Meeste solidaarsusest

Üks päev helistati mulle politseist. No ma olen ikkagi ju nelja teismelise poja ema. Aga mitte seetõttu, vaid küsiti hoopis töökoha turvakaamera lindistuse kohta. Nimelt, ühel ammusel ajal, umbes kuu aega tagasi, olla keegi meie territooriumil joobes olekus sõidukit juhtinud ja nüüd oleks vaja seda kaamerate kaudu tuvastada. 

Ma teadsin täpselt millest jutt käib. Õieti, kellest.

Nimelt tol korral kui see juhtus kanti mulle juhtunust ette. Kolleeg kandis. Tuli ise rääkis ilusa värvika loo sündmuste arengust. Rääkis, kuna nägi mind kõne all oleva subjektiga jutustamas. Siis tuligi rääkima, et kuule õu, kas sa tead. Noh, nüüd siis teadsin. Väga mind ei üllatanud, kuna vend ise ei ole oma seiklustest ka kunagi erilist saladust teinud. Alles suvel oli ühel nädalavahetusel kaks korda järjest joobes peaga politseile vahele jäänud. Ja see on see, millest ta mulle ise rääkis. Palju neid kordi on, kus ta vahele pole jäänud... Jumal seda teab. 

Igatahes, fakt, oli selline asi. On tunnistajad. Vähemalt üks. Ilmselt rohkem, kuna keegi oli ju juba politseiga ühendust võtnud. Aga ühest tunnistajast ei piisa. On vaja veel. 

Rääkisin siis oma kolleegiga ja palusin tal toredale politseiprouale tagasi helistada. Sest asi on seal maal, et inimene tahetakse lausa trellide taha saata, et ehk see kasvatab ümber, sest ilmselgelt mingid rahalised trahvid teda ei ole õpetanud. 


Kolleeg saatis mind pimedasse ja niiskesse kohta. Ühemõtteliselt. Rääkis igasuguseid asju. Noh, et temal pole võimalik tööajast käia, sest kuri ülemus ei luba. Ja et mis kasu tal sellest on, kui üks kinni pannakse, kas tema pension tõuseb, kas tema hambaravi kaetakse, kas tema kütuseaktsiis langeb? Et miks tema peaks panustama Eesti Vabariigi korrakaitsesse, kui tema isiklikult sellest kasu ei lõika. Siis rääkis veel meeste solidaarsusest, et sina naine ei saagi aru ju sellest, aga meie mehed hoiame siin omavahel kokku. 

Mõistagi muutusin ma temperamentseks, mu lemmik asi viimasel ajal. Kuidas saab keegi nii mõelda? Aga kui see jorss ajab purjus peaga su naise alla või teeb Saaremaa surmakutsarit su tütrele ja tema perele? Siis oled ka solidaarne või? Mis sa tahad mulle väita, et kui ta kinni pannakse, siis hakkad talle viiliga keekse küpsetama ja trellide taha saatma või? Kuhu maani su solidaarsus ulatub, ah?

Miks siis hakatakse ohkima ja ähkima, et miks keegi ometi varem häält ei tõstnud ja ohtlikku kurjategijat liiklusest ei eemaldanud? Siis alles, kui see isiklikku tagaaeda jõuab. Aga nii kaua kui see kõik on alles naabri tagaaias, siis mul suva. 

Kommentaarid

  1. Tal on hõimueetika. Või relvavennaeetika. Igatahes selline ennemuistne värk. Omasid peab kaitsma, kuni see ei ohusta kedagi veel omamat.

    Kohtusid hõimuinimene ja modernse maailma inimene, kumbki oma eetikaga.

    VastaKustuta

Postita kommentaar