Naer on terviseks

Mul on keeruline ületähtsustada huumori tähtsust oma elus. Ei tea kas see on see kurikuulus hiiuveri, mõni toimetuleku mehhanism, või mis see täpselt on, aga see on kindlasti üks kolmest olulisest omadusest, mida ma inimese puhul hindan. Tunne, mis mind valdab, kui olen suutnud kellegi naerma ajada, on maailma parim. Ja siin pole isegi niivõrd oluline, kas naerdakse minuga koos või minu üle. Ma kahtlustan, et minu üle naerdakse tihedamini kui ma seda endale tunnistada tahan, sest päris sageli ei saa ma üldse aru miks mõne minu ütlemise peale inimesed hüsteeriliselt naerma purtsatavad. Teinekord jälle olen ma enesemeelest hirmus vaimukas ja vastuseks saan ainult sunnitud he-he. Mina muidugi mõtlen, et noh, sattus huumorihälbega inimene, aga võibolla ma polnud lihtsalt nii naljakas, kui ise endale ette kujutasin.


Aga naermine ja naeratamine on lisaks heale emotsioonile ja tervisele kasulik. Füüsilisele tervisele, siis. Mõned viisid kuidas naermine meie heaolu parandab leidsin lehelt: https://bestlifeonline.com/health-benefits-laughter/

1. Naer tugevdab immuunsüsteemi. Inimesed, kes naeravad sageli, vähendavad oma kehas stressihormoone ja suurendavad t-rakkude* arvu.
2. Naer on justkui trenn. Kes meist poleks tundnud, et pärast üht korralikku naermist on kerelihased hellad? Naerdes pulss tõuseb, hingamine kiireneb ja keha täitub hapnikuga. Loomulikult ei asenda see päriselt trenni, kuna keegi ei jaksa iga päev poolteist tundi laginal naerda.

"Kui sulle näib, et kõik sujub hästi, siis tõenäoliselt oled sa valel teel."

3. Naermine vähendab stressi. Koheselt. Kui tunned stressi, vaata üks naljakas kassivideo ja sul on kohe parem.
4. Naermine puhastab mõtteid. Kui tundub, et pea on paks ja udune, siis veidi huumorit peaks selle probleemi kõrvaldama.

"Eksimine on inimlik. Eksimuse kellegi teise kaela veeretamine on märk suurepärasest juhtimise potentsiaalist." 

5. Naermine võib leevendada valu. Naerdes vallanduvad endorfiinid ja sügav hingamine lõdvestab lihaseid, see tingib ka valu leevenemise.
6. Naermine ergutab loomingulisust. Naerdes tunneme end emotsionaalselt turvalisemalt ja see annab võimaluse loovusel voolata.
7. Naermine põletab kaloreid. Naerdes iga päev 10 -15  minutit põletab 10 kuni 40 kilokalorit, mis aasta jooksul kaks kilo kergemaks teeb.
8. Naermine aitab depressiooni vastu. No ilmselgelt, eks ole! Lisaks see tõstab ka enesehinnangut, mis sageli masendusega langeb.

"Inimese idee varastamist kutsutakse plagiaadiks. 
Kui varastatakse sadade inimeste ideed, nimetatakse seda uurimustööks." 

9. Naermine aitab parandada mälu.
10. Naermine parandab vereringet.
11. Naermine vähendab põletikku ja tõstab organismi head kolesterooli.
12. Naermine aitab raskete aegadega elus toime tulla. Öeldakse küll, et sarkasm on huumori kõige madalam vorm, aga vastavalt uuringutele aitab see siiski hakkama saada piinavate, piinlike ja ebamugavate olukordadega paremini kui tuimalt passimine.

"Kohvi aitab mul korda saata rohkem tobedusi kiiremini ja suurema energiaga."

13. Naermine võib aidata parandada haavandeid. Kõik ikka selle paranenud veretsirkulatsiooni tõttu.
14. Naermine vähendab ärevust.
15. Naermine tõstab intelligentsust, kuna aju saab lisasimulatsiooni.
16. Keskendumine paraneb.
17. Hingamine pareneb.
18. Rasestumisvõimalus paraneb.

*T-rakud ehk tsütotoksilised rakud ehk tappurrakud kaitsevad meid viiruste, patogeenide ja kasvajate vastu. https://et.wikipedia.org/wiki/Tsütotoksilised_T-rakud

Kommentaarid