Palju te oma hobidele kulutate?

Hakkab jälle rahast rääkima...

Ei, aga ma nägin mingit klippi, mille kohaselt keskmine ameeriklane kulutab aastas 250 dollarit oma hobidele. Ma küll ei tea, mis hobidega nad seal tegelevad, aga kuidas? Kas kodus teleka ees istumine on hobi? Või õues jalutamine? Nagu, ma ei kritiseeri ega naeruväärista, ma siiralt küsin, sest kuidas?


Mul kulub juba ainuüksi jõusaalile kaks korda sama summa. Spordiklubi aastamaks on 552 eurot. Riietele kulub mul vähemalt sada eurot aastas, tavaliselt rohkem, aga sel aastal olen ma ostnud kaks särki ja trikoo ning see on juba kuuskümmend eurot. Üks spordirinnahoidja või paar ketse juurde ja ongi sada täis. Eelmisel aastal läks mul julgelt kaks korda sada eurot. Ehk siis seitsesada on juba olemas. Vahel ostad mõne proteiini või kreatiinipulbri või muud trennivarustust, see on ka selline 50 eurot aastas minimaalselt. Ning jõusaal on odav. See pole mingi golf või tennis, kus varustusele kuluvad ulmelised summad. 


Või siis lugemine. Okei, raamatuid saab tasuta laenutada ja kui sa oled tore inimene, siis vahel saadetakse sulle tasuta lugemist. Ma ei tea, miks mulle on saadetud, keegi on valesti informeeritud. Aga näiteks sel aastal ma otsustasin, et ostan endale iga kuu ühe raamatu, et kodust raamatukogu natuke täiendada. Kuna mõned raamatud on kingiks tulnud, siis ma julgelt arvestasin need ka "ostetud" raamatute hulka. Ise olen ostnud neli raamatud ja teist samapalju on mulle saadetud. Ehk neli raamatut peaks veel kusagilt sebima. Aga raamatud on kallid. Iga aastaga lähevad kallimaks. Alla kahekümne euro enam naljalt mingit head raamatut ei saa. Ja kui lugemine on su hobi, nagu mul, siis vahel sa tahad nänni ka sinna juurde. Järjehoidjaid, lugemisprille... Ning kui sa oled veel selline, kes on oma hobist teinud lisahobi, siis ma ei teagi, kui palju mul on raha läinud roosidele ja tulpidele ja muule nännile, et raamatutest pilte teha. Loomulikult on see kõik vabatahtlik ja keegi ei oota, ma ise tahan, sest see toob mulle rõõmu. Aga ikkagi, 250 eurot on ammu juba täis tiksunud sel aastal. 


Mul teisi märkimisväärseid hobisid pole. Võiks muidugi öelda, et kirjutamine on hobi ja siia saab samuti lisada kõik need väljaminekud, mida ma olen teinud, et blogi ka visuaalselt rikastada, aga ma pakun, et need kulud võib raamatute lugemisega umbes kahasse jagada. Ja nagu öeldud, kirjutamine ise on tasuta, lisavidinad teevad sellest kuluartikli. 


Siis on inimesed, kellel on aiandus hobiks. Jällegi, mu mõistus tõrgub uskumast, et see on odav hobi. Taimed on kallid. Ja okei, kui sa neid oskad kasvatada ja hoida, siis ilmselt need ei sure sul sama kiiresti kui minul, aga mul läheb julgelt toataimede peale sada eurot aastas. Oleks veel aed või õu, siis ilmselt jääks samasse hinnaklassi kui mu soodne jõusaalihobi. 


Samuti ei taha ma hästi uskuda, et käsitöö on odav. Lõngad ja kangad on jube kallid! Kangaid olen ma ise ostnud oma lugemise/kirjutamise hobi tarbeks ja iga kord jääb kangapoodi 50 eurot maha. Ning ma ei õmble neist midagi, ainult taustaks kasutan. Kui ma heegeldaks või kooks, oleks see ikka jube kulukas meelelahutus. 


Keraamika, kunst, kokkamine, autode parandus, sisekujundus, antiikesemete restaureerimine - ma ei taha mõeldagi, mida need hobid maksma lähevad.


Aga jah, kui ma teleka vaatamise hobiks liigitaks, siis see tuleks ilmselt selline 250 eurot aastas. Erinevad kanalid, videolaenutused, voogedastused ja krõpsupakid. Ka väljas jalutamine tuleks soodsam - korralikud jalatsid ja talveks soe jope, mis aastaid vastu peab. 


Sellepärast ma uuringi, et palju teil aastas hobidele kulub. 

Kommentaarid

  1. Oh, miks sa küll ärritad ristiinimesi nii vara hommikul :) Jäin kohe mõtlema, et mis need hobid siis oleksid minu puhul. No söömist, riideid ja iluteenuseid ma siia alla päris ei liigitaks. Kirjutamine-lugemine-raamatud? Need on vist kulud tagasi teeninud ja pigem lisagi toonud. Teater? See oli nüüd tänahommikune tuju rikkuja küll. Võtsin kohe eelmisest aastast väljavõtte, tuli napilt neljakohaline summa (ja kuigi piletid on ostetud üldjuhul kahekaupa, siis tegelikult on peres neid oste teinud ka teine osapool, seega kokku liites ja uuesti kaheks jagades, siis ilmselt see summa selline ongi, arvestades aga kui vähesed lavastused on viimasel ajal elamust pakkunud, siis... njah, mõtteainet tuleviku tarbeks). Reisimine ehk on ka hobi? Seda ei oska kokku arvutada. Ma iga kord mõtlen, et teeks korraliku raamatupidamise selle kohta, aga seni pole õnnestunud.

    /läheb nüüd ruttu lugema ja kirjutama, sellega vähemalt kasud sees :D/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa! Muidugi reisimine on hobi. Kas sa kogud ka midagi? Kollektsioneerimine on ka minu teada hobi. Ma ei tea, kas teatris käimine on hobi? Ma pakun, et teatri tegemine on hobi. 😀
      Aga jah, kui teleka vaatamine on hobi, siis võib ka teater ja kino hobi olla. 😁

      Kustuta
    2. Ei, kahjuks ei kogu vist midagi. Ei saa ma sind üllatada sellega, et tiriks kummutisahtlist välja mõne margialbumi või karbitäie nätsupabereid või külmkapimagneteid (ei kannata silmaotsaski!) või õlleklaasi aluseid (jeerum, ma ei teagi, kuidas neid lätakaid nimetama peaks).

      Kustuta
    3. Ma kogun parfüüme. Väga kallis hobi. 😀

      Kustuta
  2. Mulle meeldib käsitöö, eriti kudumine (väga rahusta tegvus) Ja siis ma otsin sõpru-tuttavaid, kes tahaks kootud sokke. Õnneks mul üks on!
    marge

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mu vanaema ka kudus ja tal oli lausa klientuur, kes regulaarselt enda perele tema käest nii kindaid kui sokke ostsid. Ta leivanumber olid pitsilised kindad, hästi ilusad. Õpetas mulle ka, aga kahjuks mul pole seda käsitöögeeni külge hakanud.

      Kustuta

Postita kommentaar