Arvamust ka enam avaldada ei tohi

Päris pikalt olen tundnud, et tahaks kirjutada arvamuse avaldamise teemal. Mõned kuud tagasi käis mitmest blogist läbi, et autor oli seal mingi asja kohta lihtsalt oma ausat arvamust avaldanud ja siis mõned olid pahandanud, mille peale arvamusliider õlgu kehitas, et ega ta ju midagi isiklikku või paha pärast, lihtsalt see tema arvamus ja ärge nüüd siis solvuge, olge üle.

Sõnavabadust on meil praegu rohkem kui kunagi varem. Või olgu, ehk kümme-viisteist aastat tagasi oli seda rohkem. Nüüd on vähemusi rohkem ja lumehelbekesi, kes solvuvad iga asja peale, ka selle peale, kui nende meelest solvati kedagi teist, kuigi see solvatav end solvatuna ei tundnudki, aga lumehelbekesed solvuvad hea meelega ja ennastohverdavalt ka nende eest. Sest see on moes. Seetõttu tundubki turvalisem oma arvamust mitte avaldada. Või vähemalt mitte sotsiaalmeedias, kus seda saab paljundada ja jagada ja kuhu see jääb aegade lõpuni alles nii, et lapselapselapsed peavad tulevikus vaarema arvamuse tagajärgede tõttu pahameelt kannatama.

Mõtleb enne kui postitab

Arvamused on kõigil. Enamasti täiesti subjektiivsed ja põhjendamatud. Meile tundus nii ja sellest kujunes meie arvamus. Ja no loomulikult on see ainuõige, sest see on ju aus.

Appi palju ma elus kahetsenud olen oma arvamuste avalikustamist! Isegi kui ma leian poolehoidjaid, on alati neid, keda see pahandab. Ma võin oma arvamuse ära põhjendada, et millest see on tekkinud ja tunnistada, et mul ilmselt pole kõiki fakte ja ma siin lihtsalt räägin oma lugu, ma ei väida, et mul on tõe monopol, aga see kõik on tühjad sõnad. Arvamus on avaldatud, vastuta selle eest.

Antud blogi(ja)skandaali taustal on arvamuse avaldamisega täiesti hulluks mindud. Kõik arvamused on olnud õiged, aga mulle näib, et viis kuidas seda tehakse on kiuslik. Ja ma saan aru, kuidas see on tekkinud. Isik, kes oli varem armas ja nunnu, hakkas ühel hetkel käituma küsitavalt. Esialgu püüdsid nii fännid kui sõbrad teda leebete meetoditega maa peale tagasi kutsuda, aga ta ei allunud sellele ja lasi edasi, saades hoogu juurde. Kõrvalt vaadates, inimest absoluutselt mitte tundes ja tema tegemistel silma mitte peal hoides, näib mulle, et ta on natuke katki. Jah, lähedased püüdsid teda toetada ja aidata, aga no kui ta ei saa aru, siis sunniviisil ju ka ei saa. Katkised inimesed kipuvad enda külge tõmbama inimesi, kes on teistpidi katki. Ja katki näib olevat nii suunamudija partner ning ka jälgijaskond. Sarnane otsib sarnast, eks ole. Jälgijaskond paistab koosnevat kahest osapoolest, need kes mäletavad aega, kui neiu oli veel terve ja tore ning loodavad, et ta uuesti korda saab, ja siis need, kes nagu raisakotkad langenud suunamudija korjuse kohal lahtist haava nokivad ja tiibadega laiutavad.

Sotsiaalmeedia ei ole nõrkadele. Seda ma võin omast käest kinnitada. See tekitab sõltuvust ja muudab haavatavaks. Ilmselt oleks kõige õigem korraks tagasi astuda, ennast kokku lappida, leida uus hingamine ja siis tervemana tagasi tulla. Aga kui sa oled sõltuvuses, siis sa ei saa. Sul on vaja seda tagasisidet ja heakskiitu, mida sotsiaalmeedia pakub. Jah, koos heakskiiduga tuleb ka hukkamõist ja see teeb haiget, aga lootus saada virtuaalset pai on nii suur, et vilistatakse "pahade" peale. Blokk peale ja edasi. Nagu ma ütlesin, siis katkine inimene ei adu seda, et tal on arenguks vaja ka kriitikat arvesse võtta. Tal puudub reaalsustaju. Igasugune aus tähelepanek on tema jaoks kius. Ja mida rohkem ta reageerib kriitikale, nagu kiusule, seda rohkem kiusu see sünnitab. Ja siin ei olegi kõrvalseisjail midagi teha. Arvamuse avaldamine ei aita mitte kedagi.

Elu on näidanud, et kõik sellised olukorrad lahenevad varem või hiljem justkui iseenesest. Tulevad uued skandaalid, unustatakse nii tantsuvideod kui puljongikuubikud ja elu läheb edasi. Üks vale samm ei tähenda, et inimene on halb. Ja nagu lastega, siis kõigi inimestega kehtib põhimõte, et mida jonnakamalt ja võimatumalt laps käitub, seda rohkem aktsepteerimist ja armastust ta sel hetkel vajab. Arvamuse avaldamine, et küll on paha ja sõnakuulmatu laps, ei muuda kedagi paremaks lapseks. Oma vitsad on ta juba kätte saanud, prooviks nüüd natuke präänikuga.

