Ootamisest

Eelmisel nädalavahetusel sain kokku ühe meesterahvaga. Pidime jalutama minema. Tema valis koha ja aja. Ja jäi hiljaks... Okei, mitte hullusti, kõigest seitse minutit, aga nagu, tegelikult? 

Kuna mul ootamatult tervelt 7 minutit vaba aega sülle kukkus, siis hakkasin mõtlema, et kui mul on elus kellegi järel oodata tulnud, siis alati meeste. Marca rahustuseks kinnitan, et asi ei pruugi üldse sooga seotud olla, võib-olla ongi mul kuidagi halvasti vedanud, et sõbrannad on täpsed ja kavalerid hooletud ning muidugi on olnud ka neid mehi elus, kes ei hiline, kes tulevad varem. Aga kirjutama ajendas pigem see ühiskonnas valitsev eelarvamus, et naisi tuleb oodata, ja mehed on kõik täpsed nagu Šveitsi kellad. 


Näiteks abikaasat ootasin. Kui oli perega koos minek, siis täiesti tavapärane stseen oli see, et meie lastega istusime juba kõik autos ja härra siis tuiskas majast välja, lips sidumata, hõlmad lahti ja juuksed püsti. Miks ta õigeks ajaks valmis ei saanud, seda teab ainult jumal üksi. Liiste ta sel kiirel ajal igatahes esikus ei kinnitanud, seda ma võin teile lubada. 

Nüüd ootan ma oma poisse. Hommikul ärkame kõik üles, neil on vaja süüa, hambad pesta ja riidesse panna. Mina jõuan tavaliselt pesus käia, natuke kodus koristada, vahel nõudepesumasina tühjaks laadida, pesu kuivama sättida või uue masinatäie hakkama panna, lisaks veel meigin ennast, joon kohvi, vastan kiiretele sõnumitele, kraabin auto lumest puhtaks ja käin sada korda lapsi äratamas ning neid utsitamas. Ja siis ma ikkagi istun maja ees autos ja ootan. Oma mehi. 

Kui ma sõbrannadele kaebasin, et kae matsi, jätab mind ootele, siis nõustusid nad minuga, et tõepoolest, ka nemad ootavad oma meeste järel. Isegi seesama hilineja tunnistas, et tal on kaks last, poiss ja tütar, ning tüdruk on alati enne noormeest valmis. 

Minu kogemuse järgi tuleb naiste järgi oodata vaid seetõttu, et kõik vajalik kodust lahkumise eel on nende õlgadel. Tuleb lapsed üles ajada, neile süüa pakkuda, neid pessu pressida, neile puhtad riided voodile laotada, kontrollida, et neil on kõik asjad kaasas, kui on abikaasa, siis ka tema eest tuleb hoolitseda, et ta ikka representaabel on. Kõigele sellele lisaks tahab naine ka ise kena ning hoolitsetud olla ja nii juhtubki, et kui kõigi teiste eest on hoolt kantud ja naine lõpuks endale aega näpistab, siis tuleb hala, et sind peab jälle ootama. 

Hilinemine on üks vastik komme. Sest vaadake, hilinemisega inimene saadab sõnumi - mina olen tähtsam kui sina, minu aeg on väärtuslikum, kui sinu aeg. Jah, muidugi võib ette tulla ootamatusi ja see on inimlik, et vahel ei jõua kokkulepitud ajaks, ükskõik kui väga selle nimel ka ei pinguta. Kunagi olen ma kirjutanud postituse sellest, et teatud olukordades ma hilinen meelega. Just selleks, et vältida seda, et pean kellegi järgi ootama. Need olukorrad on esimene deit. Peaks selle kombe taastama, olengi kuidagi liiga agaraks muutunud.  

Kommentaarid

  1. Hilinemise kohta olen sinuga 100% nõus. Kui lepitakse aeg kokku ja jäädakse hiljaks siis on see ootaja suhtes lugupidamatu ja ütleb ootajale, et tema ajast ning plaanidest on ükskõik. Äärmiselt matslik. Eriti veel tänapäeval kui sidevahendid on kõigil näpus ja ei ole vabanduseks, et taksifonisaba oli pikk...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, ta teatas mulle küll, et hilineb. Pärast seda, kui ma olin öelnud, et võib-olla jään paar minutit hiljaks. Siis kirjutas, et ta jääb rohkem kui paar.

      Kustuta

Postita kommentaar