Võideldes sügismasendusega

Oktoober seljatatud, november täies hoos ja kardetud sügismasendusest pole lõhnagi. Jah, mul on südames see üks soe tunne mis aitab. Näen, et lugejaskond on täienemas ja loetakse lugusid möödunud aegade katsumustest. Kuna meil siin põhjamaal depressiooni ja nukrameelsust on rohkem kui vaja, siis toon välja mõned väiksed asjad, mida me saame teha selleks, et enesetunnet parandada. Ma hoiatan, et lähenemine asjale on ebatraditsiooniline. Aga lähtub põhimõttest, et what goes around, comes around.


1. Naerata. Ma tean, meil eestlastel on see nii raske tulema. Aga võiks ju proovida. Naerata naabrile, kolleegile, poemüüjale, bussijuhile.
2. Anna oma kallitele teada, et hoolid neist. Jah, ütle need hirmsad sõnad "ma armastan sind".
3. Andesta. Vimmapidamine kasvatab stressi. Andestamine on peaasjalikult kasulik andestajale, aga mõjub hästi ka andestatavale.
4. Hoia liftiust.
5. Too oma töökaaslasele kohvi. Või paku kommi.
6. Paku ühistranspordis istet. Ma ei tea, aga mul on alati metsikult hea tunne, kui olen teisele saanud istekohta pakkuda. Kui endale pakutakse, siis solvun. Ja solvun ka siis kui pakun, aga sellest mõjuva põhjuseta keeldutakse. Nagu, võta see neetud iste vastu kui ma pakkusin, eks ole, ära ole mölakas!
7. Paku abi raske eseme tassimisel. See ei maksa midagi, aga hea tunne aitamisest on veel tükk aega sees. Pluss, see põletab kaloreid.
8. Lase liikluses rada vahetada. Teen seda täiesti teadlikult iga päev. Hullult hea tunne on! Hea tunne on juba sellest, kui näen, et kaasliiklejad seda samuti teevad. Sellise mõnusa küünarnuki tunde pakub.
9. Paku oma abi lapsehoidmisel. No jah, see on koht, kus mul on kõvasti arenguruumi. Mulle kohe üldse lapsed ei istu. Ja nii palju on elus olnud sellist sunniviisilist lapsehoidmist, et see nõuab jubedat eneseületust.
10. Vii haigele sõbrale suppi. Või mett, või midaiganes tal vaja oleks.
11. Ära sega jutule vahele. Isegi kui sa oled seda nalja juba kuulnud või arvad, et tead kuhu jutt suundub, lase inimesel oma lugu rahulikult lõpuni rääkida. See näitab austust ja on väga mõjuvõimas.
12. Aita kedagi remonttöödes. Löö nael seina, täida tuuleklaasivedelikku, õmble nööp ette. Teine saab kasu ja sinu oskused paranevad.
13. Ütle võõrale inimesele midagi ilusat. Komplimentide tegemine on nakkav. Kas pole armas, kui keegi ütleb midagi kena meie uue soengu, kleidi või lõhna kohta?
14. Anneta oma vanad asjad heategevusele. Oh, see on mu lemmik asi! Ma viin iga kuu midagi kogumiskastidesse. Ühest küljest aitad abivajajaid ja teisalt saab enda kodu ka puhtam.
15. Aja keegi naerma. Naer on tervisele kasulik ja see parandab sõprussuhteid.
16. Saada tänukaart. Tänulikkuse ilmutamine muudab sind ennast optimistlikumaks, tõstab tuju, annab tahtejõudu, aitab sul tunda rõõmu oma tööst, aitab hakkama saada traumaatilisete minevikusündmustega. Loe tänulikkuse kasulikkuse kohta juurde siit.
17. Jaga teistega seda mis sul on. Sinu teadmised on su suurim vara. Ära hoia infot pantvangis! Kui sa tead head arsti, kuulsid sooduskampaaniast, avastasid uue koristushäki - anna teistele ka sellest teada. Sheerimine on hoolimine, teate ju küll.
18. Jaga raamatusoovitusi. Prisma tegi mõned aastad tagasi endal margi täis ja naeruvääristas raamatu kinkimist, kui midagi pinnapealset ja iganenut. Minule, kui vanale raamatukoile, oli eriarmas näha, kuidas rahvas sellele reageeris. Raamatud on ikka veel väärtuslik ja hinnaline kingitus. Ja seda enam, kui jagad kellegagi emotsiooni, mis raamatust said.
19. Korja prügi üles. Me kõik saame teha midagi väikest, et ümbruskonna ilmet parandada.
20. Helista oma vanematele. Ära võta oma pereliikmeid enesestmõistetavana, näita et hoolid ja oled nende jaoks olemas. See on küll see koht, kus mul tuleb täiesti teadlikult pingutada.
21. Tee välja.
22. Jäta positiivne tagasiside. Ma ka vahelduva eduga jätan TripAdvisorisse kommentaare. On tähelepanuväärne, et enim lugemisi saavad positiivsed märkused. Ja olgem ausad, kui meid kiidetakse, siis me tahame järgmine kord veel rohkem pingutada, et ennast ületada.
23. Ole ettekandja ja klienditeenindaja vastu lahke. Jäta jootraha. Lahkus on nakkav. Hiljuti käisin Rimis piima ostmas ja minu eesolev klient kiitis teenindajat. Meil kõigil oli sellest soe ja hea tunne. Nii sellel kes komplimendi tegi, teenindajal ja minul kui suvalisel kõrvalseisjal. Sama olen kogenud ka teistes olukordades. Vastupidisest olukorrast kirjutas Kristallkuul siin.
24. Ilmuta lahkust ka selle tüütu telemarketingi konsultati vastu. Siiralt, minu meelest üks jubedamaid töid. Väga keeruline ja stressirikas. Kui vähegi võimalik, siis ole viisakas ja ära ründa. Ta teeb lihtsalt oma tööd.
25. Kingi lilli. Kallimale, emale, sõbrannale. Lihtsalt niisama.

