Mälutreening

Lugesin Marca postitust PIN koodide unustamise kohta ja mõtlesin jagada oma nippi, kuidas koode meelde jätta, sest neid on. Esiteks on telefoni SIM kaardi kood, siis telefoni enda kood, siis ID kaardi PIN1, PIN2, Smart-ID, pangakaardi PIN, krediitkaardi PIN, lauaarvuti salasõna, tööarvuti salasõna ja PIN, kontoriukse PIN, kliente, kellele ka uks ainult salanumbri peale avaneb on ka veel kahekäe sõrmede jagu, igal oma PIN.

Otsid PINe nagu nõela heinakuhjast

Minul on oma meetod, kuidas kõiki neid numbreid meelde jätta. Ma tean, et see kõlab teistele täiesti jabur, aga minul paistab toimivat. Näiteks kunagi oli mul PIN 1778. Meelde jätsin selle järgi, et 17 on väga noor ja 78 väga vana. Sama "loogikat" olen ka teiste koodide puhul kasutanud. Veel jätan ma meelde numbreid, nagu need oleksid aastaarvud, noh näiteks 1944. Aga kõige rohkem kasutan liitmist, lahutamist, korrutamist, jagamist. Näiteks kuidas jätta meelde numbrit 4491? 4+4=9-1. Või 7582? Noh see on tiba keerulisem, aga loogika seisneb selles, et 7-2=5 ja 8 on kohe pärast 7.

Muidugi on kõik see väga kerge, sest ega neid PIN koode nii palju ju pole ja nelja numbrit suudab ikka enamasti meeles hoida. Vot kunagi, kui ma veel noor olin, siis olid mul kõikide klassikaaslaste telefoninumbrid peas ja igasugust muud jura ka. Aga selles, et mul enam ühtegi telefoninumbrit peas ei ole, ei süüdista ma üldse ennast, vaid tehnoloogiat. Kui ma peaks siiani kõiki numbreid iga kord kellelegi helistades klaviatuurile toksima, või kettal venitama, siis oleks need meeles kõik. Aga nii, milleks? Vahel küll mõtlen, et peaks vist ära õppima, vähemalt pereliikmete numbrid, sest äkki juhtub midagi, ma ei tea, aku saab tühjaks, telefon varastatakse ära või veel midagi täiesti ebatõenäolist, aga siiski võimalikku, siis kuidas ma saan oma inimestega ühendust?

Milliseid nippe teie kasutate, et numbreid meelde jätta või jäävad need kuidagi iseenesest külge?

Kommentaarid

  1. Mul on ka kaks varianti, kas mingi enam-vähem (blondiinile sobiv) loogiline arvutustehe või siis luulelise rütmiga arvude jada (nt mu tel.nr on mu meelest niiii hea rütmiga, kuigi seda suhtumist ei jaga peale minu mitte keegi :D) Elan, kusjuures, jätkuvalt nii, et mitte ühtegi koodi ega parooli pole endale üles märkinud (kuigi neid on pagana palju, olen nõus)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka ainult üksikud koodid üles märgitud. Kord on juhtunud, et olen pangakaardi koodi unustanud, sest viibisin kolm kuud metsas ja polnud põhjust mäletada ja siis tundsin küll, et oleks ta vähemalt kusagilgi kirjas olnud. Lisaks olen mõelnud, et juhul, kui minuga juhtub mingi õnnetus, kus ma olen koomas või mäluaugus, siis vast oleks mõistlik, et keegi lähedane teaks, kus tähtsad dokumendid ja PIN koodid on.
      Aga luulerütm numbri meelde jätmiseks on küll päris hea mõte :) Ilmselt muusikud jätavad ka takti rütmis numbreid meelde :D

      Kustuta

Postita kommentaar