Asjad, mida ma ei mõista

Selles mõttes, et ma paljusid asju ei mõista, sellest võiks potentsiaalselt väga pikk postitus tekkida. Enamike asjadega on lihtsalt nii, et ma vaatan kõrvalt ja mõtlen, et oota, miks ja kuidas, aga kuna see minusse ei puutu, siis ma löön käega ja elan edasi. 


Aga näiteks ma ei mõista, kuidas inimesed ei oska nõusid pesta. Seda ma mõtlen töö juures peaaegu iga päev. Nimelt on meil ühisköök ja seal on nõud, mis on ühiseks kasutuseks. Olen ise sinna kodust vanu kruuse, taldrikuid ja kahvleid viinud. Ja siis inimesed kasutavad, pesevad enda järgi ja panevad kappi tagasi. Ainult, et kui sa kapist võtad suvalise kruusi, siis see tavaliselt on vähemalt minu standardite järgi liiga hooletult pestud ja ma pesen selle enne kasutust üle. Aegajalt, kui mul väga igav on, siis ma võtan selle kapi ette ja tõstan sinna kõik halvasti pestud kruusid ja nühin üle. Vabandust, kui see jutt kedagi riivab ja jätab mulje, et ma siin kõvatan või midagi, aga no mind tõesti häirib, kui ma võtan kruusi ja seal on tee- või huulejäljed peal. Ma ei taha sinna tassi oma jooki valada. Reeglina mul on nagunii mu enda kruus, mida ma kasutan ja ma ei pea tegelema teiste tassidega, aga näiteks siis, kui kontorisse tulevad külalised või mu enda kruus on mingil põhjusel jalutama läinud, siis ikka peab muid tasse ka kasutama ja nii ma vaatangi ja imestan, et kuidas teisi ei häiri need räpased tassid. 

Võibolla on siin sama teema, miks näiteks inimesi ka pesemata auto või aknad ei häiri. 

Kusjuures ma elasin kunagi koos mehega, keda pesemata jooginõud ei häirinud. Või noh, tema enda pesemata kruus. Ta võis nädal aega samast tassist kohvi juua, ilma seda vahepeal loputamata ja sai veel minu peale pahaseks, kui ma julgesin selle tema käest ära võtta ja seda pesta. Samas näiteks ei sallinud ta seda, kui keegi teine tema joogipudelist lonksu võttis. Teisest küljest jälle, hiljem, kui me enam koos ei elanud, kuulsin et ta voodipesu vahetas kord aastas. Asi, mida ma ka ei mõista. Ma vahetan ka harva voodipesu, iga kahe nädala tagant. Ma tean, et soovituslik on kord nädalas, aga ma lihtsalt ei jõua nii palju pesu pesta. Kui rahvast vähem hakkab olema, siis ma püüan korralikum olla. Aga kord aastas? 


Veel ei mõista ma seda, kuidas mõnele on oluline ilusaid riideid kanda, käia eksklusiivsetel reisidel, peenetes restoranides ja sõita luksusautoga, kuid samal ajal on nende kodu remontimata, täis kokkusobimatut mööblit, dekoreerimata, ahistav, kõle ja ebaisikuline. Või noh, ma saan selles mõttes aru, et tegemist on prioriteetide erinevusega. Osadele on olulisem see, kuidas nad välja paistavad versus see, kuidas nad ennast ise tunnevad. Ise tunnen, et mind ahistab tohutult see, et mu magamistuba ei ole nii hästi remonditud, kui ma tahaks ja elutuba häirib ka tugevalt. See, et mul on maja ees ilus auto ja jalas kenad kingad, ei muuda mu enesetunnet oluliselt paremaks. Alati kui ma kodus saan midagi paremaks muuta, mõne liistu paika, garderoobi liuguksed, värsked lilled vaasi, uued diivanipadjad elutuppa, paraneb mu enesetunne märgatavalt. Ja ma saan aru, võibolla lugeja mõtleb nüüd, et oli sul siis vaja seda uut autot osta, oleks selle raha eest võinud parem oma tapeedi ära vahetada magamistoas ju. Mingi tõde siin on, kuigi ma autoostu ei kahetse ja remonti ma saan ka teha, kui üks välja kolib. Asi pole rahas, asi on logistikas. Mul on vaja natuke ruumi teha, et ma saaks remonti teha. Aga jah, kodu ja see, kuidas mu kodu paneb mind ennast tundma, on mulle olulisem kui see, kui ilusaid pilte ma oma riietest või puhkustest Instagrami saan postitada. 

