Jõusaali kasutusjuhend: selg

Selja treenimise päevad on jõusaalis mu lemmikud.

Näitan ära masina, mida ma ise kõige meelsamini kasutan ja sealt edasi vaatame, kuidas saab samu harjutusi ka teistel masinatel teha.

Sellel riistapuul treenin ma ülaselga, selja keskosa, biitsepsi ja triitsepsi.


Ülaselg. Kuigi siin inimesed kasutavad erinevaid abivahendeid, siis mina eelistan seda suurt kolakat, kuna saan sellest kõige mugavamalt kinni hoida.


Et abivahendit vahetada, tuleb esiteks raskuse fikseerija lahti ühendada.


Siis saab eelmise eemaldada ja endale meelepärase kinnitada. Alles siis fikseerida raskus masinal.


Sellel masinal on ka põlvede jaoks pehmendid, mille ava saab muuta. Päris aus olles, ei oska ma teile öelda, milleks need pehmendid seal täpselt vajalikud on, minu meelest need ainult segavad. Jah, tunnistan, kui raskus masinal liigub juba kehamassi ligidal, siis võib juhtuda, et kui lased raskuse üles tagasi, siis lendad ise ka koos sellega üles, aga no seda juhtub ju ikkagi harva. Ma arvan. Ei? Igatahes, et seda ava muuta, sest kui teil on väiksed põlved nagu mul, siis need ei hoia muidu midagi kinni. Kui teil on aga suuremad põlved, nagu mõnel mehel, siis muidu ei mahu need sinna masina vahele. Et seda vahemaad muuta, tuleb kollast nuppu alla pressida, siis vabaneb hoidja ja te saate endale mugava avause fikseerida.




Olen näinud, et osad tõmbavad kangi endale turjale, minule on alati rinnale tõmbamine mugavam tundunud. Kui keegi oskab selgitada, kas neil kahel liigutusel on ka vahe, siis kommentaarium on avatud.


Sama harjutust saab teha ka selle masinaga.


Ilmselt jutt juba tuttav. Seadista istumiskõrgus, pane masinale meelepärased raskused ja küta.



Ja ka selle masinaga treenib samu lihaseid.


Selja keskmist osa saab treenida selle masinaga.



Ka siin saab valida, millise abivahendiga oma harjutust sooritad, aga mina olen leidnud, et mul on kõige mugavam selle kolmnurkse kangiga.

Lükkan ennast sirgu ja tõmban kangi keha ligi. Jälgin, et selg oleks hoitud, õlad ei vajuks ette ega selgroog kumeraks.

Selja keskmist osa saab treenida ka selle masinaga.



Siin on võimalik harjutust sooritada üks pool korraga või koos. Mina ise eelistan ühe poole kaupa, sest keha on erinev ja kui ma teen korraga, siis kipub tugevam pool nõrgema poole koormust üle võtma. Nii läheb tugevam pool aina tugevamaks ja nõrgem jääb aina nõrgemaks. Ja kuna selg on keha juur, siis võiks ta siiski enam vähem sirge olla.


Ka see masin on mõeldud selja keskmisele osale.



Alaselga treenin ma selle tibukesega.


Sellel saab kõrgust muuta tõmmates kollast nuppu seadmest välja ja liigutades masinat vastavalt kas kõrgemaks või madalamaks.



Harjutust tehes kukutada end üle pehmenduste ja siis selga ning tuharaid pingutades taas sirgeks tõmmata. Jälgida, et end vibuks ei tõmba, see on seljale liigne koormus.


See osa peaks ilmselt olema hoopis rindkere ja käte postituse juures, aga kuna ma teen käelihaste harjutusi tavaliselt ka neil päevil, kui ma treenin selga, siis lisan siia ka.

Selle masinaga treenin ma biitsepsi. Liigutan kangi alla asendisse, määran raskuse.

Kangi saab alla ja üles liigutada nõnda, et posti peal olevat kollast hooba tõmban välja, siin on tihti jõudu vaja, ta ei pruugi väga kergesti liikuda. Aga kui see hoob on väljas, siis saab kangi liigutada endale mugavasse asendisse.




Haaran kangist ja tõmban rinnale. Lihtne.


Vastaslihast, ehk triitsepsi treenin sama masina peal. Selleks liigutan kangi üles, määran raskuse.



Haaran kangist või köiest ja tõmban ülevalt alla käsi keha vastu surudes alla reiteni.



Jälgida tuleb, et õlad poleks seda harjutust tehes pinges ja selga ei tuleks küür.


Järgmine nädal siis võtme jalakesed ette.

Kommentaarid