Mehed, kes vihkavad naisi

Ma olen selle postituse kirjutanud 15 mail. Olnud väga lähedal sellele, et see mustandite hulgast kustutada. Aga praegu, täna, selle valguses, mis Twitteris* toimub, on mul natuke hea meel, et see mul veel alles oli.



Ma olen seda postitust peas põrgatanud juba jupp aega. Ma kardan, et ma ei oska ennast siin piisavalt väljendada ja pigem tekitab mu öeldu pahameelt ning viha. Nii et kes teab, võib-olla ma ei avaldagi või avaldan ajutiselt. Ma juba korra mainisin, et Epp kirjutas heal teemal ja ilmselt olid tal ka kirjutades teatud kõhklused, aga just selliseid postitusi ma siin alles mõned nädalad tagasi taga igatsesin. Postitusi, mis tulevad sügavalt seest ja mis ei jää postitamata põhjusel, et äkki kellegi varvas saab selle käigus muljutud. Hea postitus ei ole sellepärast hea, et see paneb kaasa noogutama, vaid see on hea, kui see paneb kaasa mõtlema ning tekitab diskussiooni. Ning ometi on mul hirm tagajärgede ees.

Tahaks alustada sõnadega "ma pole tegelikult feminist", aga ma olen aru saanud, et ma vist lõpuni ei mõista, mida see sõna endas kätkeb ja kuna ma aina rohkem satun lugema kirjandust, mis on feministlik ja vaatama saateid, mis on feministlikud ning mõtlema mõtteid, mis on feministlikud, siis ma vist ikkagi olen. 

Mida kauem ma ilmas liigun, seda enam ma näen seda, et naisi koheldakse ebaõiglaselt. Mitte kõiki naisi, mitte kogu aeg, paljud naised ei kurda selle üle, nad ei märka seda ega pea seda probleemiks. Mina ise kaasa arvatud. Selles mõttes, et ma ei tunne, et ma olen puhtalt oma soo tõttu kuidagi diskrimineeritud. Või noh, vahel tunnen, aga ma olengi see, kes on kohanenud, kes kehitab õlgu, et it is what it is, ja teeb oma sidrunitest limonaadi.

Aga mitte endast ei tahtnud ma rääkida. Sest minuga on korras. Ma olen eluga rahul ja mul pole pretensioone. 

Kuid ma pole pime ilmas valitseva suhtes. Just need Epu poolt väljatoodud näited selle kohta, kuidas meessugu üritab allutada naisi, neid domineerida, neile koht kätte näidata. Läbi ajaloo on võim olnud meeste käes. Erinevatel ettekäänetel. Nad olid füüsiliselt tugevamad, nad olid haritumad (kuna tüdrukuid koolidesse ei lastud), neil oli vara (kuna pärandus anti poegadele, mitte neidudele), neil oli võimalik kodust eemale minna ning raha teenida, maailma avastada, sest neid ei hoidnud kodus majapidamis ega lastekasvatuskohustus. Mõnes mõttes oli selline korraldus ka naise kaitseks. Nii oli tal keegi, kes tema eest hoolt kandis, tal oli kodu ja kui hästi läks, siis võis naine lisaks majapidamistöödele ja laste kasvatusele tegeleda ka oma hobide ning ambitsioonidega. Aga ainult siis kui tal vedas. Kui mees, kellega ta koos oli, polnud vägivaldne türann. 

