Pea pulki täis

See ei ole sisukas postitus. See on loba. Aga nagu ma aru saan, siis see on ka OK vahel. 


Esiteks räägime vandaalidest. Tulin mina tööle ja keegi oli lammutanud. Onju. Lillepeenardes. Kiskunud lilli välja ja neid mööda parklat puistanud. Ja pudeleid. Ja pabereid. Ma võiks mõelda, et need kajaka kutsikad, kes pea laiali otsas siin edasi-tagasi jooksevad ja kriiskavad, aga ma millegipärast ei usu hästi. Mulle tundub, et need on mingid inimesed. Vandaalid. Sest meil on siin mitte väga kaugel üks pood ka, kust saab, noh, julgestust või nii. Ja ma mõtlen, et miks. Mis toimub selle inimese peas, kes kaost külvab? Kas tal on füüsiliselt halb, kui lilled kasvavad või? Või ta ei suuda oma prügi viia prügikasti, mida meil siin on omajagu, lukustamata ja puha. Ja see on üks asi, õnneks harva juhtub, paar-kolm korda aastas. Teine asi on see, et inimestel on komme oma konisid lillepeenrasse visata. Sama küsimus, et miks. Nagu, see tuhatoos on sealsamas, astu kolm sammu. No muidugi ma võtan isiklikult, sest mina pean tegelema sellega. Peenardega nimelt. Kevadel neid kaevama, rohima, lilled valima, istutama ja kastma. Ja mulle on isiklikult solvav, kui keegi põhimõtteliselt sülitab, eks ole, mu kätevaeva peale. Kuigi, mind häirivad ka need, kes oma konisid sõiduteele pilluvad, või taarat ja jätsipabereid tee äärde loobivad. See pole isiklikult minule suunatud tegevus, aga häirib ikka. Häirivad ka need, kes kirjutavad asju seintele. Või lükkavad prügikaste ümber, või lõhuvad ootepaviljone. Et nagu... aga miks? Mõnes olukorras ma saan isegi natuke aru, miks näiteks pabereid ja prügi tänavale visatakse. Sest pole prügikaste. Londonis näiteks ei olnud. Ja ka Tallinna Vanalinnas võib päris mitu munakivi varbaga ära kulutada, enne kui oma nätsu saab kuhugi poetada. Siis ma põhimõtteliselt saan aru, et kui sul pole taskuid või sa oled kannatamatu, siis teed seda. Aga näiteks sellest, et keegi viib oma vanad rehvid ja mööbli ja vaiba kuhugi metsa alla. Jah, ma mõistan, et prügimäele on võibolla natuke kallis. Aga nagu c'mon! Palju sul seda prügi ikka tekib? Korra aastas viid prügimäele, ütleme siis, kui saad Maksuametist tasuta raha kevadel. Ja kui siis sa raha ei saa, tähendab pole sa nii vaene, et ei saa prügimäele oma tavaari viia. Või? Igatahes, minu meelest on see mingi imelik käitumine. Sest ma tahaks, et igal pool oleks ilus ja hea. Ja ma tahan, et minust jääb järgmistele tulijatele ka ilus ja hea. Ma isegi hotellis natuke korrastan, et koristajal oleks ilus ja hea minu järgi koristada. Ma saan aru küll, et iga minusuguse napaka kohta on maailmas ka vandaal, kes otsib mida lõhkuda ja rikkuda, aga ma ei saa aru miks. 

Siis tahtsin veel nendest, kes on enda meelest kavalad. No meil on nii, et kui sa tahad meilt tuba üürida, siis on kolme kuu üüri ulatuses tagatis ja lisaks veel üür, on ju. Jah, ma saan aru, et sisuliselt nelja kuu üür tuleb ühekorraga välja käia, aga sa saad ju selle raha pärast tagasi. Ja saage meist ka aru, et meil on niigi madalad üürihinnad ja kui te tulete ja olete kaks kuud, värvite seinad punaseks ja lööte augud põrandasse, siis meie peame ju selle pärast ilusti korda tegema, kui teie käsi laiutate ja teatate, et no money, on ju. Ja no tavaliselt on nii, et kui sul pole 300 raha vaba pappi, siis äkki sa ei peaks äri ajama, noh, et tee kodus keldris esiteks ja kogu natuke, siis hakka tuba üürima või midagi. Sõnaga. Siis helistas mulle üks daam ja pakkus, et tema ei maksa tagatist, tema maksab hoopis kolme kuu üüri ette, sest muidu ta täna maksab ja järgmine kuu peab ju jälle maksma. Eem... oota, mis asja? Et sa tahad tuba üürida, aga nagu ilusate silmade eest või? Ja tema argument oli, et see on ju nagunii nii väike summa. Ma ei ole kindel, kuidas see matemaatika töötab täpselt, aga minu ajal õpetati nõnda, et kes kopikat ei korja, see rubla ei saa. Ma peaks järgmine kord Rimis proovima, et kui ma ainult väikse summa eest asju korvi panen, kas ma siis ei peagi maksma. Proua meelest oli ta meie suhtes väga vastutulelik. Sest ta vist arvab, et tema kohalolek iseenesest tõstab meie kinnisvara väärtust. Et meil muidu siin toad on kõik tühjad ja kõledad, aga tema tuleb ja puistab haldjatolmu ning kõik saabki ilusaks ja heaks? Aga selle peale sa ei tule, et meil on kulutused seoses sellega, et sa siin oled? Et kui sa täna maksad kolme kuu üüri ära ja siis kahe kuu pärast ei maksa enam kommunaalkulusid ja me peame hakkama uut rentniku otsima, siis see on meile nagu tasuta või?

