Karantiinipäevikud

Kuna keegi teine ei julge seda teemat puudutada, või pole ma nende vaprate otsa veel koperdanud, siis kirjutan ise. Inimestel pole häbi kirjutada sellest, kuidas nad lödipüksteks muutuvad, söövad lõpututes kogustes head ja paremat sisse, planeerivad kiiremas korras lahutust või hindavad oma vanemlikke kohustusi ümber. Aga sellest, et kodus passimine, kodukontor ja oma pereliikmete välja kannatamine kedagi jooma ajaks, sellest ei kirjutata.


Mina hakkasin jooma. Kui ma enne isolatsiooni praktiliselt ei joonud enam ja pidasin plaani üldse igaveseks alkoholist loobuda, siis koduseinte vahele lukustamine on seda muutnud. Ja päris kõvasti. Vähe on neid õhtuid, kus ma klaasikest ei võta. Sporti ma praegu nii palju ei tee, et käraka panemine seda segaks, varem oli just see põhiargument vägijoogist hoidumiseks. Ma ei pea hommikul vara ärkama ja kohe ilus olema, saan rahulikult pidžaamas oma töömeilidele vastata ja rahulikult toibuda. Pole harv ka see, kus ma juba kell kaks hakkan kella vaatama ja mõtlen, et kas praegu on liiga vara alustada ja peaks ikka ametliku tööpäeva lõpuni ootama, enne kui korgi pudelilt keeran.

Nii labane kui see ka ei tundu, aga mul lihtsalt pole põhjust mitte juua. Mitte, et ma isegi tahaks väga, aga väikses vines tundub see monotoonne letargia vähemalt kuidagimoodi talutav. Ja ma tean, et kui elu normaliseerub ning ma saan jälle spordisaali, siis lõppeb ka tipsutamine. Ma olen seda endale korduvalt tõestanud.

Ja kuigi teised vaikivad, siis ma tean, et ma pole üksi. Minusuguseid on veel. Kuna ma sellest kartmatult kirjutan, järelikult mul pole probleemi. Kui ma seda salgaksin ja salaja tinistaksin, siis peaksin ma mures olema.

Ma olen viisakas inimene, ei hakka pärima, kuidas teil selle joomisega on. Aga kui väike äratundmishetk oli, siis teadke - te pole üksi.

Kommentaarid

  1. Meie majas seis suht sama, mis enne koroonaaega :) Tõsi, eilsest panime end pausile. Mitte väga pikale.

    VastaKustuta
  2. sotsiaalmeedia on seda külge karantiinist näidanud küll. mulle meeldib tiktok, mille kohta öeldakse, et laste koht, aga seal on väga palju videosid täiskasvanutest veiniklaasiga, hästi suure veiniklaasiga, suure hulga erinevate alkopudelitega jne. sama popp teema kui see, et keegi ei viitsi kenasti riietuda või habet ajada. mul endal ei ole alkoprobleemi, üksinda joomiseks peaks mul ikka midagi väga halvasti olema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen märganud jah, et Sa oma blogis tik-toki ülistad ☺️. Mul endal pole praegu üldse aega sotsiaalmeediasse süübida, isegi Redditit pole sada aastat avanud (ainult veinipudeleid 😂). Ma olen ka seda üksi joomist kartnud alati. Kui mul on lapsed kodus, kes ei joo, kas see on siis ikkagi üksi joomine 🤔?

      Kustuta
  3. :)Jaa, esimest korda kohtusin tsükliinimesega tehes ühe tubli inimese majas remonti, alguses oli kõik ilus. Teine nädal veel talutav kolmas ädal inimene istus üksi teleka ees ja kõik baarikapi sisu oli lauapeal tühi. Neljasnädal istus üksi teleka ees ja karjus ai, ai, ai ,täiesti omaette, läksin tõin talle õlut. Viies nädal kolis pere majast välja. Kuuesnädal sai remont valmis.:)

    Sõbra naine on hakanud hästi kiiresti täis jääma ja oma kujutletavate töökaaslaste ja tuttavatega rääkima nii et ise ei tea, teeb akna lahti ja räägib või lihtsalt omaette räägib seinaga, lapsed peavad seda kõik pealt vaatama, eks nad ka harjuvad mis parata täitas loogiline :)

    Aga selles pole ju midagi erilist inimesed ikka joovad üksi või mitmekesi olenemata ajast ega see joomine kuhugi ei kao ja kellegi joomine pole erilisem kui kellegi teise oma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, nii hulluks mul pole veel läinud 😁, aga noh, mul alles kolmas nädal. Ma üldiselt jään enne magama kui ennast deliirumisse jõuan kaanida ja eks kaks klaasi ongi mu piir, sulgkaalus, nagu ma olen ☺️

