"Šokit€rap€ut"

"Šokit€rap€ut"

Anneli Urge

Toimetaja Leelo Laurits

Kirjastus Pilgrim, 2021

318lk


Algab kõik surmaga. Surnud on rikas pangadirektor, keda kahtlustati heausksete inimeste rahade kantimises. Raha, mida ta kõrvaldanud oli, on kadunud. Seda ajavad taga mitmed vihased inimesed. Osad neist inimestest on veendunud, et mees vaid teeskles surma, et vastutusest kõrvale hoida. Peatükk peatüki haaval avab autor lugejale maailma, kus miski pole nii nagu näib. Iga hea tegu, iga ilus nägu on vaid fassaad, illusioon. Raamat täis rikaste ja ilusate saladusi, teesklusi, kuulsaid rõivabrände, millega täidetakse tühjust, mis hinges valitseb. Ei puudu ka narkootikumid, sõltuvushäired, salajased seksiühingud ja esoteerilised meelepetted. Miski pole nii nagu näib ja kõik on müügiks. 

Anneli kirjutab haaravalt ja põnevalt. Raamat sai väga kiiresti läbi ja igav polnud kordagi. Mõnes kohas, eriti lõpus, oleks ehk isegi rohkem soovinud venitamist ja selgitusi, aga kui ma nüüd õigesti välja lugesin, siis lõpp jätkub ja ehk leiavad kõik vastuseta jäänud küsimused ka vastuse tema järgmises romaanis. 

Mulle meeldis. Üllatavalt hoogne ja tempokas eesti autori kohta. Polnud mingit mömmimist ja jokutamist ning "kandvat pausi", mis muidu iseloomustab kohalikku kirjanikku. Imelik, et Goodreadsis nii vähe punkte oli, minu meelest veidi alusetult, umbes, et tema debüütromaan oli parem. No ma pole seda esimest lugenud ja mulle küll täitsa istus. 

Muidugi võiks viriseda ja vinguda ühe ja teise kallal, aga põnevikust väga nagu ei ootagi mingit hullu meistriteost ja oma žanri kandis kenasti välja. Ja mulle väga meeldisid ka need väiksed pisted poliitikasse, psühholoogi kabinettide tagatubadesse, juristikasse. Lisas loole tõsiseltvõetavust ja usutavust. 

Kommentaarid