Pee gee kolmteist

Saatsin Kärbse koos number kolmega kinno, Ämblikmehe uut filmi vaatama. Alla 12-aastasele mittesoovitatav. Ostsin piletid kuttidele ära ja algas nutt ning hala. Kärbse poolt. Tema nimelt saab järgmisel nädalal alles 11-aastaseks. Ja kuna ta on selline parajalt pabistav karakter, siis suutis ennast juba veenda selles, et kinno teda ei lubata. No jah.



Ausalt, koge see bisness nende vanusepiirangutega on minu jaoks mõnevõrra koomiline. Näiteks vaatasin hiljuti Netflixist filmi, mille vanusepiirang oli PG13. Süžee oli mugandus filmist "Before I Go to Sleep" (vanusepiirang R). Seda, et film oli täis loogikavigu ning halba näitlemist, ei hakka ma isegi välja tooma. Mis minu jaoks kõige kummalisem näis, oli asjaolu, et milleks üldse teha sellise stsenaariumiga filmi ja panna sellele nii tobe vanusepiirang? Järgneb spoiler: noor naine ärkab mälukaotusega haiglas, kus ta saab teada, et osales liiklusõnnetuses. Tema kõrval on armastav abikaasa, kelle olemasolust ta midagi ei tea. Mees hoolitseb naise eest nädalate kaupa (juba see on ebaloogiline, et kedagi Ameerikas nii kaua haiglas hoitakse, kui on ju teada, et sealne meditsiinisüsteem on üles ehitatud nii, et kõik need, kes vähegi ise hakkama saavad visatakse esimesel võimalusel haiglast välja, sest voodipäevade hind on lihtsalt ebareaalselt krõbe) ja lõpuks kirjutatakse naine välja. Mees viib ta eraldatud maamajja, mis on nende kodu. Seal viibides käitub mees kummaliselt ja väidab, et kõik naise pereliikmed ning sõbrad on kas pikal reisil või hiljuti surnud. Vaikselt hakkab naisele meenuma eelnev ja ta paljastab mehe valed. Esialgu püüab mees naist veenda, et neil on koos parem, aga muudab peagi meelt ning otsustab naise hoopis tappa, nii nagu ta on juba hukanud naise vanemad ja tegeliku abikaasa. Ühesõnaga, selline film. Et nagu laibad võivad vabalt vasakule ja paremale lennata, aga hoia sa selle eest, et kuskil paljast ihu vilksaks või keegi mõne karvasema sõna poetaks. Ajuvaba!

Lisaks teavitas Netflix mind, et "Suits" uus hooaeg on välja lastud. Kuna ma seda varem vaadanud olen ja see mulle ka peaaegu nagu meeldis, siis mõtlesin ka uued osad ära vaadata. No ja mida ma näen! Kui enne oli "Suits" vanusepiiranguga 16, siis nüüd on 13. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et eff sõna enam ei kasutata, selle asemel on lihtsalt f...., kui varem oli ikka effing see ja effing too. Noh, iseenesest on see sümpaatne, mulle selline mõttetu kirumine ei imponeeri nii ehk naa. Kabistamist on ka piinlikult vähe. No ja üldse kuidagi, meh on see asi. Vaatasin seitsmenda hooaja viis osa ära ja rohkem vist ei viitsigi. Intriig puudub. Dialoog on lapsik ja etteaimatav. Ainult ilusate inimeste ja väljapeetud outfitide pärast ei ole pointi oma aega kulutada.

Ma ei väida, et vanusepiiranguid pole vaja. Ikka on. Aga kas need tegelikult midagi näitavad? Näitavad ainult seda, mis on ühiskonnas aktsepteeritav ja mis mitte. Vägivald on OK, aga igasugune intiimsus on paha-paha. Ja kas see siis mõjutab midagi? Kui võrrelda näiteks Euroopa ja USA vanusepiiranguid, siis kuigi USA näib vähemalt väliselt taunivat igasugust moraalitust ja seksi, ja Euroopariigid suhtuvad sellesse tunduvalt leebemalt, siis reaalsus on see, et ega suure lombi taga vähem nahistamist, abieluväliseid suhteid ja teismeliste rasedusi pole, kui vanas maailmas. Vägivalda näib aga sealmaal siiski rohkem olevat kui meil. Ehk tuleks meelde tuletada vanade hipide sloganit: "Make love, not war"?

*Foto internetist

Kommentaarid