Eelmisel aasta astus vend uksest sisse, andis õie üle ja läks. Lihtsalt niisama. Polnud mingit tähtpäeva ega põhjust.

26. Innusta kedagi püüdlema eesmärkide poole. See kui keegi ilmutab sinu võimetesse usku on hindamatu väärtusega emotsioon. Üldiselt oleme harjunud sellega, et meid kritiseeritakse, manitsetakse olema "realistlikud", mitte unistama, et me ei pettuks. Seetõttu me kõik vajame seda, et meisse usutaks ning seda ka väljendataks. Ja see pole ju tegelikult raske.
27. Leia elus positiivset. Inimesed, kes pidevalt kaebavad muudavad end kurjaks ja kurvastavad ka ümbritsevaid.
28. Hoia sularaha käepärast. Seda on kena jootrahaks jätta, kuigi paljudes kohtades saab juba ka kaardiga arvet tasudes jootraha arvele lisada. Siiski, selline väike asi on kuidagimoodi meeldivam.
29. Lase keegi järjekorras ette. Kui sul on terve kärutäis kaupa ja sinu taga seisab keegi ühe jäätisetuutuga, siis lase ta ette. See mis sa ajaliselt kaotad on nii väike võrreldes sellega mis sa karma osas võidad.
30. Ole enda vastu lahke. Seades endale ebarealistlikud nõudmised või olles enda vastu ülemäära kriitiline, muutud tundlikuks, kergesti ärrituvaks ja võid lõpuks oma frustratsiooni lähedaste peale valada. Kohtle ennast sama kenasti kui kohtled teisi. Tähista väikseid edusamme.

Eelmisel nädalal saatis sõbranna pildi hundikoerast oma autos. See polnud tema koer. Sõbranna oli trenni sõites märganud tee ääres eksinud looma, peatus, võttis koera autosse, toimetas lähima veterinaari juurde, kes kiipi kontrollides leidis omaniku ja võttis tollega ühendust. Absoluutselt isetu tegu, mis läks sõbrannale maksma aega ja ka raha, kuna trenni ta ei jõudnudki, maksis kütuse eest ning autot tuli ka pesta pärast. Paar päeva hiljem, trennist auto poole kõndides, möödusin autost, mille tagaluuk oli ristseliti lahti. Läksin ja panin selle kinni. Mitte keegi ei näinud seda ja omanik ei saa iial teada, et luuk lahti oli ning pahatahtlikud inimesed oleksid võinud salongist või pagasist head-paremat kaasa haarata. Minu väike heategu ei maksnud mulle midagi. Hea tunde tekitas ikkagi.

Tehes head teistele keskendume automaatselt palju vähem sellele, mis meie elus parasjagu valesti on. Enda eraldamine teistest ja oma muredele fokuseerimine muudab meid isekaks ja süvendab masendust. Loomulikult ei propageeri ma siin ravimitest loobumist kui selleks peaks vajadus olema. Ütlen ausalt, et kui mul eelmisel aastal see suur sünge periood oli, siis mind tõi sellest välja sõbranna, kes ühel õhtul läbi astus ja väikse ampulli eeterlike õlidega tõi. Ta oli teistelt kuulnud, et mul on pikalt masendus ja soovitas enne tablettide krõbistamist proovida aroomiteraapiat. Olin selleks hetkeks juba üsna kaugel koopas ja peaaegu valmis keemiat tarvitama. Mõtlesin, et proovin, kui mõikab, siis on hästi, kui ei, siis lähen arsti juurde. Ostsin koju ja töö juurde healõhnalisi küünlaid, määrisin nahale sõbranna poolt kingitud õlisid ja nii päev, päeva järel hakkas mu enesetunne tasapisi paranema. Sel aastal olen juba valmis, et võib hulluks minna.

Soovin kõigile lugejaile kaunist sügise jätku ja soojust hinge.



Algallikas: https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/a26631446/30-day-mental-health-challenge/

ja

https://bestlifeonline.com/small-acts-of-kindness/

Kommentaarid

  1. ''11. Ära sega jutule vahele. ''
    See on nii loogiline, aga teinekord raske. Olen vahele rääkinud kärsitusest ja üldse mitte halvast soovist. Teinekord olen öelnud peale seda ''Sa hakkasid ütlema, et...?'', ''Sa tahtsid öelda...''. Olen nõus, et rahulik kuulamine on palju parem ja näitab kannatlikkust ja austust.

    ''15. Aja keegi naerma. ''
    Olen märganud, et iga vestlus on sellest paranenud.

    ''22. Jäta positiivne tagasiside. ''
    See on samuti hästi oluline. Olen teinekord maksma minnes kiitnud toidu maitset, ankeete täites kirjutanud positiivseid kommentaare, arvustused samuti jätta positiivse noodiga (olgu selleks raamatu-, söögikoha- või muuseumi arvustus).

    ''26. Innusta kedagi püüdlema eesmärkide poole.''
    See on absoluutselt hindamatu. Olen vähe selliseid inimesi kohanud, kes optimistlikult soovitavad teistel oma unistusi püüda, aga see on tõesti eriline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On ju hämmastav, et olles tähelepanelik ning hooliv teiste vastu, siis paraneb ka meie enda tunne?

      Kustuta

Postita kommentaar