"Vaikiv patsient"

"The Silent Patient"

Alex Michaelides

Tõlkinud Raili Puskar

Kirjastus Pegasus

348 lk

Vaikiv patsient. Patsient, kes on paigutatud vaimuhaiglasse pärast seda, kui ta on mõrvanud oma abikaasa. Ta ei lausu sõnagi. Ei enda kaitseks ega kahetsuse märgiks. Teda peetakse lootusetuks, lahendamata juhtumiks. Kuni haiglasse saabub uus psühhoterapeut, kes asub patsienti tasakesi lahti muukima. Mis on terapeudi enda motiivid, kas tõesti puhas altruism, või on selle taga ka midagi pahaendelist? 

Viis pluss raamat. Ideaalne triller. Lõpuni välja. Minu jaoks meenutas raamat nii "Voonakeste vaikimist" kui ka "Shutter Island'it" (vabandust, ma ei tea, mis selle eesti keelne vaste võiks olla). Psühholoogilised trillerid on mul varajasest noorusest peale olnud nagu mõnele mehele Playboy - sõltuvust tekitavad. Inimesed on nii neetult põnevad! Kuidas meie aju töötab. Mis meid sütitab, mis meid motiveerib. Miks kaks inimest, samas kriitilises olukorras, käituvad täiesti erinevalt? Kuidas me oma traumasid enda sees kanname, nii et neid on võimatu silmaga tuvastada, aga mingis hetkes on need ühtäkki alasti meie ees ja me oleme sunnitud nendega tegelema. 

***

"Beebidena langeme kummalise võõra maailma lõksu, me ei näe korralikult ja meie kehad üllatavad meid alatasa, meid viivad ärevusse nälg, kõhutuuled ja roojamine, meie tunded on meile liig. Me oleme sõna otseses mõttes rünnaku all. Me vajame ema, kes rahustaks meie ängi ja aitaks meil oma kogemustest aru saada. Ja tänu ema rahustamisele hakkame pikkamööda õppima, kuidas oma füüsiliste ja emotsionaalsete olukordadega ise toime tulla. Aga meie võime tunda end turvaliselt sõltub otseselt meie ema võimest meile turvalisust pakkuda: kui tema pole kunagi kogenud oma ema pakutud turvatunnet, kuidas saab ta siis meile õpetada seda, mida ise ei tea? Inimest, kes pole kunagi õppinud end turvaliselt tundma, piinavad ärevad tunded kogu ülejäänud elu. Neid tundeid nimetas Bion tabavalt nimetuks hirmuks. ja selline inimene üritab neid hirme ja ärevust pisutki leevendada, otsides turvaunnet, mida ta nii meeletult vajab, sellistest välistest allikatest nagu alkohol või pläru."

Igatahes, kui keegi mu lugejaist oskab veel selliseid trillereid soovitada, siis olen juba ette tänulik. 

Kommentaarid