Ma ei mõista ka seda, miks osad inimesed saavad sotsiaalmeedias nii palju laike, kui nad mitte midagi ei tee ja nad pole ka eriliselt ilusad. Ma saan aru, kui hästi noor, sale tüdruk maigutab suud ja liigutab puusi ja saab tuhandeid laike. Aga siis on mingid minuvanused, sellised mittemidagiütleva näo ja lodeva kehaga, liigutavad suud, mis ei lähe isegi muusikaga kokku ja saavad ka tuhandeid laike. Nagu? Ma ei saa aru. Ei saanud siis ka aru, kui ma ise sama asja alguses TikTokis tegin, lihtsalt aelesin, endal veel filtrid peal ja mingit sõnumit ega väätust ei loonud, aga laike tuli. Kas inimestele siis läheb selline asi peale või? 

Samuti ei mõista ma, kuidas kõik nii kallis on. Varem sai sama raha eest palju rohkem. Ma muidugi saan aru, et mu enda valikud on ka muutunud ja ma ostangi kvaliteetsemaid tooraineid, aga ikkagi. Ning seetõttu ei saa ma üldse aru, kuidas inimesed toime tulevad. Rahaliselt. Sest ma saan aru, et suur osa inimesi ei saa keskmist palkagi kätte ja kui sul on elupind, mis pole kingiks saadud, siis sul kulub juba üürile või laenule kuus umbes 500 eurot ja lisaks kommunaalid keskmiselt 150 eurot ja siis sa käid ju juuksuris ja sõidad autoga, käid reisimas ja ostad uued jalatsid, lisaks nagu tahaks natuke süüa ja võibolla mõnikord teatrisse minna. Mis raha eest? Ja muidugi on oluline lisaks veel koguda ja "mustadeks päevadeks" kõrvale panna. Aga kuidas, kui kõik su päevad on niigi juba tumehallid?  



Miks osadel inimestel hakkab sõiduki ees istudes halb, on asi, millest ma aru ei saa. Kärbes näiteks eelistab pikkadel sõitudel taga istuda ja ütleb, et tal hakkab sees keerama, kui ta ees istub. Nüüd, kus mul suurem auto on, istuvad nad kõik seal taga, sest seal on nende pikkadele koibadele ruumi. Vollis oli igal pool kitsas, ka ees, aga ikkagi mingi 10cm rohkem, kui taga. Õde mul ka eelistas autos taga istuda. Temast ma saan aru, sest ta juhtus mitmesse avariisse ja see hirmutas ning taga tundus turvalisem. Mul üldiselt just vastupidi, ma tahan alati ees istuda. Ainult taksos sõites istun taha, sest ma ei taha võõra inimese sülle ronida. Aga ma tahan maksimaalset sõidukogemust ja just ees istudes seda saab. Pean tunnistama, et ma tunnen kaasa neile, kes ees istuda ei suuda.

Hetkel rohkem meelde ei tule. Aga hea meelega kuulaks, millest teie aru ei saa. Seda pole vaja öelda, et minust ei saa aru, ma ise ka ei saa, see on niigi selge. 😁

Kommentaarid

  1. Mind nt ei häiri remontimata elamine, sobimatu mööbel jms igapäevane olme.
    Kodu (ja auto) on vahend e peab olema praktiline ja piisavalt mugav. Kõik.
    Küsimus ei ole selles, et valikud on reisi- ja remondifondi vahel.

    w

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga minu meelest ongi praktiline ja mugav, kui asjad on korras, remonditud ja sobivad.

