Sõprussuhetest täiskasvanueas

Kuna ma umbes aasta tagasi jätsin maha oma senise elu ja sellega seoses ka 99% ulatuses kogu oma tutvuskonna, siis ühel hetkel koitis mulle, et mul polegi enam sõpru. Või noh, on 1 sõber, kes mul tekkis Rahva Raamatus ja kellega jäime suhtlema ka pärast seda, kui minu karjäär seal lõppes. Aga olla 40-aastaselt sõpradeta - päris ebameeldiv. Kui ma ise tutvuks inimesega ja selgub, et tal pole sõpru või tema sõpruskonna moodustab suhteliselt värske seltskond, inimesed, keda tuntakse ehk aasta või paar, siis mul kukuks küll häirekellad helisema. Sest kuidas see võimalik on, eks? Mis sul viga on, et inimesed su ellu ei jää? Ja ära tule mulle seda juttu rääkima, et kõik inimesed teevad sulle liiga või ei mõista sind. Nagunii oled ise bitch ja seetõttu keegi sind pikalt välja ei kannata.


Noorena oli mul suur sõpruskond. Ma olen terve elu leidnud uute inimestega ühise keele ja ei solvu lihtsalt. Üldiselt pole mul ka probleemi saladusi hoida. Sain läbi nii klassikaaslastega kui ka erinevas vanuses koguduseliikmetega. Sõpru oli mul nii nooremaid, kui vanemaid, erisuguse perekonnaseisu, seksuaalse orientatsiooni, rahvuse kui soo hulgast. Mõistagi vaadati koguduses sellele viltu, kui sa "ilmalikega" liiga lähedane olid. Räägiti sellest, kuidas nad sind ahvatlevad halvale teele ja kiusatustesse ning parem on, kui sa seltsid ainult nendega, kes sinu usutunnistust jagavad. No ja eks ma püüdisn ka olla korralik selles osas. Samas, sõbrad jäid mulle kuidagi iseenesest ja juhuslikult külge ning salaja olin ikka ka oma klassikaaslastega hea sõber edasi. 


Kui ma aga abiellusin ja Tallinnast Pärnusse kolisin, siis jäid ka suhted klassikaaslastega soiku ning enamikest koguduse kaaslastest, kes maha jäid. Eks me ikka hoidsime ühendust, saime vahel kokku, isegi kirja teel suhtlesin paariga, aga see polnud enam päris see. Kui juba ka lapsed sündisid, siis kadusid ka vaikselt need üksikud vallalised ja lastetud sõbrannad. Uusi mulle Pärnus väga ei tekkinud. Mees polnud seltskondlik, temal oli ainult 1 sõber, keda ta ei sallinud, aga kellega suhtles, sest armastas sõbra naist, teate küll, selline tavaline asi. Selle naisega olime justkui sõbrannad, sest me olime palju koos, aga minu jaoks oli temaga suhtlemine alati imelik ja pingutatud. Koguduses tekkisid küll mõned, kellega rohkem läbi sain, aga kuna mu mees arvas, et ma sõbrannadega kokku saades temast halba räägin  ja nõudis iga kord pärast sõbrannadega koos olemist põhjalikku arannet vestlusteemadest, siis oli mul ühel hetkel lihtsam üldse mitte kellegiga suhelda, sest äkki ma kogemata ütlesin midagi, mida mees tõlgendas rünnakuna enda vastu. Seega, olid tuttavad, kellega rääkisime üldistel teemadel või sõbrannad, kes said oma südant puistata, aga kelle suhtes mina ise väga suurt sõprust ei tundnud, sest ma ei julgenud midagi isiklikku avaldada. 


Õppima asudes tekkisid mulle taas paar sellist sõbrannat, kellega tundsin suuremat lähedust. Kuna ma tol ajal hakkasin aduma ka seda, et see suhe, milles ma olin, on vähemalt mingil tasandil vägivaldne ning ebaloomulik, siis hakkasin tasakesi ennast ka avama. Need sõbrad vajusid soiku, kui ma tagasi Tallinnasse kolisin. 