Vaktsineerimisest pidin ka jutustama. Mäletate, mul siin pärast viimast läks näonahk käest ära, punn ajas punni taga ja apteegist laiutati käsi, et nemad ei saa mind aidata. Ja ega ma tol ajal päriselt kindel polnud ka, et millest. Aga nüüd vist võin julgemalt väita, et ikkagi vist see vaktsiin. Sain nimelt pühapäeval oma teise doosi ja kohe läks lappama. Muid nähte mul nagu polnudki. Jälle keelati mul trenni teha. Ma ei saa aru, mida need tohtrid näevad, et just see keeld neile seoses minuga esimesena ette tuleb? Osad vist saavad alko- ja saunakeelu, tahaks kohe neid inimesi näha ja endaga võrrelda. Aga see trennikeeld oli seekord vist täitsa omal kohal, sest kui ma järgmisel päeval end klubisse ajasin, siis energiat oli mul täpselt -30. Pidevalt virvendas silme ees, ei jõudnud kükke ega jõutõmmet õieti, ainult mingi 80 kiloga, nagu algaja, ausõna! Kerelihast ei hakanud ma treenimagi, nii halb oli olla. Ja järgmisel päeval lammutasin nagu Kiivikas, nii et jah. Minu vaktsiini kõrvalnähtude loetelu: 1) akne, 2) 1 päev vähe jõudu. Punkt. Väidetavalt oli süstikoht veidi roosam ka olnud, kui muu käsi, aga ma kahtlustan, et vaatlejal olid lihtsalt roosad prillid ees, ise ma ei näinud küll midagi. 


Siis ma nägin üks päev seda Malluka viimast vallutust Prismas ja jõllitasin teda nahaalselt. Või ma arvan, et see võis temale nii paista, sest ta vist tundis, et keegi ainiti passib ja põrnitses vastu. Sellega on selline naljakas lugu tegelikult, et Eesti on nimelt väike. Ma Malluka pärast ei vahtinud. Või kui siis üsna pisut. Nimelt oli mul vastupandamatu soov minna ja teda lohutada ja natuke kallistada, et ärgu väga põdegu, ka see läheb mööda. Aga päris võõras see mees mulle pole. Ennevanasti, siis kui ta veel oma tütre emaga koos elas, oli ta mu naaber. Või noh, paar maja eemal. Ja nad titekäruga ikka muudkui siiberdasid mu akna alt edasi-tagasi. Miks ma seda märkasin? Sest nad vahepeal seisid mu akna all ja ajasid juttu. Naabripoisiga. Sest Naabripoiss ja G. on bestikad. Ja see pole veel kõik. Mitte väga kauges minevikus nägin ma teda töö juures ka alatasa, sest ta töötas ühes firmas, kes üüris meilt garaaže. Põhimõtteliselt võib öelda, et me vanad sõbrad temaga, ainult, et tema ei tea minust mõhkugi. Aga mina tean kõike! (Insert here evil genius laugh.) Tean seda, millise autoga ta sõitis ja kui jämedad pöidlad tal on. Nii et jah, Malluka lahkuminekusoov ei tulnud päris tühja koha pealt. Ja ikkagi, mul on temast kahju. Sest ma arvan, et ta polnud päris sellist lintšimist välja teeninud. 

Selline oluline postitus sai seekord. Mis ma siis öelda tahan, et ärge vandaalitsege, sest Eesti on tilluke. Te olete kõik mõne blogija naabrid ja töökaaslased. 

Kommentaarid