"Ma mõtlen liiga palju. Kuidas rahustada meeli"

"Je Pense Trop. Comment canaliser ce mental envahissant"

Christel Petitcollin

Tõlkinud Liina Perroy

Toimetanud Jana Kuremägi

Kirjastus Pegasus, 2021

191 lk


"Sa mõtled üle, su hirmudel pole mingit alust." "Sa võtad asju liiga südamesse." "Sa näed asju seal, kus neid pole." Kas kõlab tuttavalt? Liigne müra, ere valgus, suured seltskonnad, õhu liikumine, lõhnad ja maitsed pole lihtsalt taust, vaid see on miski, millele mõtlemist ei saa välja lülitada. Märkad kõike ja mäletad kõike. Vanad mälestused on puhuti nii tugevad, nagu need oleksid alles äsja aset leidnud, mitte aastaid tagasi. Lisa sinna juurde endas kahtlemine ja tunne, et sa ei kuulu tegelikult õieti kuhugi. Palju õnne, sa mõtled liiga palju! Tere tulemast klubisse! 😉

Ma hakkasin seda raamatut lugema tugeva eelarvamusega. Nimelt oli mul aasta alguses üks netituttav, kes jättis vestlustes pehmelt öeldes veidi madalalaubalise inimese mulje. Ma tean, ma tean, inetu on nii öelda inimese kohta, aga paraku nii oli. Kuna ma ise oli sel ajal väga kaugel sellest, et midagi tõsist kellegagi arendada, siis oli mu käitumine teiste suhtes ka üsna mürgine ja alatu. See noormees armastas kõvasti (ja rohkete kirjavigadega) jutustada, aga kuulamine polnud tema forte ja nii oli mul lõbus jälgida, kuidas ta ilmselgetest vihjetest aru ei saa ja ainult oma rida ajab. Jaa, jaa, ma tean, ma ju ütlesin juba teile, et ma käitusin inetult ja mürgiselt! Igatahes, see kutt siis luges seda raamatut ja teatas, et tema on keskmisest targem ja seda sai ta teada just nimelt sellest raamatust. See lause saigi mu viimaseks tilgaks, sest ma teadsin, et ma ei saa halvasti ütlemata jätta ja seetõttu oli parem üldse mitte suhelda. Siis ma mõtlesingi, et mis krdi raamat see selline on, mis paneb veits kohtlased endale ette kujutama, et nad on teistest inimestest targemad. 

Raamat tekitas minus vastakaid tundeid. Kuna ma tunnen, et mul on neid mõtteid puhuti liiga palju ja need hoiavad mind öösiti üleval, siis ma lootsin, et ehk saan mõned nipid ja trikid kaasa, kuidas ennast välja lülitada. Ainult et raamat nimetabki inimesi, kes mõtlevad liiga palju üliefektiivseteks ja üliandekateks. Ja see osa käis mulle pidevalt närvidele. Ma tahaks nõustuda selle osaga, et ülemõtlejad on veidi teisiti seadistatud, nende aju ongi pidevalt valvepositisioonil ja nad võtavad vastu rohkem infot, kui keskmine inimene, aga ma ei arva, et see tingimata kõrgemat intelligentsust näitab. Pigem usun, et siin on tegemist lapsepõlvetraumaga ja aju on nii arenenud, et laps, kes ei tundud end lapsena turvaliselt, on ka täiskasvanuna ärev, kuna ta on harjunud õhust märke püüdma. Mis muidugi ei tähenda, et osad ülemõtlejad ei võiks olla intelligentsemad, aga et kõik? 

Samal ajal oli väga palju äratundmist ja ma väga tahtsin, et loetu oleks toetav ning arendav. Aga raske oli. Mõte läks pidevalt rändama... (pun not intended). 

Kui asi jõudis selleni, et autor hakkas soovitusi jagama, kuidas ülemõtlemisest üle olla ja see enda kasuks tööle panna, siis soovitused olid umbes, et ole enesekindlam, õpi midagi, tee sporti, suhtle õigete inimestega, ära lase endale pähe astuda. Sama hästi oleks võinud kirjutada, et joo klaas vett iga kord, kui mõte kappama läheb ja siis on sul vetsu vahet jooksmisega nii palju tegemist, et sa ei jõua enam millelegi muule mõelda. 

Raske on arvustust kirjutada. Ma ei saa öelda, et ma ei saanud uut infot, aga stiil, kuidas seda esitati, hakkas vastu. Võib-olla lihtsalt ma pole piisavalt andekas, et seda raamatut lugeda. 🤷‍♀️ Aga sellest sain ma lõpuks aru, miks mu tuttavale see raamat nii väga meeldis. Sisuliselt öeldakse selles, et kui sa oma eluga hakkama ei saa, oled koolis teistest nõrgem, sul on raske suhteid luua või satud pidevalt manipuleerivatesse suhetesse, teised kasutavad su headust ära ja sa ei suuda ühtegi projekti lõpuni viia, siis see tuleb sellest, et sa oled lihtsalt keskmisest targem ja andekam. Kui sa oleksid keskmise intelligentsi ja andekusega, siis oleksid edukas. Mõelge ise milline suurepärane enesehinnangu tõstja!

"Samal ajal on selge, et selleks, et teil oleks piisavalt intellektuaalseid katsumusi, on teil lihtsam läbi saada vaimselt üliefektiivsetega, sest neil on samad väärtushinnangud, samasugune huumor, samasugune vaimuteravus, teiega sarnased hingepiinad ja ekstentsiaalsed küsimused. Milline rõõm on lõpuks ometi kohtuda inimestega, kes mõistavad teid poolelt sõnalt, kes oskavad te mõtteid aimata ja kellel on samasugused lennukad ideed. Valige inimesed, kellel on samsugune soov intiimsuse, intensiivsuse ja väga isiklike vestluste järele ja kellel on sama vajadus oma uskumusi jagada. teil on viimaks ometi tunne, et teil on tiivad, ja teil on võimalus oma väärtushinnangute süsteemi lõdvendada. Aga olge ettevaatlik. Vaimselt üliefektiivsed on potentsiaalsed nitroglütseriinipudelid! Ärge omavahel kokku põrgake! Kuna olete ülitundlik, peate olema ülidelikaatne."

"Ärge otsige enam armastust väljastpoolt ennast. Toitke end omaenda energiaga ja laske oma heatahtlikkusel särada. Mida rohkem te end mõistate ja aktsepteerite, seda enam tõmbate ligi inimesi, kellel on sama energiaväli. Ja armastus, mida te otsite, saab ringelda, nii palju kui soovite."


Kommentaarid