      Kustuta
    2. Lekkival kraanil ma vahetan tihendi ära, aga kaks mõrast seinaplaati vannitoas mind ei morjenda. See absoluutselt ei mõjuta mu enesetunnet ega elukvaliteeti.

      W

      Kustuta
  2. Oh, see puhtusehull räägib jälle =)
    Ei, sõbralikult öeldud. Ent siiski.
    Ma mõistan, et sa ei mõista. Ma tegelt mõistan sinusuguseid, aga te olete veits naljakad ikka.
    Et ei taipa: reisid või fäänsid riided või hästi söömine on otseselt mõnusad, aga ligadi-logadi kodu (või kerge randiga kruus - ma muide joon ka nädal aega samast kruusist kohvi, kuigi ma loputan vahepeal põhjast pururaasud ja mingi paksemaks tõmbunud vedeliku välja) ei häiri absoluutselt. Ei ole motti seal midagi muuta, sest miks? Mul niigi hea?
    Ma õudselt nördisin mehe peale, kes kurtis oma naise kohta, et see üldse ei korista, kas ta ei tahagi, et kodus oleks mõnus olla?! Wtf,, mees! Ta ei korista just seepärast, et tal on juba mõnus! See on elamise koht, muidugi see näeb välja selle järgi, et seal elatakse, nii ongi hea ju! See ongi nauding ja turvalisus, et on mingi koht, kus ei ole vaja mingit välist sära jahtida ja naeratust ette võluda, olla nagu peab. See on koht, kus nii ise loivata samas pidžaamas kolm päeva järjest kui lasta tolmul kuhjuda ja panna asjad toolile või lauanurgale ja sinna need jäävad kuudeks (kui mitte aastateks). See ongi kodu võlu - absoluutse vabaduse paik.
    Kuigi voodipesu ma vahetan ka kord 2 nädala järel umbes. Sest mõnus. Nõu osas samuti: kas see kerge rant segab mind kruusi kasutamas v? Kas see hakkab lekkimas? Ei? Siis mind lihtsalt ei huvita.
    Pigem oled imelik sina, et sind huvitab. Nii tühine asi ju?

    Aga mina sõiduiiveldajana tahan alati just ees istuda - süda läheb vähem pahaks, kui ette välja vaadata ja ees raputab ka vähem.

    Muide, mul on alati - ALATI hämming, kui inimesed kurdavad hindade üle. Alati mingid jõukad inimesed, kel on raha 5-6 korda rohkem kui minul, ja siis hädaldavad. Kristallkuuli "mahelihaveise hakkliha, ainus hakkliha, mis süüa kõlbab, maksab juba nii palju!" on unustamatu.
    Ma eriti teda ei loe, aga seda postitust sattusin lugema ja siiamaani ei saa peast välja, kuigi sellest on aastaid möödas.
    Minu jaoks on "on nii" ja kõik. 0 edasist mõtet, et miks on nii, miks peab nii olema, ma ei taha, et nii oleks vms. Piim maksab 42 senti? oK. Piim maksab 49 senti? Ok. Piim maksab 56 senti? Ok. Piim maksa 79 senti? Kerge ohe, et nii kalliks läks, aga no - ok. Piim maksab 69 senti? Ok. Piim mksab 66 senti? Ok.
    Hetkel maksab kõige odavam kilepiim nii Maximas, Rimis kui isegi Selveris 59 senti. Grossis on 58, aga seal ma väga ei käi. Aint kamabatoone saan seal 48 sendiga - Selveris on 50 - ja rummibatoone 58 sendiga - Selveris on 65. Ehk kui mul on selge kamabatooni isu, siis Gross.
    Aga mingi üldine hinnatõus? No nii on, dohh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot, aga mul ei olegi mugav, kui tassil on randid ja tolm riiulil. Ma näiteks ei ole ka aru saanud sellest, et miks osadel on nn "koduriided", mis on mugavad, aga mitte kuigi esinduslikud. Mul ei ole mugav, kui mul on kodus koledad riided seljas. Ma olengi see veidrik, kes tuleb pärast pikka ja väsitavat päeva koju ja enne koristab elamise ära, kui maha istub ja sööb ning puhkab. Ma ei suudaks nagunii lõdvestuda, kui mu ümber valitseks kaos.

