Me peame rääkima Caesari salatist

Ei, ärge peljake, sellest ei saa toidublogi. Nagu sellest ei saanud kunagi tehnikablogi, ega trenniblogi. See on jätkuvalt elublogi, plärablogi, lobablogi. Lihtsalt, kuna ma vahel juhuslikult ka süüa teen, siis olen sunnitud muu oluliselt tähtsa jutu sisse natuke ka toidust kirjutama. Muidu arvate, et ma olen see, kes pelmeenid põhja kõrvetab ja Woldist sushit tellib. Iga päev. Kuigi seda juhtub nädalas ainult kuuel korral.

Tegin üks päev stroogonovi ja salatit. Kutsusin lapsed kööki sööma ja Krahv von Kolmas näeb eemalt suurt salatikaussi, meil seda salatit kulub kõvasti, hullult söövad kõike rohelist mu kutid, tõmbab erutusest õhku kopsudesse, silmad läksid elevusest niiskeks ja hõikab rõõmsalt: "Sa tegid Caesari salatit!" Saate aru, inimene tegi natuke pissi püksi, sest ta lootis, et meil on salat õhtuks. Nagu, ta on viieteistaastane kasvav noormees. Kes vaimustub SALATIST! 

Caesari salatit teeme suhteliselt tihti. No paar koda kuus ikka teeme. Ma eelistan seda teha nädalavahetusel ja siis kui külalised käivad. Sest ta on suhteliselt lollikindel roog ja sellele ei kulu ka ülemäära palju aega. Lisaks, mulle meeldib selle salati kõrvale klaasikest valget... saate nüüd aru, mu käed tõrguvad kirjutamast siia "veini", sest ma juba kujutan ette neid moraalijüngreid, kes hakkavad blogilinki meiliteel üksteisele edasi saatma, sest mõelge, ta JÄLLE kirjutas, et JOOB. Ma olen vangis iseenda blogis! Igatahes, et siis see salat on meil vist veidi pidulikuma tähendusega toit. Ja poiss ilmselt arvas, et uus kooliaasta on sellevõrra pidulik sündmus, et võiks isegi salatit süüa selle puhul. 


Salati jaoks läheb meil vaja:

400 - 600 gr broilerifileed

jääsalatit ja soovi korral erinevaid salatilehti

500 gr kirsstomateid

Gurmet Clubi Caesari salati kastet

küüslaugumaitselisi krutoone, või röstitud saia, mis on kuubikuteks lõigatud

riivitud parmesani

õli või võid kanafilee praadimiseks

seesamiseemneid

Maitsestan broileri seesamiseemnete, soola ja musta pipraga. Kui aega rohkem, siis panen kana ahju küpsema, muidu viskan filee pannile. Lahti lõikan filee pärast küpsemist, siis jääb liha mõnusalt mahlane. Kuni kana küpseb, hakin salatilehed ja poolitan tomatid. Asetan broilerifilee salatilehtedele. Valan peale kastme, puistan peale krutoonid ja parmesani. Segan moe pärast, aga mitte väga hoolikalt. Serveerin küüslaugu bagettiga. 

No ja kui te otsustate, et on vaja, eks ole, siis ma soovitaks midagi hõrku ja kuiva. Näiteks Chablis'd või kui olete vaene nagu mina, siis Pino Grigio sobib ka kenasti.

P.S.  Fotod on illustreeriva tähendusega. Ma kirjutasin postituse valmis enne, kui pildid tegin. Poes polnud (loe: ma ei leidnud üles) parmesani juustu ega küüslaugubagetti. Kodus avastasin, et ma olen kõik oma seesamiseemned kas ära kasutanud või pärast köögiremonti kuhugi eriliselt lollikindlasse kohta peitnud. Sest üles ma neid igatahes ei leidnud. Samuti ei kasuta ma praadimiseks Extra Virgin õli. Lihtsalt see õli, mida kasutan oli peaaegu tühjas pudelis ja pildil nägi see õlipudel parem välja. 

Kommentaarid

  1. Oo, pean proovima teha. Caesari salat on imehea! Hea teada, et Gurmet Clubi kastet kasutad, proovin ära. Õige kastme leidmine on vaat et kõige raskem osa... Veini osas jään oma lemmiku viinamarjasordi - Sauvignon Blanci juurde kindlaks. Suhteliselt vanilla ja turvaline valik, aga pole kordagi veel pettunud.

    Kust sa parmesani juustu ostad ja millist soovitad?

    Aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kastmete osas teised lihtsalt ei kõlba, olen neid ka proovinud, aga majoneesimaitse käib üle ja mulle ei meeldi. Ise võiks ka kastme kokku keerata, aga kui ma seda retsepti loen, siis mul läheb vastav soov üle, tundub liiga keeruline 😁

      Ma ostan tavaliselt seda juustu, mis on soodushinnaga 😁 Natuke tugevama maitsega võiks olla, kui tavaline Atleet, see annab nüansi juurde. Vahel olen ka laaste ostnud, mitte riivjuustu. See sobib ka minu meelest 😊

      Kustuta
  2. Ma olen vahel teinud sellist varianti: et salatilehti ei hakigi, laotan ümmargusele vaagnale, varreots väljapoole, keskele valan lörtsu kastet, puistan krutoonid, juustu, ja kui sellele lisaks on veel mingit kana või kala, siis ka seda (aga see salat on piisavalt toitev ka ilma). Ja siis saab lehel varreotsast kinni võtta ja seda kastme sisse kasta.

    Kastet olen ise teinud, ainult et ei ole riskinud toore munakollasega jännata, olen munakollase asendanud majoneesiga. Ja anšooviste koha pealt enamasti järginud ühe kokaraamatu soovitust, kus leiti, et kui Worcesteri kaste on juba sees, siis pole ekstra anšooviseid tingimata vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Milliseid salatilehti kasutad selliseks variandiks? Jäõsalatilehed vist on hirmus suured selleks 🤔

      Aga muidu väga põnev lähenemine, peaks ka proovima 😊

      Kustuta
    2. Rooma salati, mis minuteada ongi originaalvariant. Ka sellel on päris suured lehed, nii et ka vaagen on üsna suur. Uhke näeb välja.

      Kustuta
    3. kontrollisin vikist, klassikaline on jah rooma salatiga.

      Ja see tervete lehtedega variant (mida süüakse siis näpuga) oli Caesar Cardini tütre jutu järgi samuti algne, aga seda muidugi ei tea, kui täpselt see tütar teadis.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad#History

      Kustuta
    4. Vikiartiklit lugedes ärkas mul endal huvi proovida kasutada kergelt keedetud muna, vedela kollasega. St ma oletan, et sellise muna kasutamise all peetakse seal silmas munakollase kasutamist, kastmes. Kerge läbikuumutamine peaks ka salmonellaohu ära hoidma.

      Kustuta
    5. Aitäh! Nii armas, et viitsisid uurimustöö ette võtta 😊 Järgmine kord proovin kindlasti rooma salatiga.

      Kustuta
  3. No näedsa, minagi blogisin täna toiduteemal, vist on tähtede seis säherdune :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar