Start-up

Teisipäeval helistas mulle üks klient ja palus enda poolt läbi astuda. Neil seal mingi idee õhus ja vajavad minu eksperthinnangut potentsiaalsele start-upile. Kuigi ma hakkan vaikselt juba neljandasse kümnendisse sisenema, siis hingelt olen ma ikkagi paras teismeline. Haarasin võimalusest kinni, sest 1) jube tore on mingi projekti loomise juures kasvõi sekundiks olla, 2) ma tunnen ennast kohutavalt tähtsalt, kui minu arvamust küsitakse ja 3) kui kena noormees mind kuhugi kutsub, on mul jõhkralt keeruline ei öelda.


Igatahes, selgus, et neid noormehi oli seal lausa 3. Olidki just sellised nagu need star-up inimesed minu ettekujutuses alati olnud on. Noored, veits kasimatud ja hullult innukad (raudselt võtavad Ritalini või midagi). Küsisid selle kohta, et mida ma teen ja kuidas ma seda täpselt teen ning et mida ma sooviksin antud valemis muuta, mis mu elu lihtsustaks. Ma siis rääkisin. Avaldasin arvamust ja nii. Kohati naljakas ja samas nii nunnu on noorte inimeste entusiasmi jälgida. Paar korda löödi käsi kokku ja hüüatati vaimustusest. Tundsin ennast ääretult elukogenu ning vaimukana.


Mulle on metsikult sümpaatsed inimesed, kes oma tööd kire ja vaimustusega teevad. Paraku on see Eestis nii haruldane. Tavaliselt on umbes nii:
 "Tead, mul on siin vaja asju teha ja ma hirmsasti tahaks selle raha sulle anda."
Vaikus.
"No päriselt, mul on tööd ja raha. Ainult tule!"
Vaikus.
"Palun, ma tahaks sulle kohutavalt oma raskelt teenitud raha üle anda."
Kaks nädalat hiljem. "Mis sul seal vaja teha on? Ma vaatan, äkki kui ma oma pere ja hobide kõrvalt aega leian, siis tulen läbi ja vaatan mis sul seal teha vaja. No ja siis kuu lõpus on mul veel Bali reis ka ja töödega alustan umbes 2543 aastal. Pärast jaanipäeva. Kui kaineks saan."


Käsi südamel, minu jaoks on müstika, kuidas Eestis üldse mingid ärid toimivad ja ammugi veel laienevad. Ja kuidas on võimalik, et Eestis on ettevõtteid, kes lausa dividende maksavad. Sest, kui mul on vaja, et keegi midagi ära teeb, siis töötajaid küll ei paista kusagil.

Ja asi ei pruugi üldse rahas olla. Ei ole alati nii, et mida soodsam teenus seda ebakvaliteetsem. Vahel saab alustava ettevõtte soodsama hinnaga teenuse tunduvalt kiiremini kätte, kui alternatiivse toote/teenuse "maineka" ettevõtte poolt, kus hinnad ka tunduvalt soolasemad. Näiteks käesoleva aasta alguses saatsin hinnapakkumised viiele ettevõttele, kes pakuvad pinglae paigaldust. Vastas kaks. Üks käis isegi kohal (slaavlane). Hinnapakkumist ootan siiani... Normaalne? Normaalne.

Kuidas teil erinevate ettevõtetega kogemused on? Olete saanud kiired vastused või samuti põlvili käinud anumas, et keegi ometi veidikenegi ennast liigutaks ja oma olemasolu õigustaks?

Kommentaarid