"Minu viimane vale"

"Last time I lied"
Riley Sager
Tõlkinud Eve Laur
Kirjastus Rahva Raamat, 2020
432 lk


"Õudse minevikuga suvelaager. Järv, mis on süngem kui kesköö. See verdtarretav lugu hoiab sind ärkvel veel hulk aega pärast seda, kui oled viimase lehekülje sulgenud." - Liv Consantine

Nagu aru saate, siis mul oli siin vahepael väike puhkus. Isegi trennis ei käinud. Või olgu, ainult kaks korda, mis sisuliselt ongi mittekäimine. Aga kuna ma olin nendel kahel päeval täiega tubli, siis ma väga ei põdenud. Lisaks käisin ma autopesulas CrossFiti särgis, see on ka peaaegu nagu trenn ju. 


Hiljuti avastasin, täiesti juhuslikult, et kui ma õhtul teleka vaatamise asemel hoopis raamatut loen, siis ma jõuan nädalas vähemalt ühe raamatu läbi lugeda, isegi kui hirmus paks on. Noh kakssada pluss lehekülgi. Ja kui ma tööl ei pidanud käima, ning trennist viilisin, siis kogunes loetud lehekülgede arv päevas puhuti lausa neljasajani. "Minu viimase vale" lugesingi ühe päevaga läbi. Väga haaravalt kirjutatud teos. Sõbranna küll hoiatas, et selline noortekas, aga kuna ma hingelt olengi 13aastane poiss, siis sobis kenasti. 

Meil hoovis on selline loodus, et anna olla! Oravad ja musträstad, tihastest rääkimata.
Sel aastal ma pole rotte enam näinud

Põneviku kohta üllatavalt detailirohke ja sügav. Film jooksis ilma tõrgeteta silme ees. Ei läinud tegelased sassi ja autor vedas mind lugejana täpselt oma suva järgi. Kui ta vihjas ühele tegelasele, siis tunduski mulle, et jah, tema ongi kurjam. Kui ta sealt edasi järgmise kahtlusaluse poole liikus, siis lasin endaga sama trikki teha. Ja nii kohe mitu korda. Krimkasid lugedes mõtled ikka, et kavaldad autori üle ja nuputad esimese kolmandiku sees välja, kes see pahalane on, aga antud raamatu puhul ei olnud ma üldse solvunud, kui lõpplahenduseni jõudsin. Ja seda lahendust tahaks veel eriliselt kiita, sest tavaliselt vajuvad lõpud ära. 98% teosest on põnev ja sisutihe ja siis kahe viimase lehekülje sees suudab autor endal margi kapitaalselt täis teha. Sulged raamatu ja mõtled, et kas see jant oli siis kõike seda väärt? Siin seda polnud. Viimase lauseni oli teema välja kantud ja meisterlikult esitatud. 

Raamat meeldis mulle sedavõrd, et raamatukogust sain koju laenutatud sama autori üks varasem teos. Pool on läbi loetud ja meeldiv on tõdeda, et seegi on hästi kirjutatud ja geniaalselt lahendatud. 

Ootavad lugemist

No ja kui teid huvitab, siis tõesti, käisin ka lõkke ääres. Täitsa tore oli. 



Kommentaarid