      Kustuta
  4. Eega ise ei saagi seda hinnata on hull või pole:) Inimene siis ennast väljast nii ei näe nagu tavalised inimesed ja nendele tundub see õõvastav. Ise oled tark ja ilus, see tekitabki sellise kõverpeegli efekti kus kaks maailma on üksteise peale tigedad:)


    Tegelikult olen kogenud seda, et inimene läheb niisama hulluks (hakkab koristama pesema asju ära viskama omaette laulma) ja kui võtab rohtusid, siis on kõik normaalne. Nüüd kui tal jääb mingi aeg rohi võtmata kusjuures ise ta teab et ta võtab rohtu (võib valetada endale ja teistele) toimub selline muutus mingi tsükkel 4või enamnädalat kus inimene muutub üli korralikuks ja väga võimekaks täielikuks ideaalinimeseks ilma rohtudeta ja siis peale seda laguneb jälle ja see toimub mingi 4päevaga. Mida tahan öelda see mis ma kirjeldan on haigus mida iseravida pole võimalk ja kestab terve elu ja veel kui meil läheb käsi katki me näeme seome kinni ravime puhume peale anname abi või meil mudagi valutab, aga kui pea hakkab omatahtsi tegelema, siis me ise mingit katkolekut ei saagi näha, sest see on teiste probleem:)
    Nii palju siis hulluks minemise kogemusest:)


    Ma ise ei saa joodikute seltskonnas küll kaine olla :)

    Veneajal ei olnud depressiooni sellepärast et kõik ravisid ennast ise kes määris kes võttis sisse :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul jälle pole üldse probleemi olla joodikute seltsis kaine. Ainult et, neid näib see häirivat, hakkavad peale käima, et võta ikka ka ja mis sa pirtsutad. Ei tea kas see tuleb sisemisest süütundest, et kui üks on kaine, siis on kuidagi piinlik juua ja parem oleks kui ikka kõik sünkroonis tinistaks 🤔

      Kustuta
  5. Ei tea selline sisemine konflikt rahutus tahaks ka samale lainepikkusele. Kainelt tunduvad mõned jutud ikkagi äris nürid, eks nad ole ka, aga siis kui midagi sees siis justkui taluvus suureneb :)

    Üksinda ma ei suuda küll ennast silmini täis juua
    Mul vedelevad 2004 a. mingid veinipudelid kui sõbra juurde lähen ostan sa ma marki ja testin kas on ikka nii, et vein läheb paremaks kui seisab, aga olen pettunud ei lähe:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See ongi müüt, et vein seistes paremaks läheb. Selleks peab ikka juba algusest peale olema kvaliteetne vein ja ka hoiutingimused vastavad. Lihtsalt mingit suvalist lauaveini kusagil keldris vale nurga all ja kõikuva temperatuuriga hoiustada on enesepettus. Lähebki äädikaks kätte lõpuks :)

      Kustuta
    2. Ja tean seda isegi, ma tegin juba ise 14aastaselt veini. Vein läheb äädikaks kui õhku saab ja nii-öelda tagurpidi käima hakkab. Aga niisama eksperimenteerida on ka huvitav pähe ju ikka hakkab, ikkagi põhjus :)

      Kustuta
    3. See on umbes sama, et meil põhikoolis poisid rullisid ajalehe paberisse sammalt ja tõmbasid, vahet pole mida, oluline on seejuures kõva vend välja näha :D

      Kustuta
    4. Päris nii lihtne see ka pole tavaline marjavein, ega ma siis ise seda sellajal joonud :)Vot kreegist sai sellise huvitava veini mis käitus ettearvamatult:)

      Kustuta
  6. *sama

    Tavaliselt need 2 klaasi on selline soojendus külli kukkumiseks on tavaliselt midagi teravamat vaja, päikest pole vajagi selline pruun jume tuleb iseenesest :)