      Hindade üle ma kurdan selle pärast, et ma saan head palka. Parimat palka, mida kunagi saanud. Aga ikkagi tundub, et keeruline. Millest ma aru ei saagi. Sest kui sa sain ikka kordades väiksemat palka, siis sain justkui rohkem lubada endale. Ja noh, me saame hakkama ja pole lugu, aga ma mõtlen, et kuidas teised, kelle palk on umbes see, mis mul oli aastaid tagasi, hakkama saavad. Ilmselt muidugi ongi valikute küsimus. Ma pole vist aastaid juba poest kõige odavamat saia, piima ja hakkliha ostnud. Ma ei suuda seda lihtsalt süüa, lapsed ka mitte.

      Kustuta
    2. Oh, kuule! Vat see on hea koht, kus küsida - kas piimal ja piimal on vahe? Nagu - minu meelest on sama rasvasusega piim ikka sama, ükskõik mis hinnaga seda müüakse, erineb ainult pakend. Miska mul on 0 motti osta kallimat - siis ostan, kui odav poest puudu,, nt otsas. Saia osas ma saan aru, mina seda ka ei osta. Aga ma ostan saia üldse nii harva, et no - olgu ikka hea ka, et mind sööma meelitada. Ja hakklihaga on nii, et kuni on liha, ma ostan, kuigi vahel on rohkem loomahakkliha ja vahel seguhakkliha isu ja sea- või kanahakklihad tulevad teemaks, kui hind on tähtsam kvaliteet kui maitse - aga kui on mini "hakklihasegu" või mingi muu siuke toode, mis ei ole tegelt liha, ma ei mõtle ka, et hm, odavam, äkki võtaks.
      Sest ... see ei ole isegi nagu ... toit mu arust.
      Ok, see selleks. Aga ikkagi: piim? Kas päriselt mingid peene maistemeelega inimesed leiavad, et tetrapakis on 2,5 piim parem kui kiles?

      Kustuta
    3. Muide, vbla seal "kuidas on mugav" taga on mingi suurem psühholoogiline erinevus? Stiilis "osadel inimesel on eristus, et milline olen enda jaoks, milline teiste, aga osad on igal pool ühesugused, sest nad ei tee vahet sisse?"
      Ma tegelt esimese hooga arvaksin, et mina olen see "igal pool ühesugune" ja olen pidžaamaga ka poes käinud, istun teatrikoridoris vaheajal seina äärde põrandale ning söön kodus kaasa võetud kuklit. Aga tegelikult ma seal teatrikoridoris esinen, mulle pakub mõnu šokeerida ja "valesti" teha lihtsalt. Ma olen ikka erinev kodus ja väljas, lihtsalt kodus omaette olen lihtsam, ei esine kunagi mingis suunas =)
      Mis muidugi ei tähenda, et ma vahel ka siin lihtsalt maha ei istuks, kui pole isu kuskile peale istuda.
      Teatrikoridoris ei olnud põhjused "pole isus", vaid lihtsalt ei olnud istmeid.

      On muidugi ka võimalik, et osad inimesed on välised väärtushinnangud nii sügavale sisse võtnud, et ei saagi aru, et need on välised ja et sisemised oleks teistsugused, aga ausalt öelda ma seda hästi ei usu. S.t. ei KÕLA nii - need korraarmastajad tunduvad kõik hästi naturaalselt leidvat, et kord on tähtis. See on neil/teil mingi sisemine sundus.
      Nagu öeldud, ma mõistan. Mida ma EI mõista, on: kuidas sa aru ei saa, et sinu normid ei ole üldised?!

      Kustuta
    4. Selles mõttes, et ma ostangi suurema rasvaprotsendiga piima, see ongi kallim. Sama hakklihaga, et ma ostan pigem väherasvast ja veisehakkliha. Varem ostsimegi kõige soodsamat seguhakkliha, aga ühel hetkel hakkas selle lõhn ja maitse vastu. Piimaga oli vist kuidagi nii, et kord oli meie tavaline piim otsas ja proovisime suurema rasvaprotsendiga piima ning see hakkas nii meeldima, et enam ei kujutanud ette, et vana peale tagasi minna.

