"Karulinn"

"Björnstad"

Fredrik Backman

Tõlkinud Kadi-Riin Haasmaa

Toimetanud Ene Mäe

Kirjastus Varrak, 2021 

366 lk


Seda raamatut on võimatu kirjeldada, minul puuduvad sõnad ja oskus. Tsitaate ei saa ma ka tuua, sest siis tuleks kogu teos ümber kirjutada. Nii palju emotsioone ja kaastunnet pole ma varem ilukirjandust lugedes tundnud. Iga peatükk rebis mu südame lõhki. Kui palju valu, süütunnet, ahastust ja ängi me enda sees terve elu kanname. Minul on vedanud, ma pean blogi ja saan end tühjaks laadida. Aga mida peavad tegema need teised? Mängima hokit, sõitma rallit, lõhkuma puid, vägistama noori tüdrukuid? "Milline tohutu häbiplekk maailmale, et ohver on nii sageli see, kellel on kõikide teiste jaoks varuks kõige rohkem empaatiat. Ees on päevi, mil Mayalt küsitakse, kas ta tõesti sai tagajärgedest aru, ja ta noogutab, ja kõikidest tunnetest tema sees on süütunne kõige suurem. Hoomamatu julmuse pärast, mida ta näitas üles inimeste suhtes, kes teda üle kõige armastasid."

See raamat räägib põhjamaa inimestest. Nende vaikimiskultuurist. Sellest, kuidas kultuur pole mitte ainult see, mida me teeme, vaid see, mida me ei takista. "Ja kui piisavalt paljud on piisavalt vait, võib käputäis hääli jätta mulje, et kõik karjuvad."

See raamat räägib ka lapsevanema armastusest ja sellest, kuidas me püüame küll, aga me tegelikult ei saa kunagi päriselt-päriselt oma lapsi kaitsta. "Armastus, mida vanem oma lapse vastu tunneb, on harukordne. Kõiki teisi inimesi me hakkame armastama, aga siinkohal see ei kehti. Seda armastust oleme tundnud igavesti, armastanud juba siis, kui last veel olemaski polnud. Ükskõik kui palju end selleks ette ei valmista, tabab kõiki emasid ja isasid esimesel hetkel täielik šokk, kui tunnete tulvavesi neist üle uhub, nii et pind kaob jalge alt. See on arusaamatu, sest seda ei saa millegagi võrrelda. Otsekui kirjeldaks liiva varvaste vahel või lumehelbeid keele peal kellelegi, kes on elanud terve elu pimedas toas. Hing lendab uppi."

Pärast lugemist tunnen end nii väikse ja tühisena. Kui vähe ma oskan ja kui puudulikult. Sellise ande kõrval on piinlik isegi silmi liiga kõrgele tõsta.

"Naljad on selles mõttes võimsad, need võivad nii kaasata kui välja arvata. Tekitada nii meie- kui ka nende-tunde." 

Kommentaarid