    VastaKustuta
  7. Tavaliselt kõigi nende psühooside ja depresioonide taga ongi ainult mingi sõltuvushäire nagu iga sõltuvus näiteks suitsetamine, et sellest täitsa lahti saada kulub mingi 10 aastat proovisin ise järgi. Nähud ja toimemehanism on sama kui ei saa siis oled närviline ja ilma põhjuseta justkui kuri, dieediga on ju sama ja kuidas selle alkoholiga on ka sama, kui on tekkinud sõltuvus. Õigem oleks öelda organism on sellepärast kuri, et sa ei anna talle alkoholi, nii nõme kui see pole puudub sul lihtsalt enda üle kontroll. Ja sellest tingitult sa kulutad ennast õigustamiseks mõttetult aega loodad õigustad oma mina, aga kõik see muutub tühiseks kui selgub põhiprobleem, prpbleemi tunnistamine polegi nii oluline kui selle toimemehanismit arusaamine ja kui süütult ta tekib:)
    Selline sõltuvus tekkib sellest et Sa oled ise ravima hakanud oma depressooni alkoholiga see on juskui toiminud. Ma võrdleks seda sellega, et Sa oled ennast premeerinud nagu koera dresseritakse saamata aru et ise tekitad sellise mustri mõtlemises mis võib olla igavene ja nüüd Sa oled enda preemia küljes ketis, kui Sa seda preemiat ei saa teatud tsüklitega, siis hakkab katus sõitma, sest selles valemis on ka depressioon mida alkoholi mittesaamime välja kutsub ja vastupidi:)
    Mõnikord inimesed lõhuvad ennast ise ära lihtsalt kogemata:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Me kõik oleme millestki sõltuvuses. Tavaliselt me ravime üht sõltuvust teisega. Näiteks mina olin sõltuvuses suhtest, kui see lõppes, hakkasin jooma, et joomisest lahti saada, hakkasin spordiga tegelema. Nüüd kui sport ära jäi, tuli alkohol tagasi. Samuti võib öelda, et ma olen kohvist sõltuv ja heakskiidust. Kui neid pole olen kuri ja depressiivne. Soodumus mõnuainetest sõltuvusse jääda on mul geneetiliselt väga sügaval sees, seetõttu pole ma kunagi elus ühtegi suitsu proovinud ega narkootikumidega eksperimenteerinud, usutavasti jääks kohe sõltuvusse. Ainult alkohol ja kohvi olen endale lubanud ja suurelt jaolt on alkohol ikkagi minu kontrolli all, mitte vastupidi.

      Kustuta
  8. Selline loogika on juba alla andnud inimesel:) Päris ikka nii pole muidu poleks üldse inimestel kriitikameelt enese suhtes, või ongi nii et sõltuvusega kaob kriitikameel oma sõltuvuse suhtes. Ma ju räägin miks sõltuvusse jäädakse et korratakse pidevalt mingit tegevust mis võibolla mingil hetkel rahuldas organismi, aga pikas perspektiivis nüristab aju ja keha kui liialdada. Ma pole ka mingeid muid aineid ega suitse proovinud, aga suitsetamine oleks mind lihtsalt ära tapnud kui oleks jätkanud, kuigi ma ise ei saanud aru milleks mulle seda üldse vaja oli, ise arvasin et ka kontrollin, aga tegelikult polnud minul siin midagi teha:)
    See mida sa teed ongi alkoholiga eksperimenteerimine mitte kontroll, kui tahad sõltuvusest lahti saada pead miinimum 5a karske olema ja siis mõtlema tahad jätkata enesepetmine on see millega sa praegu tegeled, aga nii kui nii Sa oled ju nii tark ja tubli, et seda ise tead ja see pole üldse teema :)
    Inimesed ikka joovad vahel rohkem vahel vähem ja on rõõmsad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pole kindel, et saan aru mida mulle praegu öelda tahetakse 🤔

      Kustuta
  9. Võibolla jah, aga ma proovin teisiti.
    Sa nagu ei saa absoluutselt aru mis asi on sõltuvus, suhtesõltuvusja spordisõltuvus need pole mingid sõltuvused(vähemalt ma pole näinud, et abielu ja sport võõrutust vajaks) need oled ise välja mõelnud ja asendanud need tegevused sõltuvust tekitava ainega ja nüüd võitled sa selle ainega mitte omade probleemidega ja rõõmustad et aitab:), kõik need närvilisused ongi tingitud et sa ei saa alkoholi sellega su enda keha piinab sind, et saada alkoholi, see kestab aastaid, mitte nii et 5kuud ja siis on nagu isu kadunud, siis hakkabki alles psüühika lammutamine ja oledki tsüklis. Kofeiin on ka sedavõrd nõrk et kaani terviseks sellest erilist kassi ei teki ja organism ära ei lammuta:) "Heakskiidu sõltuvus" on põhimõtteliselt see ütlus, et "Kiida lolli, siis ta teeb mida sa tahad", mina küll nii alatu ei saa olla, isegi kompliment peaks olema siiras:)
    Tegelikult ma ei saa sulle midagi öelda, sest Sa peaksid seda ise teadma, oled juba nii tark ja tubli täiskasvanud inimene :)
    Ma ise tarbin ju ka alkoholi, mitte murede uputamiseks arstimina, vaid lihtsalt lõbusaks seltskonnaks ja mis seal salata isegi mitu päeva järjest ja kanget, aga mul pole kunagi tahtmist niisama omaette tinistada iga päev, pead parandada või tsüklisse langeda, samas olen ma küllalt näinud inimesi kes on ennast lillaks või paiste joonud või kes ilma alkoholita ei suuda ennast liigutada. Iga üks teab ise mida ta endaga teeb ja kuidas tal parem on :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar