Lähikontaktne

Krahv von Kolmas sai 2.02 teada, et ta on lähikontaktne. Istugu rõõmsalt kodus. 

Istus.

3.02 kell 11:34 sain mina Terviseameti robotilt kõne, milles mind teavitati, et mu hoolealune, täpsustamata kes neist 400 lapsest, eks ole, on kokku puutunud viirusekandjaga ja istugu kodus. Ülejäänus 399 last võivad oma normaalset elurütmi jätkata. Midagi rääkis seal veel, sümptomitest ja perearstist. 

Selle kõne peale hakkasid mul kohe sümptomid. Kurgus pakitses, ninas sügeles, pea valutas, palavik oli ka justkui maast leitud. 

Kell 11:38 saabus esimene e-kiri poja klassikaaslase emalt. Paanikas. Saatis kirja muidugi kõigile meililistis olevatele lapsevanematele.

Kell 11:46 sain Terviseametilt sõnumi. Inglisekeelse. Selleks ajaks olid nad täpsustanud lapse nime ka, vähemalt pool sellest. Kuttidel nimelt on kaheosalised nimed. Sidekriipsuta. Ei sisalda ikse ja igrekeid, aga natuke võõrapärased on siiski. 

Kell 11:52 sain Terviseametilt venekeelse sõnumi. Ma eeldan, et sisu oli sama mis telefonikõnes ja inglise keelses sõnumis. Seal oli kõik muidu kenasti kirillitsas kirjas, ainult et lapse nimi oli millegipärast ladina tähtedega. 

Kell 11:59 sain ma Terviseametilt maakeelse SMSi. Seal oli kirjas nõnda: "Eneseisolatsiooni alguspäev on 30.01.2021." Poiss oli esmaspäeval distantsõppel ja teisipäeval käis koolis. 

Veel oli seal kirjas, et isolatsioon lõppeb 8.02 ja sel päeval on tal võimalik tasuta testile minna, pangu ma aga lahkesti aeg telefonitsi kirja. 

Kell 12:05 saabus teine e-kiri samalt vanemalt. Kõigile. Kus ta pikalt selgitab kuidas ta on mures ja ei saa juhistest täpselt aru ja miks need nii hilja saabuvad.

Kell 12:12 saabus veel ühe mureliku ja segaduses ema kiri. Te arvasite õigesti - kõigile lapsevanematele. Segaduses oli 2 vanemat 24st, aga seda kuidas nad on segaduses ja juhistest aru ei saa peavad ka ülejäänud 22 lugema. 

Nii palju vastuseta küsimusi.

Kommentaarid

  1. Ma ootasin ka robotilt kõnesid ja igasuguseid juhiseid, aga ei tahtnud minuga nende päevade jooksul keegi suhelda :) Kogu see süsteem on õige veidralt üles ehitatud, peab möönma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu jaoks on vist kõige segadusttekitavam see osa, et kui mu laps on kokku puutunud viirusekandjaga, siis miks mina ja ülejäänud pereliikmed siis isolatsioonis olema ei pea? Aga robot täiesti eesti keeles ja üheselt mõistetavalt kinnitas mulle, et teised leibkonnaliikmed võivad oma tavarutiini jätkata nii nagu ikka.

      Kustuta
    2. Eneseisolatsioonis peab olema nakatunud inimesega kokku puutunud inimene, mitte nakatunud inimesega kokku puutunud inimesega kokku puutunud inimene(meelega jätsin lause selliseks monstrumiks, see näis lihtsalt naljakas). Hetkest, kui nakatunuga kontaktis olnul ilmnevad haigusnähud laieneb eneseisolatsiooni nõue ka tema kontaktsetele.
      Mul endal oli aastavahetusel kogemus, mil meilile tuli kiri, et "olete kontaktne, isoleeruge". Ma olen olnud väga ettevaatlik, elan ühe katuse all eaka põdura emaga ja võimalus ükskõik millise teise haige inimesega lähestikku olemiseks oli nullist väiksem. Kirjutasin vastu, et kontrollige üle, te tegite vea. Sain vastuse: jah, oligi viga, nimes tehti täheviga, kiri tuli valesse postkasti.
      Aga kui ma ei oleks olnud nii kindel, kas õige inimene oleks info kätte saanud? Telefonile vast oleks, mina sõnumit ei saanud.

      Kustuta
    3. Saan aru, aga kas ei räägita pidevalt sellest, et enamik põeb koroonat ilma nähtudeta, kuid viirust võivad siiski edasi kanda? Võibolla meil kõigil juba on viirus ja jätkates tavarutiini, kanname rõõmsalt viirust edasi, ise sellest teadmatuses olles?

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on see peenike tasakaalujoon, mida üritatakse leida täieliku wuhanliku lukustamise ja Tansaania "meil pole mingit viirust!" vahel. Niikaua kui inimesi majadesse kinni ei naeluta, niikaua jääb võimalus ka kogemata haigusel levida lasta.

      Kustutasin eelmise peaaegu samasuguse kommentaari ära, häbi hakkas. Mis kohast selline kohanimi tuli, ei mina tea. Hiiliv dementsus ilmselt.

      Kustuta

Postita kommentaar