"Magus valu"

Kas sina tunned ennast? Saad mulle kinnitada, et tead kõike enda kohta ja miski ei üllata sind enda juures? Et sa oled väljakujunenud ja nii nüüd on, aegade lõpuni, ei mingeid üllatusi, ei mingeid varjatud kiikse?

Ma ei tunne end üldse. Või siis, ma ei tunne end ära. Iga elatud poolaasta toob mu ellu uusi kiikse ja avastusi. Ma oleks nagu maimik, kes alles käimist õpib, kes avastab uusi maitseid, tundmusi, keelt. Ma arvan, et kõik see ehk oli minu sees olemas, oli lihtsalt vaja inimest, kes selle kõik mu seest välja oskas võluda. Kuidas tema ja mitte need teised, see jääb minu jaoks saladuseks. Ja ausalt, ega vahet polegi, et need teised ei osanud. Oluline, et tema oskas.

Ma olen valutundlik. Ma nõuan alati hambaarsti juures korralikku tuimestust. Igaks juhuks. Ma väldin ebamugavaid riideid ja ma väldin spordialasid, mis teevad mulle haiget, nagu jooksmine. Aga ma naudin jõutrennist tekkivat lihasvalu. Ma söön vabatahtlikult vürtsikat toitu, mis paneb mu suu põlema. Ma käin tulikuumas saunas ja kõrvetava vee all pesemas. Noorena piinasin end näljutamise ja eneselõikumise teel. Ma saan valust kaifi.


Sellisest valust raamat "Magus valu" räägibki. Meelega tekitatud valust, mida me endale ise põhjustame või laseme põhjustada. Autor kirjeldab oma isiklikke kogemusi valu kogedes ja teiste valu kõrvalt vaadates. Enne raamatu lugemist oli mul endal ka teatud arvamus meelega valu põhjustamise kohta. Eelkõige seostatakse seda ju seksuaalse rahulduse saamisega. Kui rääkida masohhismist ja sadismist, kerkib silme ette latekskostüümis, kõrgetel kontsadel piitsaga õhku plaksutav domina, kes alandab tema ees põlvili olevat nahast peamaskiga ja köidikutes orja. Või siis glamuurne noor rikas mees, kes piitsutab ja karistab habrast allaheitlikku Anastasia Steel'i. Ainult, et valust rahulduse saamine ei kuulu ainult magamistuppa.

Leigh Cowart on uurinud valu ajalugu, valu psühholoogiat ja valu anatoomiat. Uurinud põhjalikult seda, kuidas inimesed jõuavad selleni, et endale haiget teha, mis nimelt neid selle tegevuse juures hoiab ja kuivõrd levinud see tegelikkuses on. See oli äärmiselt silmiavav ja müüte murdev lugemine. Ja ma tundsin end pärast lugemist tunduvalt normaalsemana, kui ma end viimase poole aasta jooksul tundnud olen.

Kommentaarid