Kõik õnnelikud perekonnad

Tõstke käsi, kes on lugenud suhtenõuandeid, või kuulanud käsi põsakil sõbrannade tutvumislugusid. Mina igatahes olen. Ikka ju tundub, et neil on mingi saladus, mingi siseinfo, mida minul pole. Ja kui nad oma lugusid jutustavad, siis ehk saan ma ka osa sellest saladusest.

Kõik need lood ja nõuanded on vilja kandnud. Ma nüüd tean tõde, kuidas luua ja hoida edukat suhet. Saladus on see, et mingit saladust pole. Pole valemit. Kõik on kinni vedamises.

Loen hoolega suhtenõuandeid

Tolstoi valetas, sest mis sellel ennast täissöönud vanal kavalpeal ikka teha oligi, aga kõik õnnelikud perekonnad ei ole ühesugused. Nii nagu iga õnnetu perekond on õnnetu omal moel, nii on ka kõik õnnelikud pered unikaalsed.

Maailm on täis täiesti napakaid suhteid, mis väljast ning võibolla isegi seestpoolt vaadelduna pole loogilised. Sa vaatad ja mõtled, et kuidas? Mis on nende saladus?

Ei ole nii, et sa tunned õige kohe ära. Ei pruugi. Ei ole nii, et erimeelsusi pole. Pole nii, et õige ei tee kunagi haiget. Pole nii, et õiget ei pea ootama. Pole nii, et loete üksteise mõtteid ja olete alati sada protsenti sünkroonis. Ikka tekib erimeelsusi. Loomulikult ka see õige ärritab ja vihastab vahel. Mõistagi on teil erinevad maitsed ja isegi erinevad seisukohad.

On ainult üks asi, mis seob kõiki õnnelikke suhteid - ajastus. Nii nagu kinnisvara soetamisel on oluline asukoht, siis iga eduka suhte alus on õige ajastus. Sa juhtusid õigel ajal, õige meelestatusega koperdama selle õige partneri otsa, kes oli ka just sel ajal õige meeleseisundiga. Kui palju on mul olnud lugusid, kus ma kohtun mehega, kes on kohe valmis hüppama suhtesse ja see hirmutab mind. Siis ma lükkan teda eemale, et jõuda õigesse seisundisse. Kuni mina jõuan, libiseb tema sellest seisundist välja ja ütleb mulle lõpuks, et sa oled jube klammerduja, ma ei taha. Või vastupidi. Kas see tähendab, et oli vale inimene? Mitte tingimata ju. Mõlemaid ju tõmbas, lihtsalt ajastusega läks halvasti. Eks neidki lugusid kuuldud, kus noorena kohtutud ja asja ei saanud, aga läheb terve elu mööda, kumbki saab pere ja lapsed ning elusügisel taaskohtudes tulevad kõik noorusaja tunded meelde ning viimased aastad veedetaksegi koos suures õnnes.

Ja kui nõuandeid antaksegi, enamasti igaveste vallaliste poolt, et "lõpeta otsimine, siis leiad", "lase oma latti alla", "ära ole nii kinni oma nõudmistes", "kuula oma südant", siis ainult üks neist on tegelikult see väärt ja mõttekas nõuanne. Isegi mitte nõuanne, vaid tõdemus, - "õige tuleb õigel ajal".

Seega ei saagi neid suhteid planeerida või projekteerida. Vaid loota, et üks kord on tähtede seis soodne ja ajastusega veab.

Kommentaarid