole ka pärast karistuse kandmist kuigi lihtne. Kuna tegemist oli laialdast kõla leidnud kohtuprotsessiga, siis näod on tuttavad. Sa võid oma karistuse ära kanda, aga maine on igaveseks rikutud. Elu lõpuni pead oma elukorraldusest järelvalveametnikele aru andma. Proovi siis nii tööd leida, elukohta, kallimat.

Neliteist aastat pärast juhtunut, tunnistab tegelik süüdlane teo üles.

Aga on sellest siis kasu? Riik maksis poistele kompensatsiooni 41 miljonit dollarit. Kas suudab raha korvata kahju, mis on tehtud? Trauma, mis on põhjustatud? Maine, mis on rikutud?




Mind väga liigutas kogu see lugu. Arusaadavatel põhjustel. Mis siis, kui see juhtuks minu lastega? Kas nad oskaksid ennast kaitsta? Kas nad teaksid, et ei pea ühtegi ütlust andma, kui juures ei viibi nende hooldajat? Kas ma ise usuks, et mu laps on süüdi, kuigi terve maailm on pöördunud tema vastu? Ja millest kõik see jama alguse sai? Lihtsalt sellest, et kutid olid valel ajal vales kohas. Lävisid vale seltskonnaga. Jõhker, julm ja ülekohtune. Raisatud elud.

Kommentaarid