      Mingi psühholoogiline aspekt kindlasti on. Praegu mõtlen, et ehk on mul ka see sees, et kui usklik olin, siis raiuti, et jumal näeb kõike, ka seda, mida sa üksi olles kodus teed ja nii ongi minu jaoks norm, et nii kodus üksi olles kui väljas viibides on standard sama.

      Kustuta
    5. Mul ei ole midagi suuurema rasvaprotsendiga piima vastu, aga see ei ole IMO ka parem. Lihtsalt - teistsugune.
      Aga liha (ja kodujuust ja jogurti) juures mulle rasv meeldib =) Kuidagi - maitsvam =)
      Muuseas, keefiri juures jälle mitte - mu arust kõige maitsvam on 2% kõige odavam keefir, mida saab aint grossist, aga maiviitsi seal eriti käia =P

      Kustuta
    6. Jumal, kes paneb pahaks, kui kellelgi on seljas "koduriided", tundub kuidagi pealiskaudne olevat. Silme ette ilmus Zeus Netflixi uuest sarjast "Kaos" :D Aga jah, nõudepesus ja tooraine kvaliteedis olen sinu paadis, muidu aga selles teises, kus on tolmurullid ja mõrased plaadid. Või pigem olengi omas paadis, tahan puhtaid nõusid ja head toitu, aga korda loon juhuslikult, reisin haruharva, autot pesen kord-paar aastas. Et siis, jah, igaühel oma paat. Lehvitan teistele!

      Kustuta
    7. Ma ei pane pahaks, kui kellelgi on "koduriided". Ma lihtsalt ei ole sellest kontseptsioonist kunagi aru saanud. Mul on kodus samuti ilusad ja mugavad riided seljas nagu kusiganes mujal. See oli vist Anu, kes hiljuti oma blogis kirjutas, et tal pole kodus ühtegi katkist, plekilist ja väljaveninud riideeset ning ma absoluutselt samastusin. Ma ei taha kodus olles ka ju lohakas ja räpane olla, mul on ebamugav. Mul pole mingit probleemi oma "koduriietega" poodi minna või kontserdile, sest mul pole eraldi riideid kodus kandmiseks. Ainuke põhjus, miks ma koju tulles riideid vahetan on temperatuuri erinevus. Toas on enamasti soojem, kui kontoris või õues.

      Kustuta
    8. mul on koduriided!
      Kahte sorti: mõned kitlid, mille ma nende vastupandamatu ilu pärast ostsin, aga välja nagu ei taha hästi minna, sest noh, silmatorkavalt kitlid.
      Ja teiseks mõned väga armsad, aga kulunuvõitu riided. Ma armastan oma ärakantud riideid. Ärakantus näitab, et nad on olnud nii head ja mugavad, et nad on peaaegu viimase piirini kantud, aga kuni selle kõige viimase piirini on veel natuke maad minna, kannan ma neid kodus, sest nad on armsad, aga ma tean, et neutraalsel vaatlejal seda armsuse-infot ei ole ja ta vaataks, et lihtsalt mingi kaltsakas.

      Kolmas aspekt on see, et kodu on ainus koht, kus ma saan päriselt nii mugavalt käia, kui ma tahan. Mul nihkub viimasel ajal küll kogu garderoob sellises suunas, et samamoodi jätkates meenutavad kõik mu riided mõne aasta pärast kas pidžaamat, hommikumantlit või öösärki, aga väljaskäimiseks kaldun valima ikkagi riideid, mis vähem selle järele välja näevad, isegi kui funktsionaalsuselt vastavad. Kodus ei pea endale selliseid piiranguid seadma.

      Samuti saab kodus paljalt ringi käia, mis on soojal ajal kõige mõnusam üldse, aga väljas ei lubata. :(

      Ja lisaks on mul eriline anne kodus riided hästi ruttu ära mäkerdada, olgu siis söögitegemise või söömise või aiatöödega, ja kui ma teeks seda ka n-ö esindusriietega, siis varsti mul polekski enam esindusriideid.

