Ratsionaalsusest

Vestlesime sõbrannaga ja rääkisime otsustamisest. Mina ütlesin, et meie tähemärk peaks kirjade järgi olema ratsionaalne, aga millegipärast teen mina oma elu suured otsused kõik kuidagi pauguga ära, mis loob illusiooni emotsionaalsest otsustajast. Lõpuks jõudsime selleni, mida ma varemgi olen blogis kirjutanud, et ratsionaalseid inimesi pole. On lihtsalt intelligentsed ja vähem intelligentsed. Vähem intelligentne teeb oma otsuse ja ta ei oska seda ratsionaalselt ära põhjendada ja ütleb lihtsalt, et tunne oli õige ja tegi ära. Intelligentsem ütleb, et ta mõtles asja läbi, kaalus plusse ja miinuseid ning tegi kalkuleeritud otsuse.

Minu suured ja pealtnäha paugust tehtud otsused on ka tegelikult pikalt kaalumise tulemusena sündinud.

Näiteks seda juttu, et mul on vaja (loe: ma tahan) uut telefoni, olen ma jauranud juba aasta aega vähemalt. Nimelt, kuna ma olen vastik tähenärija ja perfektsionist, siis häirib mind kohutavalt kombel see, et mu telefon ei tee hea kvaliteediga fotosid ja videoid. Vahel joppab, kui välised tingimused on õiged, valgus paigas ja nii. Aga 98% ulatuses on kõik pildid ühel või teisel moel või määral tuunitud. See on paras valu ja sageli on ka tuunimisel piirangud ning isegi kui ma ühe pildi kallal pool tundi nokin, pole lõpptulemus ikkagi see, millega ma rahule jääks. Suurepärane näide on viimases postituses toodud pildid. On häbi selliseid avalikult näidata.


Loomulikult on seda juttu kuulanud ka mu lähedased, kes enamasti ütlevad, et vahet pole, käib kah, või osta siis kaamera, milleks telefoniga pilte teha.

Noh. Ratsionaalne mina teab juba, et never ei hakka ma kaameraga mängima. Enamik pilte on mul võetud kas spordiklubis, poes, töö juures, tänaval, mingis muus asutuses. Hakkan ma jee kaamerat igale poole kaasa kandma. Kodus võib sellega mängida, aga ma kardan, et ka see vaimustus läheb mul kiirelt üle. Pole küll vaadanud, kui palju digikaamerad praegu maksavad, aga millegipärast ma kahtlustan, et kui ma ostaks endale uue telefoni, mida ma saan lisaks kaamerafunktsioonidele ka näiteks sõnumite saatmiseks ja äppides ragistamiseks kasutada, siis on see suures plaanis rahaliselt mõttekam.

Seda juttu, et kvaliteet pole oluline, põhjendan ma sellega, et on ikka küll. Saatan peitub detailides. Lisaks, kuna ma olen nüüd oma sõrme TikToki saatanale ulatanud, siis algoritmid eelistavad kõrgema kvaliteediga videoid. Mul on enda kontol vahe näha, kui olen postitanud sõbranna tehtud hea kvaliteediga pilte versus oma telefoniga tehtud pilte.

Muidugi see osa valemist, et miks mul on üldse vaja teha pilte ja videoid, on pigem emotsionaalne, sest rahaliselt see mulle sisse ei too. See on puhas meelelahutus ja hobi. Ja kas ratsionaalne inimene raiskab raha millelegi, mis talle kasumlik pole? No ei, eks.

Ehk siis aasta aega olen ma uuest telefonist mõtteid mõlgutanud. Umbes pool aastat tagasi hakkasin seda tõsisemalt kaaluma. Siis ma võtsin oma praeguse telefoni tehnilised andmed välja ja hakkasin neid võrdlema uute telefonidega. Tundus, et uute telefonide tase pole nüüd nii palju parem, mis mulle oleks õigustanud tuhande pluss eurost väljaminekut. Otsustasin, et las jääb.

Aga siis juhtus TikTok. Ja ma asusin taas uurima telefoni kaamerate tehnilisi parameetreid. Vaatasin sedapidi ja todapidi. Viimased kaks nädalat sisuliselt elasin Elisa, Tele2, Telia, iDeal ja hinnavaatlus.ee lehel. See pilt mis mulle sealt vastu vaatas ei meeldinud kohe üldse. Sellepärast ma iga päev suurest frustratsioonist muudkui välja logisin, sest ma ei tahtnud elada selle teadmisega, mis mulle tuima järjekindlusega pärale hakkas jõudma.

No ja lõpuks läks ikkagi nii nagu minul suurte otsustega läheb. Mul oli 7 minutit vaba aega. Valisin mudeli, lisasin ostukorvi, sõlmisin järelmaksulepingu ja tellisin ära. Emotsionaalne otsus.


Või kas ikka oli? Aasta aega kaalumist, kalkuleerimist, plusside ja miinuste võrdlemist, otstarbekuse ja vajaduse hindamist, konsulteerimist mudelite omanikega ja allahindlustel silma peal hoidmist. Ka see on ikka emotsionaalne või olen ma lihtsalt piisavalt intelligentne, et ennast ratsionaalseks pidada?

Kommentaarid