"Kurbuse kolmnurk"

"Triangle of Sadness"

Ruben Östlund

2.27 tundi

7,9 punkti IMDB



Ma ei tea, kas siin midagi kirjutada on sellest, sest mulle tundub, et kõik on vist juba ära näinud, aga endale mõtiskluseks.

Mõtlemisainet see film igatahes pakub. Kohe esimestest kaadritest alates. Kui see nüüd mingi eriti peen allegooria ei olnud, millest ma aru ei saanud. 

Algab film sellega, et noored modellid lõpetavad restoranis eine ja lauale tuuakse arve. Arve lebab tükk aega laual, kuni neiu ütleb: "Aitäh kallis". Sellest saab alguse ebamugav ja piinlik vestlus. Miks mees peab maksma, kui naine temast kolm korda rohkem teenib? Asi pole rahas. Asi on põhimõttes. Asi on selles, et naine tahab olla veendunud, et kui tema jääb ühel hetkel koduseks, siis mees, kellega ta on, suudab tema ja nende tulevaste laste eest hoolt kanda. Ühest küljest loogiline, teisest küljest, arhailine. Miks nüüd siis naine võrdsust ei taha? Kas feminismi põhimõte selles polegi, et partnerid on suhtes võrdsed? 

Piinlikke hetki on filmis väga palju. Vähemalt mul oli. Ma olengi see inimene, kellel on teiste pärast piinlik. Isegi siis, kui need teised on näitlejad kinolinal. Isegi siis, kui need on võõrad inimesed kinosaalis, kes naeravad labaste asjade peale. (Praegu jätan endast eriti nõmeda mulje, umbes, et ma olen parem kui need teised, sest ma naersin teiste naljade peale. Ei ole parem. Hoomorisoolikas on veidi teisiti välja kukkunud lihtsalt.)

Filmis pöördusid kaardid korduvalt. Need, kes omasid teiste ees mingeid eeliseid ja kuritarvitasid neid, leidsid end ühel hetkel olevat eelisteteta ja kuritarvitatuna. Impeeriumid, mis nad olid üles ehitanud, ei pakkunud enam kaitset. Võim vahetus. Raha kaotas oma väärtuse. See, mille nad olid loonud, sai nende hukatuseks. Neiu, kes restoranis ütles oma kallimale, et ma ei armasta sind, me näeme sotsiaalmeedias lihtsalt koos head välja, vihastas end jõuetuks, kui kallim läks ja sai vana, ilutu naise trofeemeheks. 


Ma targutama ei hakka. Umbes, et hea näha, et raha eest olulisi asju ei saa. Et ilu kaob. Elu muutub pidevalt. Ole tänulik selle eest, mis sul on ja ära kadesta neid, kellel on sinust rohkem, sest sa ei tea, mida nad on pidanud selle saavutamiseks tegema. 

Aga mulle väga meeldis. Tõeliselt hea elamuse pakkus. Selline film, mis rikastab. Paneb mõtlema. 

Kommentaarid