Viimased 10 aastat ongi mu elus tekkinud sõbrad just töökaaslaste seas, aga kui olen töökohta vahetanud, siis katkeb ka ühendus ning nii need sõbrad kaovad. Seega, minu probleem pole mitte see, et ma ei leiaks sõpru või mul oleks keeruline lähedaseks saada, minu probleem on see, et ma ise olen sõbrana väga passiivne. Ma algatan ise minimaalselt kontakte. Kui keegi minuga ühendust võtab ja hulle ning napakaid ettepanekuid teeb, siis ma suht 89% olen nõus kõigega, aga ma ise ei tee seda. Ma arvan, et see muutus käitumises tekkiski mul abielus olles. Nagu öeldud, siis mehele ei meeldinud keegi ja tema ei tundnud vajadust ka suhtluse järele, mis reaalselt tähendas, et kui meile ka külalised tulid, siis mees oli seltskonnas täpselt nii kaua, kui ta oma taldriku tühjaks sõi, tõusis püsti ja läks oma tuppa arvutit mängima (ma saan aru, kui palju küsimusi ja kulmukergitusi see lause tõstatab, et mis mõttes on täiskasvanud mehel ja isal "oma tuba", aga nii oli, see oli tema koobas, kus ta sisuliselt kogu oma aja veetis. Ta tuli sealt välja ainult siis, kui süüa sai ja magama. Mina võisin seal ruumis viibida temaga koos või kokkulepitud ajal. Lastel polnud sinna üldse asja. Ja fakt on ka see, et oma aja veetis ta seal arvutimänge mängides. Või siis olime koos, kui vaatasime tema arvutist mõnd allalaetud filmi või seriaali. Praegu seda kirjutades on endal ka imelik, aga siis tundus see kõik mulle täiesti tavaline ja normaalne.). Mina siis jäin koos külalistega kööki või elutuppa selgitama, et mees lihtsalt ongi introvert. Aga inimestele jäi mulje, et nende seltskond pole piisavalt huvitav ja ega kolmandat korda külla ei tuldud. Ka ei kutsutud meid enda poole kuigi tihti. Kui mingi kutse tuli, siis ühistele kohtumistele, kuhu oli terve kogudus kutsutud. Igatahes, sellest ajast on mulle jäänud tunne, et ma vist ei meeldi inimestele eriti ja seetõttu ma vajan pigem seda, et initsiatiiv tuleks teistelt. Samas, ma saan aru küll, et kui mind peab pidevalt kutsuma, siis ühel hetkel tekib tunne, et ma pole ise üldse huvitatud midagi koos tegemast. Kuigi see nii pole. 


Nii et siin ma siis nüüd olen, 40 ja sõpradeta, sest need, kellega mul varem lubati suhelda, enam ei suhtle minuga ja uute inimestega tutvudes jätan ma ise vaoshoitud ning eemaloleva inimese mulje. Ma ei hakka keerutama, suht sitt seis. Eks ma osaliselt seetõttu seal Tinderis nii aktiivne olengi, sest seal vähemalt keegi suhtleb minuga, saadab mulle naljalinke, jagab oma päevategemisi, kutsub mind jalutama või kohvile. Minu jaoks pole oluline, et need inimesed on juhtumisi mehed või et nad tingimata peavad minuga romantilist suhet arendama. Lihtsalt tavalist inimlikku kontakti tahaks. 


Seega, minu küsimus lugejatele, et kuidas tekivad sõprussuhted täiskasvanu eas ja kuidas neid arendada ning hoida? Julgete üldse enda südamesse lasta inimest, kellel pole keskeaks ühtegi lapsepõlvesõpra jäänud? 



