Hallipäine

Kuulge, mul on küsimus. Kas teil ka juba kolmekümneselt läksid juuksed halliks? Selles mõttes, et ma ei tea, kas mul läksid, sest ma ju värvin kogu aeg ja kui mul vahel on meeles juuksurilt küsida, et kas on palju halli, siis ta väidab, et tema ei näe üldse ja sellel on muidugi kolm potentsiaalset selgitust: 1) ta ei näe, sest silmanägemine kehv; 2) ta ei näe, sest pole halli või 3) ta ei "näe", sest luiskab mulle. 

Ma tean seda, et millalgi 25nda eluaasta paiku mul tollane juuksur paar halli karva leidis. Ja selle loogika järgi peaks mul tänaseks juba pool pead hall olema. Samas, mujalt ma pole samuti halle karvu leidnud. Osad naised räägivad, et neil lausa kulmud lähevad halliks ja noh, sealt teisest kohast, aga kulmud on  mul sama tumedad kui alati ja seal teises kohas ma ajan enne ära, kui ma aru saan, mis värvi karvad sealt kasvavad. Ehk, kui minult küsida, siis minul halle juukseid pole.



Küsimus on tingitud sellest, et mulle viskab sotsiaalmeedias rullides ette noori naisi (lugeda: nooremaid kui mina), kes uhkusega demonstreerivad, kuidas nad kolmekümnendate keskel lõpetasid juuste värvimise ja kasvatavad hoolega oma halli välja. Ja see on kõik kena ja tore, ilusad naised on. Mul tekkis ainult küsimus, et kas päriselt hakkabki nii noorena hall vohama?

Loomulikult ma saan aru, et see on rangelt individuaalne. Mul kunagi oli kallim, kes väitis, et tal läksid juuksed üleöö 17aastaselt halliks. Mina kohtusin temaga siis, kui ta oli just 30 saanud ja oligi täiesti hall, igalt poolt - habe, kulmud, juuksed. Aga minu meelest on see pigem erand. Minu isa näiteks oli elupäevade lõpuni võrdlemisi tume, mõned üksikud hallid karvad olid. No ta suri ka noorena, 50ndate alguses. Ema oli ka pikalt ilus satään, nüüd on hakanud halli viskama, aga ta triibutab seda ja kena näeb välja. Vanaema ei värvinud juukseid ja nii palju kui ma mäletan, siis minu meelest oli tal ka halli pigem vähe. 

Kommentaarid

  1. Minul hakkas esimest korda halli viskama lahutuse ajal, ehk siis olin 33. Ise aru ei saanud, aga juuksur ütles. Kui suur see halli osakaal täna on, kahjuks ei tea, kuigi huvi on suur. Nüüd teine hetk, mil mõistsin, et midagi peas on toimunud, ongi praegu. Mul on ees, ehk siis tuka oblastis mingi tõsine hall salk. Muidu poleks aru saanudki, aga kuna siin haiguse ajal jäi juuksuris käimisel rekordiline neljakuine vahe, siis järsku vaatasin, et mis mõttes mujal on väljakasv näha, aga ees ei ole. Samas selle salgu toon on küll selline, et klapib mu värvimiste/salgutamistega kokku :)
    Mõne päevaga üle pea halliks läinuid tean mitmeid. Lein ja haigus neil juhtudel põhjuseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu emal on ka salkudena see hall ja kuna ta salgutabki, siis on tulemus hästi loomulik ja ei vaata üldse esimese hooga, et hall. Aga jah, mul ka huvi suur, et palju mul seda halli on, kui on. 😀

      Kustuta
  2. Mul sama küsimus tekkinud, sest olen ka mitmete endast nooremate "uhkusega hall" fotosid näinud. Ma ise ei värvi juba aastaid juukseid, aga no halli küll veel kuskilt ei paista. Ema kohta ei oska öelda, tema on kogu aeg värvinud. Juuksur kunagi väitis, et mul seal mõned hallid karvad peaks ikka olema, aga üldine värvigamma selline, et välja need ei paista. Loomulik värv mul tumepruun.
    Kui mul teine laps enneaegsena sündis ja haiglasse sattusime, siis mõtlesin küll, et äkki nüüd läheb pea halliks, aga ei juhtunud seda.
    Aga võib-olla see tunne, et nüüd maru vara lähevad inimestel juuksed halliks, tuleneb hoopis sellest, et praeguses vanuses ongi 40-aastane meie jaoks noor inimene, nooremana tundus 40-aastane vana.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda kindlasti ka, kuigi minu peas on hallid juuksed ikkagi pigem midagi, mis juhtub vanuses 60+. Sellepärast ongi kuidagi võõras näha kolmekümneseid hallipäiseid. Kuigi vahepeal oli vist üldse mingi trend, kus lausa tiinekad värvisid ennast halliks. Nii et kõik on sassis.

      Kustuta
  3. see on väga geneetiline. Mul mees läks halliks mingi 30-selt? ei mäletagi teda mittehallina.
    Isa pole mul siiani hall, ema läks varakult ( aga, kuna ka värvis, siis täpselt ei tea millal). Ja paku, kumma geenid minul on :)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, geenid. Esivanemad harrastasid hallitamist, nii et oma esimesed hallid karvad katkusin välja keskkoolis (ei, ma ei ole 10+ korda istuma jäänud). Kolmekümneselt oli pooltel karvadel kindlasti pigment kadunud.

      Kustuta

Postita kommentaar