Tee, tõde ja elu

Enne reisi soovitati mul Ameerikas kindlasti ka mõnes usuhoones või usklike kogukonnas ära käia, et kogemus ikka täielik oleks. Näiteks soovitati amišite juurde minna. Noh, amišite juurde ma ei jõudnud, ikkagi New Yorgist liiga kaugel. Aga käisin Warwickis (New Yorgi osariik). Seal on nüüd paar aastat olnud Jehoova tunnistajate peakontor, mis varem asus Brooklynis. Teate küll, seal kohe silla kõrval. Olete kindlasti filmidest näinud seda vahitorni kujulist sümbolit. Igatahes, seal seda enam pole, käisin ise kontrollimas. Sõbrad müüsid oma kinnistu maha ja kolisid New Yorgist umbes tunni kaugusele looduskaunisse äärelinna. Rahaliselt kindlasti mõistlik otsus.

JW peakorteri sissepääs Warwickis. 

Tee

Just sinna me siis neljapäeval asusimegi. Võtsime rendika, geps sisse ja padavai minema. Mida siis öelda Ameerika teede kohta? Minul oli alati ettekujutlus, et seal on ilusad, puhtad, laiad ja korras teed. Nii nagu filmides, eks ole. Ma olin ebameeldivalt üllatunud, kui jubedad need tegelikult on. Okei, ma tunnistan, ma sõitsin väga vähe seal ringi. Kindlasti on ka selliseid häid teid, mina lihtsalt neile ei sattunud. Teed olid suures plaanis sellised nagu Lasnamäel - auklikud, lapitud ja karedad. Lisaks vedeles teede ääres ning peal suvalist kola (see võis muidugi olla mingi ajutine nähtus, sest ikkagi oli ju alles tornaado olnud). Loomalaipu nägin rohkem, kui Eestis aasta jooksul ringi liigeldes. Aga minule näis, et rajad olid seal laiemad, kui meil. Näiteks kolmerealisel kiirteel kihutades, ei olnud kahe reka vahel sõitmine üldse nii hirmus kogemus, kui Tartu maanteel veokist möödasõitu tehes.

Elusuuruses jalgratas näituselt.
Kunagi just sellistega külastasidki Jehoova tunnistajad inimesi nende kodudes.

Üks asi, mis mulle selgusetuks jäi, on kiirusepiirang kiirteel. Kas keegi oskab öelda, kust sellist infot üldse saaks? Tee ääres ühtegi silti polnud. Ma sõitsin kõige vasakpoolsemal rajal nii kiiresti, kui mootor võttis ja ikka oli tunne, et koperdan teistel jalus (mul on kodumaal sõites kogu aeg sama tunne, aga siin ma vähemalt tean millest see tuleneb).

Tillukesed jalgrattad.

Samas pean tunnistama, et midagi jubedat liigeldes polnud. Teed on kenasti märgistatud ja ära me ei eksinud. Ei sinna minnes ega tagasi tulles. Kõhe oli küll, sest ikkagi võõras koht ja nii, aga ellu jäime ja jälle kogemuse võrra rikkamad.


Nunnu miniatuurne rong näituselt.


Tõde

Nüüd, rääkides Warwickist, siis see oli selline tagasihoidik asutus. Ei mingit kulda ega karda, ikoone ega pühakujusid. Lihtsalt üks maitsekalt sisustatud kontorihoone. Töötajad ja külastajad olid ameerikalikult ülevoolavalt sõbralikud ja muudkui pärisid, et kust me pärit oleme. "Ah, from Astoonia! I know that place, you have really beautiful mountains there!" Eem, ei mitte Astoonia vaid Estonia ja meil pole seal mingeid mägesid. Aga ega see neid enam väga ei huvitanud. Kaks sekundit hiljem rääkisid nad teistele, et me oleme juba hoopis Soomest pärit. Jah, ameeriklased on pinnapealsed. Nad on justkui sinust huvitatud ja küsivad palju küsimusi, aga nad ei kuula su vastuseid või vähemalt ei süüvi neisse ja usuvad oma tõde. See klišee sai meil mitu korda reisi ajal kinnitust.


Astoonlased New Yorgis.

Elu

Mis mulle endale väga sümpaatselt mõjus, oli kokkuhoid ja loodust säästev mõtteviis. Kuna hoonete kompleks on rajatud looduskaitse alale ja selle ehitamiseks tuli ka suur osa metsa maha võtta, siis midagi sellest pole raisku lastud. Mets töödeldi ümber ning seda on sisekujunduses kasutatud seinapaneelide ja mööblina. Haruldaste loomaliikide kaitseks on paigaldatud tõkked, et nad kogemata inimestele jalgu ei jääks ning ennast ei vigastaks. Nii võivad kohalikud elanikud näha aknast karu, metskitsi, koprasid ja haruldasi madusid. Lisaks on hooned pärjatud ökosõbraliku märgistusega. Väga värskendav, arvestades, et tegemist siiski kapitalistliku ühiskonnaga, mis on tarbimisele rajatud. Väikestest detailidest ilmneb austus elu vastu.

Eestikeelne Piibli Raamat.

Seega, on ka see asi tehtud. Nimekirjast "Top 10 things to do while visiting United States of America" saab maha tõmmata.


Vaade Brooklyn sillalt kunagistele JW peakorteri hoonetele.
Kui ma nüüd ikka õigesti asjadest aru olen saanud.


Kommentaarid