*Pildid mu telefonist, mida ma olen viimase kahe nädala jooksul oma sõpradele saatnud. Selle ilusa käevõru sain kingiks ühelt armsalt kaasblogijalt ja hullult armsalt inimeselt. 🥰

Kommentaarid

  1. Oi, see on väga raske teema jaa. Ma olen ka ülipassiivne sõber. Arvasin alati, et see on sellepärast, et introverdina on mu jaoks omaetteaja vajadus selline suurem. Aga siis sain aru, et see on mingil määral ikka hoopis miski lollakas sisemine ebakindlus, tahe mitte pealetükkiv olla. Praeguses vanuses on see vist üle läinud, aga nooremana on selle tõttu mitmed sõprused tekkimata jäänud või soiku vajunud.
    Vastuseks küsimusele, täiskasvanuea sõbrad tekivad vist enamasti töö või hobide kaudu? Kuidas neid hoida, on muidugi raskem küsimus, mingis vanuses on tõesti raskem uusi inimesi lähedale lasta + argielu/pere-elu ei anna võib-olla sõpsimiseks piisavalt aega ka, jäävad sõelale need, kes viitsivad perega koos hängida nt.
    Aga mis jutt, et null sõpra!? Aga meie, blogisõbrad??? Me oleme tegelikult ju päris, ei ole, et kirjutad "nõudmiseni" nagu Muhv :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda ma tunnen küll, et blogijad ja blogi lugejad on sõbrad. 😊

      Kustuta
  2. Väga huvitav postitus ja plusspunktid nii isikliku/ausa sisu eest! Mina oskan end sinuga väga hästi samastada. Mina kolisin 20-aastaselt Tartust Tallinnasse ja see oli kuidagi selline vanus, et kõigil Tartu sõpradel olid igaühel omad suured muutused, kes kolis teise linna, kes sai lapse, kes leidis ülikoolist uued sõbrad ja huvid. Selline lahkukasvamine rohkem. Tallinnasse läksin, et kokku kolida mehega, kellega oli suhe juba mõnda aega distantsilt kestnud. See mees osutus vaimselt vägivaldseks, mis ühtlasi muutis uute sõprussuhete hoidmise väga keeruliseks. Suurem osa sõbrannasid tekkis tol ajal ülikoolist ja nendega suhtlemist oli tal veidi keeruline keelata, kuna me paratamatult olime kogu aeg ninapidi koos. Palju aastaid hiljem murdsin end sellest suhtest lõpuks välja, olin mõnda aega üksi, siis sattusin uude suhtesse ja hiljem ka uude töökohta, sõpru tuli nii töölt kui uue peika poolt. Aga siis kolisime teisele poole maakera ja Eesti sõbrad jäid kõik maha. Mida kauem ma eemal olen, seda harvemaks suhtlus paratamatult jääb (mul saab kohe 9 aastat täis). Ajavahe, distants ja erinevad elud panevad ikka oma põntsu. Kanadast on siis JÄLLE uued sõbrad tekkinud, kõige lähedasemad on mõned kohalikud eestlased, kanadalasi nimetaks ma pigem headeks tuttavateks kui päris sõpradeks (mingi kultuurilise erinevuse värk ikka, päris sama hästi ei sula kokku kui oma kultuuriga). Ainult parim sõbranna on mul läbi aastate samaks jäänud juba 16 aastat (tema elab nüüdseks USAs).

    Ma olen samuti mõelnud, et nii huvitav, kuidas teed lahku lähevad ja kuidas selleks ei peagi midagi juhtuma, lihtsalt vahemaa üksi mängib juba rolli. Ja enamike sõpradega päris nii vankumatult raudne klapp ei ole, et läbi paksu ja vedela ikka üheskoos välja tulla nagu mul näiteks selle parima sõbrannaga klapib.

    Me peaks mingi blogisõprade grupi tegema lugejatest ja kirjutajatest. Nagunii enam-vähem tunneme juba üksteist.

    Kes whatsapp'i kasutab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh sulle kaasa mõtlemise ja oma loo eest! 😊
      See ühine grupp võiks äge olla küll. Eestis vahel blogijad teevad ühiseid üritusi ka, mis minu meelest on jube äge. Aga kuna blogijad elavadki üle ilma laiali, ning reaalne kohtumine on isegi pealinna blogijate jaoks keeruline, lisaks, me ilmselgelt tunneme end kirjalikult väljendades mugavalt, siis mingi grupp, kus saab sagedamini ja ehk ka otsesemalt infot vahetada, võiks täitsa lahe olla. 😊

      Minul on WhatsUp olemas.