      Kustuta
    9. "Mitte-kodu" riided on ju olemuselt ebamugavad. Mitte kõik, aga paljud. Ülikond, triiksärgid, lips. Pikk kleit, võrksukad ja miniseelik. Mitu kihti asju üksteise peal. Ühiskond on riietele pannud mitmesuguseid funktsioone, millest osad on "mugava" vastand. Signaliseerida oma professionaalsust, või saadavust lihaturul, või mingit kuuluvust või hoiakut.

      Muidugi tahavad inimesed kodus sellest formaalsuse või pandavuse kihist lahti saada. Kellele seal seda vaja on?

      Räpakusega ei ole siin mingit pistmist.

      Kustuta
    10. Haha, võrksukki ja miniseelikut kannan ma ainult magamistoas oma mehe võrgutamiseks ja selleks, et ta saaks need mul seljas ära võtta, mitte avalikus kohas. 😀

      Kustuta
    11. Kanna kus tahad või ära kanna, aga su kommentaar käis just teiste inimeste kohta - "miks NEMAD kannavad koduriideid". Tuleb töölt / klubist, rabab lipsu eest / sukahoidja jalast ja paneb midagi muud selga.

      Kustuta
    12. Selge, tore, et mulle ära seletasid. Ma olin siin segaduses.

      Kustuta
  3. Kodu peab olema mugav ja mugavuse raamid on igaühe jaoks täiesti erinevad. Täiuslikumaks saab olmet alati muuta, lihtsalt aega on vaja ja seda hetke, kus KÕIK on ideaalne ei saabu niikuinii.
    Elamused on osa elust, mida ei edasi lükata. Ma loobun täiesti kõhklematult mõnest mugavusest oma elus uute elamuste ja mälestuste nimel.

    VastaKustuta
  4. Mõtlsin selle üle, miks mind hinnad ei morjenda.
    Sest mul kulub nagunii kõik raha ära. Kas ma saan kõike raha ära kulutades natuke paremini süüa? Noh, siis on hästi. Natuke halvemini? Mis seal ikka. Lõpptulemus on sama.

    VastaKustuta
  5. Mõtlesin veel.
    Mul on peavalu, nii et mu mõtted on mornimad kui tavaliselt.
    Miks mind ärritavad "toidutooraine peab kvaliteetne olema"- hüüatused.
    Hei, ma ostan kka nii kvalitseet kui ma saan. Ma lihtsalt ei saa teie taset lubada. dohh. Seda tähendabki, et raha ei ole - ei saa parimat ega isegi parima lähedast sööki osta, saab osta seda, mille hinna-kvaliteedi suhe võimalikult mõistlik on.

    VastaKustuta
  6. Tundub, et see on paras koht selle tsitaadi jaoks:

    "Lääne inimesed kasutavad toidunõudena hõbedast, terasest ja nikeldatud esemeid, mille nad läikima poleerivad, meie aga ei armasta sääraseid säravaid asju. Samas kasutame meiegi aeg-ajalt hõbedast valmistatud teekannu, saketopsi või -pudelit, kuid me ei hõõru neid sedaviisi läikima. Vastupidi -- me tunneme rõõmu sellest, kui eseme pinna sära kustub, hakkab paistma vanana ning on mustjaks tahmanud. Ja igas peres tuleb ette juhtumeid, kus mõni teenijatüdruk, kes seda mõistmata on hõõrunud läikima ajapikku kenasti tuhmunud hõbenõu, saab selle eest oma isandalt riielda."

    Tanizaki Junichiro "Varjude ülistus".

