Kui ta sõbrad on sõbrannad

Iga suhe jõuab varem või hiljem selleni, kus partnerit tutvustatakse oma sõpradele. Minu jaoks on see alati märgiline samm. Esiteks näitab see, et kaaslane on piisavalt huvipakkuv, et temaga koos end esitleda, teiseks näitab see, et ollakse valmis, et partner jääbki tema ellu pikemaks ajaks, kolmandaks näitab see, ka milline inimene oma loomulikus olekus on. Ega asjata ei öelda, et kui sa tahad inimesest tundma õppida, siis alusta sellest, et vaata, kellega koos ta veedab oma vaba aja. Meeldib meile seda tunnistada või mitte, aga me kipume peegeldama oma sõprade harjumusi ja väärtuseid. On üsna ootuspärane, et nii nagu su väljavalitu sõbrad kohtlevad oma kaaslaseid seda hakkab tegema ka sinu kallim sinule. Milliseid asju siis tähele panna? 


On mõned aspektid, mida tasub uue potentsiaalse partneri puhul arvesse võtta. Näiteks see, kui tema sõpruskond moodustub peaasjalikult või eksklusiivselt naistest. Mida see võib tähendada ja kuidas see võib mõjutada teie omavahelist suhet tulevikus. 

Kui mehe sõpruskond koosneb ainult naistest, siis mind teeb see ettevaatlikuks. Mõnel juhul on selleks õigustatud põhjused, näiteks kannatab mees sotsiaalse ärevuse või depressiooni all ja leiab, et meessoost sõbrad pole nii empaatilised ja aktsepteerivad tema vaimse tervise osas, kui naised. Samuti võib põhjus seisneda selles, et ta on palju kolinud, on koolis või kodus kogenud kiusamist ja tal on seetõttu kujunenud usaldusprobleemid. Aga kui selgelt arusaadavaid põhjusi pole, või kui ta muutub selle osas üleliigselt tundlikuks ning keeldub tagamaid paljastamast, siis...

Kui mehel ei ole samast soost kaaslasi, siis sellel on sageli mõjuv põhjus. Üks põhjus võib olla see, et ta on oma sõpruskonnast välja heidetud. Üldiselt on meestel kombeks oma semusid välja vabandada, kuna mehed ei sea oma sõpradele nii kõrgeid standardeid nagu naised. Kui mehed väldivad sõprussuhet mõne konkreetse isendiga, siis tõenäoliselt sai see mees hakkama mõne eriliselt vastiku teoga. Võimalik, et see mees magas oma sõbra naisega, on seotud pettusega, on vägivaldne. 

Teine võimalik põhjus on see, et mees ei usalda meessugu üldiselt. See võib olla seotud lapsepõlvetraumadega ja keskmisest tundlikuma natuuriga. Nemad leiavad, et naistega sõbrustamine on lihtsam ja nad leiavad õrnema sooga kergemini kontakti.

Aga on ka neid mehi, kelle sõpruskond moodustub peaasjalikult naistest ja ta ei pruugi kõigi nendega "lihtsalt sõbrad" olla. See on üks viis, kuidas osad mehed looritavad oma mänguri identiteeti. Teisisõnu, mehed, kes on ümbritsetud naistega, kes soovivad nendega romantilist suhet, tunnistavad nad seda või mitte. Kui sisetunne annab sellise signaali või kui tundub, et enamik mehe sõbrannasid tiirleb ta ümber vaid selleks, et mees ära sebida, siis ehk on mõistlik see suhe jätta, kuna draama selle ümber ei ole seda väärt. Pole kuigi haruldane, kui selgub, et mees luiskab oma sõbrannade kohta ja deidib samaaegselt mitme oma "lihtsalt sõbraga". 

See, kui mehel on peaasjalikult naissoost sõbrad, võib mõjuda halvasti ka tema kaaslase enesehinnangule. Isegi kõige eneseteadlikum naine võib kogeda hetki, kus ta muutub ärevaks, kui tema kallim on pidevalt teistest naistest ümbritsetud. Mehed, kellel pole semusid, kipuvad oma tüdruksõpra võrdlema oma sõbrannadega, eriti kui ta on minevikus mõnesse neist ka romantiliselt kiindunud olnud. Mehel, kellel on ka meessõpru, on olemas võrdlusmoment ja nii on neil naistest üldiselt terviklikum pilt ning nad hindavad oma kaaslast sellevõrra rohkem. Kui mees hakkab oma partnerit võrdlema mõne oma sõbrannadega, siis on see päris kindlasti ohumärk suhtes.