      Kustuta
    2. Teil mõlemal on vist ka Instagram, seal saab ka sõnumeid vahetada ja nii vähemalt grupp luua. Võin selle vabalt enda korraldada võtta ja kes veel huvi tunneb, siis kirjutada mulle ja ma mõtlen välja, kuidas uusi liikmeid lisada. 😊

      Kustuta
    3. Katarina, tee whatsapp grupp ja kutsu meid sisse. Saadan sulle instas oma numbri!

      Kustuta
    4. Näh, ma ei leia sind instast! Kirjuta mulle, "kodukana" olen.

      Kustuta
  3. Mina olen ka sinu (blogi)sõber.

    väga hea teema jah. Mul tuleb sõbra-igatsus alati sisi peale, kui matustel või juubelitel käin. Et mul on ainult pere, sugulased, töökaaslased, koostööpartnerid.. aga mitte ühtegi sõpra...
    olen praegu võtnud eesmärgiks, et muretsen siis sõbrad, kui pensionile lähen.

    Ma enda põhjusi tean väga hästi. Ma sügaval sisemuses tahan tegelikult vabadust ja inimesed saavad sellest kuidagimoodi aru. Nt. nõustusin üle pika aja, et lähen seltskonnaga kaasa suusatama. Mehelt uurisin, et kuidas seal nüüd tänapäeval asjad käivad ja ta räägib silmade särades- ära muretse, KOOS sõidame mäest all, KOOS sööme jne.
    Õudne. Ja ma reaalselt mõtlen, kuidas sellest ikkagi ära põigelda, sest ei ole mitte midagi jubedamat elus kui mingi kambaga KOOS mingeid asju teha. Ja niimoodi ei saagi sõbrustada. Kuni ülikooli lõpuni ma sõbrustasin, ja siis oli see kuidagi ok. Nüüd on mu huvid muutunud, ma ei tunne kedagi, kellele meeldiksid samad asjad mis mulle ja vabadus on ikka nii nii magus...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saan sellest suurepäraselt aru. Ise tunnen ka, et kõige rohkem naudin just üks-ühele või maksimaalselt kolmest seltskonda, sealt edasi läheb juba fookus kaduma, ei jõua kõigile nii palju tähelepanu pöörata kui tahaks ja kuna olen ka ülitundlik, siis see potentsiaalselt mõnus koosviibimine võib minus hoopis ärevust tekitada.

      Ja mul on nii hea meel, et see teema kõnetab ning vastukaja ärgitab. 😊🤗

      Kustuta
  4. Väga hea postitus, teema kõnetab mindki. Võib öelda, et ega minulgi pole sõpru. Põhjused samad, ebaseltskondlik eksabikaasa, kes ei tahtnud ei külalisi ega seda, et ma ise kuhugi läheks. No kuna mina tahtsin seltsielu, siis tegin seda vastu tema tahtmist ja tülide hinnaga.

    Aga kui läksime lahku, ja ma ära kolisin Tartust Tallinna, siis nõrgenesid sidemed vanade sõbrannadega. Ma leidsin ka uues elukohas uusi tuttavaid, aga aktiivset suhtlust oli sinnamaani, kui endale elukaaslase leidsin. Seejärel suhtlesime veel mõnede teiste paaridega, aga kuna uute sõbradega polnud ühist minevikku ega tausta, siis varsti hääbusid kokkusaamised. No ja Covid pani mu seltsielule viimase põntsu. Paraku oli paljude uute sõprade paaridest vähemalt üks antivakser, ja sellega asetusime erinevatesse leeridesse.

    Jah, mul on ülikooliaegsed sõbrannad, kellega korra aastas kokku saame. See ikka regulaarse sõpruse alla ei kvalifitseeru. Päris südamesõbrannat pole mul kunagi olnud. Mul oli ja on siiani, üks nn. tegevsõbranna, kellega me igatsugu asju arutame. Kuigi me räägime telefonis nii umbes korra nädalas, aga mu uude koju pole ta kordagi külla jõudnud 6 aasta jooksul. Seega pole ka see sõprus enam päris see.

    Ma paneksin endale diagnoosi, et kes pole kogu elu eriti sõbrannataja tüüp olnud, siis mida vanemaks, seda vähem selleks võimalusi ja ka tahtmist on.

    VastaKustuta

Postita kommentaar