    VastaKustuta
  7. oh, käisin vaatasin oma blogi statistikat ja keegi on kongeniaalselt klikkinud just vastava teemaga postitusele:
    https://notsumaja.wordpress.com/2014/09/14/vinjett/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. link korralikumalt (mul unus, et bloggeris ei jää lingid automaatselt linkidena:
      https://notsumaja.wordpress.com/2014/09/14/vinjett/

      Kustuta
  8. Meil töököögis on nõudepesumasin. Just seepärast, et siis lähevad nõud masinasse (nõusid on piisavalt, jagub mitmeks masinatäieks) ja ei teki erinevate pesuharjumuste teemat. Ja siis on mingid tüübid, kes oma nõusid loputavad või käsitsi pesevad (krt teab, mis kvaliteediga) ja kraanikausi äärele jätavad. Minu kiiks on see, et kui ma ei tea, mis kvaliteediga see kraanikausi serval olev kruus või lusikas on pestud, panen selle siiski masinasse.
    See enda ja kodu välimuse teema on inimesest lähtuv. "Fassaadiinimestele" on oluline nende väline kuvand, firmamängid ja see, mis välja paistab. Ja teistele on oluline nende ümbrus ja keskkond. Mõned kaunistavad ka oma kodu just teistele nägemiseks ja võõrustamiseks, mitte oma mugavusest lähtuvalt. Mina olen see napakas, kelle jaoks on oma mõnus pesa ja mugav olemine olulised ning seega võimalusel panustan oma kodusse. Teha on veel hulga asju ja hetkeseis on üsna ripa-rapa aga mul on eesmärk ja kõik lähtub minu enda soovidest.
    Paljude inimeste majandusli ktoimetulek hämmastab mind vahel ka. Kui muudkui ostetakse uut (uhiuut) kinnisrava, mille hinnad algavad 20K kandis ja kodulaenu sissemakse on 20% kandis siis kust sellised summad saadakse? Eriti noorte puhul, kel pole teist kinnisvara tagatiseks ja vanemad ka ei kingi. Ma võin oma palka kalkuleerida nii üht kui teistpidi aga igakuiselt kõrvale pannes no ei korja sellist summat alla 20 aastaga...
    Tagaistmetel vabatahtlikult istumisest ma aru ei saa. Mul kipub süda pahaks minema nii bussisõidul kui autos tagaistmel. Esiistmel on OK ja roolis kõige parem. Mõttejõuda suudan nüüdseks juba iiveldamata hakkama saada nii kaugliinibussis kui auto tagaistmel aga ei naudi seda siiski. Paha on...

    VastaKustuta
  9. Lisan (natuke selle jaapani tsitaadi vaimus), et minu jaoks on just liiga korras tuba kõle ja ebaisikuline, et umbes nagu hotellis, isegi kui kõik on läbimõeldult ja maitsekalt kokku sobitatud - hea maitsega hotellis on ka.

    Mäletan, kuidas mul oli välistudengina kahe teise eestlasega tuba jagades nendega väike konflikt. Minu arust oli see ühikatuba kõle ja kole, ma panin tema hubasemaks muutmiseks mingi oma ilusa seeliku või kampsuni tooli seljatoele. Toanaabrid palusid, et ma paneks selle ära, sest muidu on segamini.

    VastaKustuta
  10. Mul näiteks puudub igasugune visuaalne... võimekus, ma ei suuda parimagi tahtmise juures aru saada, misasjad omavahel sobivad ja misasjad ei sobi, seega igasugune kodusisustus ja kaunistus jääb minust tegemata. Samuti vihkan ma kirglikult ASJU, nii et mida vähem mul mingit nodi kodus on, seda parem. Minu kodu vist ongi kõle ja ebaisikuline, sest ma ei salli sisustuselemente :D Koristamisega on kahjuks nii, nagu on, ma ei suuda ega jaksa. Jah, kõik on must ja mul on endal ka vastik, aga ma ei jaksa sellega tegeleda.

    Toiduainete hinnad mind ka ei morjenda, sest ma ei vaata neid. Ma ostan alati niikuinii ainult ühtesid ja samu asju, nii et mis vahet seal on, mis need maksavad? Ma ei hakka ju muud asja ostma sellepärast, et see maksab vähem.