See, kui mehel on eksklusiivselt naissoost sõbrad, võib olla aga märk hoopis sellest, et tal polegi tõelisi sõpru. Kas saab olla kindel, et tema sõbrannad on päriselt tema sõbrad või kas nad suhtlevad temaga haletsusest ja ei oska kuidagi seda suhtlust lõpetada? Mehed on julgemad suhteid lõpetama, aga naised pelgavad olla ebaviisakad. Kui mehel ei ole lähedasi sõprussuhteid, siis tasub mõelda miks. Lähedaste sõprussuhete omamine väljaspool romantilist suhet on kasulik partnerlussuhtele. Inimene, kellel puudub tugisüsteem, võib liigselt vajada oma partneri toetust, tunnustust ja imetlust. Kuigi see võib suhte alguses olla ilus ja romantiline, siis pika peale muutub see kurnavaks ja lämmatavaks, ja võib viia läbipõlemiseni. Sellel tumedal poolel on tumedam pool. Mis siis, kui mehel pole semusid, kuna ta ei tea, kuidas olla meestega sõber? Kui mees ei oska olla sõber samast soost inimestega, siis on tal olulised puudujäägid sotsiaalsetes oskustes.

Aga, kui mehel ei ole lähedasi sõprussuhteid, kuigi ta on igati imeline ja suurepärane, ja näib olevat väga armastav, kas see tähendab, et ta ei vajagi sõpru? Ei. Me oleme kõik kollektiivse liigi liikmed. Kui inimesel puudub sotsiaalne tugisüsteem, tähendab see seda, et romantilisest partnerist saab tema tugisüsteem. Kas see väljavaade sobib teisele? Kas see on üleüldse teostatav? Mõned naised on sellise ekstreemse tähelepanuvajadusega suhte alguses vägagi rahul. Neile võib tunduda, et mees tõesti väga armastab neid ja tal ei jätku silmi kellegi teise jaoks.  

Minu üks selline suhe viis selleni, et kuna mees väitis, et tal pole teisi sõpru peale minu vaja, väljaarvatud tema sõbrannade hordid, mõistagi, et mehele ei meeldinud ka see, et mina oma sõbrannadega soovisin läbi käia, mis tähendas, et aja pikku piiras ta ka minu välispidist tugisüsteemi või vähemalt heitis mulle selle olemasolu ja vajalikkust ette. Nagu mõistate, siis oli tegemist teatud mõttes vaimselt vägivaldse suhtega. Ja, jah, kui me lahku läksime, siis olid kõik meie ühised (nais)sõbrad mehe poolt, tema oli ohver ja mina pahalane. Mina polnud, nende sõnade järgi, mehe suhtes piisavalt mõistev ega toetav. Ehk oli neil õigus, ma tõesti ei jaksanud olla lõputult mõistev ja toetav. 

Sellise suhtemudeli juures on suhtes läbipõlemine eeldatav ja mõistetav. Meil kõigil on mitmeid vajadusi. Oodata, et üks inimene kõik meie vajadused täidab on ebamõistlik ja ebaõiglane, kuna ka temal on omad vajadused, vajadus oma partneris vahepeal eemal olla ja suhelda ka teiste inimestega. Lisaks see, et inimeste vajadused ei ole sünkroonis. Mina võin vajada seltsi ja vestluseid, samal ajal kui tema vajab rahu ja üksindust. Vahel on see okei, aga kas see on jätkusuutlik?  

Sõprus põhineb platoonilisel kiindumusel, mis on vaba ihast ja kirest. Me kõik vajame ju palju enamat kui romantika ja füüsiline intiimsus, me oleme palju enamat kui jalgade külge kinnitatud paljunemislihased. Meil on mõtted ja tunded, arvamused ja eriarvamused. On hea, kui on sõpru, kelle juurde aegajalt oma partneri juurest pääseda ja ennast tühjaks ventileerida. Ja ka meie partneril on hea sedasama teha. 

Refereeritud ajakirjast Psychology Today:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/sexual-futurist/202103/never-date-man-who-doesnt-have-any-real-friends

Ja lehelt Your Tango:

https://www.yourtango.com/2017299527/why-some-men-have-no-male-friends-what-it-means

Kommentaarid