Kommentaarid

  1. Samas on ju lapse puhul ka, et mingi hetk ja kuidagi peab ta aru saama, et kõik ei ole siiski lubatud. Ei ole nii, et nt astub konna laiaks ja naerab ja lähed seepeale teda kallistama, et ohsanunnuke. Laps ju saabki piiridest ja maailma toimimisest teiste reaktsiooni järgi tunnetuse kätte. Ei ole ju, et ah tee mis tahad. Nii et pigem räägid talle tõsiselt, kuidas on õige. Laps saab aru ja rohkem ei tee. Ja siis on mingi väike % lastest, kes ei saa aru ja teevad ikka ega viitsi isegi teeselda kahjutunnet. Ilmselgelt on meie kõigi lapsepõlves tee mõne sellise lapsega ristunud. Ma väga kahtlen, et nad olid sellised kallistuse ja pai puudusest või liiga vähe präänikut said, ma tõesti usun, et maailmas on inimesi, kellel juba sünnipäraselt polegi seda kahjutunde ja empaatiavõime paketti kaasa antud. No ja siis on veel need liiga ärahellitatud lapsed, kellele ongi kõik lubatud. Jne. Ok, läheb juba väga muudele teemadele...
    Aga praegusese skandaali kohta, minu meelest täitsa loomulik, et kõik kes on teemasse süvenenud, on enda jaoks mingi arvamuse kujundanud ja seda ka avaldavad. Diskussioon peab ju olema ja tekkima. Minul nt on kodus kassid täpselt sama armsad ja kallid pereliikmed kui mu lapsed või mees. Samas ma saan aru, et ühiskonna norm on, et loomad ikka üks klass madalam ja ma üldiselt ei mõista seda hukka, kõik ei saagi loomainimsed olla. Aga loen seda konkreetset lugu ja teiste blogipostitusi ja proovin tõesti mõista, et mis saab inimese peas toimuda, et kui tõesti tekkis raske olukord ja oli vaja kaks pereliiget vähemaks saada, et miks ei otsitud neile uut kodu, miks viidi surmasüsti saama. Palju küsimusi. Ja ei ole ju ok, et tänapäeval seda pealt vaadatakse ega sekkuta, umbes et oli mis oli, keda kotib. Ja see ka ei päde, et inimene oli liimist lahti/katki, et siis on kõik nagu lubatud. Kes meist ei oleks katki? Südameheadus ja väärtushinnangud sellest ju ei sõltu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen sinuga täiesti nõus, nagu ka teistega, kes sellise käitumise ja suhtumise hukka mõistavad. Ja nagu paljud on öelnud, siis olen ka nõus sellega, et oma olukorra tegid nad valetamise ja vassimisega ainult hullemaks. Samuti nagu sina, ei saa ka mina aru, et kuidas nad üldse selleni jõudsid, et teha nagu tegid, olenemata põhjustest. Ja ma päris kindlasti ei arva, et pole teiste asi. On, kui kõik nii suhtuksid, et äh, las see naabrimees peksab oma naist, pole teiste asi, siis elaks me praegu täiesti teistsuguses ühiskonnas.

      Samas, nii palju kui ma asjaga kursis olen, siis neiu allakäigu spiraal algas alles mõned aastad tagasi ja pärast lahutust ning on sest saadik ainult hoogu juurde saanud, sest üks meeleheitel tegu on teist taga ajanud. Suurem enamus tema pikaajalisest jälgijaskonnast ütleb, et ta pole enam see tüdruk, kes ta oli alles mõned aastad tagasi. Jah, on teatud liik inimesi, kes ongi sotsiopaadid, kellele teiste kannatused korda ei lähe, aga ma hästi ei usu, et konkreetne isik on absoluutselt empaatiavõimetu. Pigem tahan ma uskuda, et tal on endal raske ja kogu aur läheb selle peale ning kõik muu jääb hetkel paraku tema jaoks teisejärguliseks. Meeleheitel inimesed teevad meeleheitel tegusid.

      Kustuta
    2. Võimalik, eks ilmselt seda teab vaid ta ise ja lähedased, milline ta varem oli, kui empaatiline ja aus. Mina ei ole teda jälginud ei minevikus ega ka praegusel austraaliakuti ajal, arvamus on kujunenud puhtalt selle viimase sündmuse valguses, võimalik, et kui oleksin jälginud, oleks palju kergem mõista olukorda (või just vastupidi, ei saaks vabšee aru, mis inimesega toimub)

      Kustuta
    3. Minu jaoks ta kerkiski esile siis, kui paljud tema sõbrannad teda selle Justini eest hoiatasid ja ta mitmega seetõttu suhtlemise lõpetas, et nad ei toetanud tema suhet. Juba siis kerkisid jutud, et ta ei käitu adekvaatselt ja on nagu ümber vahetatud. Seepärast minu jaoks see viimane skandaal on nagu õudusloo jätk, mitte algus. Elus lähevad asjad tavaliselt väga hulluks, enne kui need saavad hakata paremaks minna. Igal juhul ma loodan parimat. Õnneks on noor inimene, saab veel oma imagot muuta.

      Kustuta

Postita kommentaar