    VastaKustuta
  11. Ma nii palju veel lisaks, et kodusse panustamine ja mõnus ja mugav minu jaoks on ilmselt mõne teise jaoks paras punker. Sarnaselt Notsuga kipun ma oma asupaiku "kodustama" ja enda nodi laiali laotama, et mõnusam oleks.
    Ja toidu tooraine kvaliteet on minu jaoks samuti oluline aga ostan seda oma võimalustele vastavalt. "Maheveise hakkliha" klassis ma enamasti ei ole aga veisehakkliha eelistan küll. Ja kui ikka isu tuleb (ja kontoseis võimaldab) siis toon kodulähedasest lihakarnist veisepõski ning vormistan need mõnusaks hautiseks...

    VastaKustuta
  12. "Veel ei mõista ma seda, kuidas mõnele on oluline ilusaid riideid kanda, käia eksklusiivsetel reisidel, peenetes restoranides ja sõita luksusautoga..."---sõitsin täna trammiga ja mõtlesin äkitselt s a m u mõtteid!!! Samas ütles laps, et "minu kodu on puhtam kui sinu oma"...No las olla!

    VastaKustuta
  13. Veider projektsioon, et inimene peab kindlasti tühine ja mõttetu olema, kui ei taha mustuse sees elada. Kuidagi jahmatab see resoluutsus, millega lajatatakse. Nagu valge kindaga tolmu tõmbav ämm, aga lihtsalt fotonegatiivis:D

    Minule näiteks on sensoorselt ebameeldiv, kui midagi on ligane, kleepuv, kaetud ebamäärase kihiga, talla all krõmpsub ja vaateväli on müra täis.
    Mulle tõesti meeldib, kui mu enda kodus kõik kohad, kuhu mu silm ulatub, mulle ka päriselt meeldivad.

    VastaKustuta
  14. Oma majas elades on koduriided must be, eriti suur paks kampsun talvel, sest koju jõudes on vaja kõigepealt kütma hakata.
    Koduloomadega ei pane mingeid lilli vaasi, sest hommikuks on see vaas pikali.
    Mööbel peab olema praktiline ja mugav. Minul näiteks ongi magamistoas voodi ja riidekapp, ma olen ju seal silmad kinni enamuse ajast, mis dekoratsioonid.
    Aga muidu ma ise pole kunagi isegi mõelnud miks kellelgi just selline kodu on nagu on või vaadanud mis teistel seljas on.

    VastaKustuta
  15. Ma ei mõista seda, miks sõnaga koduriided võrdsustatakse mingid kulunud, plekilised, vanad, koledad räbalad. Minul on koduriided - mugavad retuusid ja t-särk, suvisel ajal väike lühike kleit. Ja need koduriided ongi ostetud koduriieteks. Töõle ja linnapeale ma reeglina nii ei lähe.

    VastaKustuta
  16. Nellile nõudepesust:

    Mina teen TÄPSELT vastupidi - kui olen võõras kohas, loputan nõudepesumasinast tulnud nõud enne kasutamist käsitsi üle. Ka tööl pesin ma aastaid kohvitassi _enne_ kasutamist ise üle.

    Miks? Sest ma ei usalda seda masinat. Ma kahtlustan, et ta kallab kõik keemiaga üle ja jätabki nii. Käsitsi ma kontrollin tulemust ise, masina tegevus on minu jaoks peidetud ja järelikult ei saa sellele loota.
    Hiljuti käis külas üks tuttav, kes hakkas mu juures käsitsi nõusid loputama. Ma röögatasin seda nähes ja peletasin ta köögist eemale. Me 95% nõudest lihtsalt loputame üle - no miks peaks võileivataldrikut või piimaklaasi seebi ja harjaga küürima? Aga osad inimesed nii teevad ja neil palun ma viisakalt end meie nõudest eemal hoida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ee... pesumasin ei saa kallata su nõudele mitte mingit sellist keemiat, mida sa ise pole sinna masinasse pannud, tegelt. Põhimõtteliselt võib ka ilma vahendita pesta.

      Kustuta
  17. Aru ei saa ma sellest, kuidas osadel inimestel on uudishimu täiesti teiste asjade vastu kui minul. See on lakkamatu hämmingu allikas mu elus.

    VastaKustuta

Postita kommentaar