"Meie võimalikud elud"

"The Version of Us"

Laura Barnett

Tõlge eesti keelde Krista Nurm

Toimetaja Kristi Sinissaar

Kirjastus Varrak, 2015

344 lk


Vaevalt leidub inimest, kes poleks kasvõi kord elus mõelnud, et mis siis, kui ma oleks ühe valiku asemel valinud teise? Mis siis, kui ma oleksin kodust lahkunud viis minutit hiljem ja oleks maha jäänud bussist, hilinenud tööle ja polekski kunagi kohanud oma laste isa? Mina olen küll nii mõelnud. Varem rohkem, nüüd vähem. Kunagi isegi arutasime laste isaga, et meie kohtumine oli nii suvaline, mõni või kasvõi üks nüanss teisiti ja polekski kunagi temaga trehvanud, armunud, lapsi saanud jne. Nüüd, kakskümmend kopikatega aastat hiljem - oleks see nii suur tragöödia olnud? Aga võibolla oleks veelgi hullem? Ei tea, ei saa kunagi teada. Elu on nii... noh, rändom. Alustades sellest, et kui meie vanemad oleksid kaks päeva hiljem krõpsu teinud, oleks meil hoopis teistsugused iseloomujooned ja eeldused, võibolla koguni sugu. Või meid poleks. Elu ongi ainult üks kogum olekseid ja polekseid. 

Ja umbes sellist liini autor raamatus ajabki. Et mis siis kui... Kas mõned asjad on määratud juhtuma, ja kui need poleks juhtunud siis, oleks need ikkagi juhtunud kunagi hiljem? Mõned inimesed, kellega me elus kohtume, kui me oleks neid trehvanud varem või hiljem, kuidas siis oleks asjad kujunenud? Oleks see midagi suures plaanis muutnud? 

Minu meelest selline tore kerge naistekas. Kolm lugu kahe peaosalise ja nende teele ja teega haakuvate inimestega. Autor vist soovis siia sisse kirjutada ikkagi ettemääratust. Või selline tunne mulle jäi. Et hingesugulased leiavad ikka viisi, kuidas elus trehvata ja olulisi hetki jagada. Olenemata teadlikest või alateadlikest otsustest. Olenemata teistest mõjutajatest. No jah, armas mõte, aga pragmaatiline mina suhtub sellesse teatud üleoleku ja irooniaga. Kuigi olen ka mina elus tundnud, et mõni inimene on kohe õige ja nö minu inimene, esimesest kohtumisest. Sugulashing? Mõnes teises versioonis meie eludest oleks võinud olla armastajad, partnerid, või armukesed? Keeruline öelda. Mõne inimesega tunned aga koheselt, kui ta ruumi siseneb, et sees hakkab keerama ja ilma et ta suudki avaks, tajud kuidas ta sind aktiivselt ärritab. Öelge veel, et inimesed on ratsionaalsed olendid! 

Kommentaarid