Tänaseks on asjad paljudes maades muutunud ja muutumas. Naistel on rohkem õigusi ja vabadusi. Kuigi jätkuvalt valitseb suhtumine, et naise peamine roll elus on olla mehe naine ning lapsi saada ja sünnitada, siis aktsepteeritakse aina rohkem ka alternatiivseid eluviise. Kuna ühiskond tervikuna liigub selle poole, et naissugu ei ole enam tingimata sunnitud olema suhtes, mis teda ei rahulda, ei pea tingimata sünnitama lapsi meestele, kes pole isaks kõlbulikud, tähendab see paraku seda, et meestelt nõutakse rohkem kui varem. Miks on kohtingurakendused täis 35+ aastaseid mehi, kes otsivad endale nooremat naist? Sest nooremaid on lihtsam kontrollida. Palju lihtsam on võtta üks noor kahekümneaastane, kes on harjunud kuulama oma vanemate ja pedagoogide sõna ning kes on igas mõttes veel arenemata enesekehtestamisvõimega, et ta enda järgi välja koolitada (ik. grooming). Et keskealine mees suudaks omavanusele naisele muljet avaldada, peab ta tunduvalt rohkem pingutama. Keskealist naist ei huvita see, millise autoga sa sõidad või mitu korda sa oled Phuketis paketireisil käinud. Seda naist ei huvita, et sa oled kakskümmend aastat ühel ametikohal tagumikku laiaks istunud ja tead peast üheksakümnendate kultusfilme tsiteerida. Neid naisi huvitab see, kas sul on ambitsioonikust kuhugi areneda, midagi õppida, kuidas sa oma lastega läbi saad, kuidas sa kavatsed maailma endast parema paigana maha jätta, kuidas sa kohtled teisi inimesi, kas sinuga on huvitav vestelda ka siis kui sa parasjagu oma uuest läikivast autost ei räägi, ja kas sa suudad minus turvatunnet tekitada. Ning kui vastus on ei, mida see paraku sageli on, siis see loomulikult tekitab viha - "mis mõttes su latt nii kõrgel on, vaata ise kui vana ja närtsinud munarakkudega sa oled". Sarnasel põhjusel on populaarsed mail order bride variatsioonid. Loomulikult on mehel lihtsam võtta endale naine arengumaadest, kus naisele on pähe raiutud kuulekust ning igasugused isiklikud ambitsioonid on hobi, millega naine võib tegeleda, kui tal pärast pere eest hoolitsemist aega ja energiat üle jääb. Mul oli kord vestlus ühe mehega kohtinguäpis, kes oli mures reisikeelu tõttu koroona ajal. Ta ülistas Venemaa naisi, kui ilusad, kui hoolitsetud, kui haritud, kui sõnakuulelikud ja alluvad (sõnakuulelikud ja alluvad on väljamaa naised täpselt nii kaua kuni viisa kehtima hakkab). Teine mees, mäletatavasti, põlgas Eestis elavaid vene naisi, kuna need on nõudlikud (loomulikult tundub naine nõudlik, kui mehel midagi pakkuda pole). 

Selliseid vihaseid mehi on väga palju. Mõned on avalikult vihased ja alandavad naisi. Teised on maskeeritult vihased. See on nüüd puhtalt minu enda kogemus ja eelarvamus, aga mulle tundub, et kõige kurjemad ja vihasemad on need mehed, kes väidavad, et nad armastavad naisi ja on feministid. Ma ei tea miks, aga mul on elus õnnestunud mitme sellise "feministiga" rääkida ning pärast lühikest tutvust ilmneb, kuidas nad naisi kirglikult põlgavad ja neid kõikides oma hädades süüdistavad. "Mu ema rikkus mu elu ära!" Okei, aga kus su isa siis oli, et ta su ema ei takistanud? "Oi, isa polnudki, ema üksi kasvatas." Hmm, et siis selle asemel, et hinnata seda, mida su ema sinu jaoks teinud on, vaatamata sellele, et ta pidi hakkama saama nii ema kui isa rolliga, oled sa tema peale vihane, aga kallis issi, kes su lapseootel ema hülgas, on õige mees muiste? Jep, kõlab loogiliselt küll. "Naine jäi minust meelega rasedaks ja rikkus mu elu ära!" Kas sind kuritarvitati seksuaalselt? "Ei, tead küll, ta ütles, et võtab pille ja valetas." Oota, et siis sina, teades, et sa lapsi ei taha selle naisega, olid vabatahtlikult nõus kaitsest loobuma ning panid kogu vastutuse lapse saamise või mittesaamise eest naise õlule ning oled nüüd ohver? "Ta kasutas mind ära!" Loomulikult, me naised kõik ainult sellest unistamegi terve elu, et saada lapsi meestega, kes meiega lapsi saada ei taha, juba lasteaias hakkame plaane hauduma. "Naised on kõik kullakaevajad! Nad jätavad su kohe maha, kui sul raha pole." Sul sõbrake on Tinderis pildid oma BMW veljest, Armani teksadest, Gucci kingadest ja Rolexist, sealjuures pole ühtegi iseloomustavat lauset enda kohta ning sa imestad, et sa oma ellu harakaid ligi tõmbad? Kullapai, sinus polegi midagi muud kui su rahakott ja kui seda pole, siis sa oledki naise jaoks kasutu. Proovi, loe vahel mõni raamat läbi või käi mõnel koolitusel, leiad ehk ka naisi kelles on veidi rohkem kui kunstripsmed ja silikoonkann. "Naisi huvitavad ainult musklis mehed ja ilueedid, ausat töökat meest ei taha keegi!" Isiklikult ma tunnen täpselt ühte naist kellele meeldivad suurte ilumusklitega mehed. Mina ise olen see naine. Ja muide, musklid ei välista ausat töökust. On sul üldse halli aimugi kui palju tööd ja pühendumist sellised musklid nõuavad? Ma puhtalt selle pühendumise ja enesedistsipliini pärast imetlen neid mehi. Aga proovi, jäta nädalas mõni õlu joomata ja käi vahel duši alt ka läbi ning näed kohe, kuidas õllekõht taandub ning pisut tagasihoidlikum de Ausa Töö fragrance imet teeb. Ainult et sa arvad, et suhtumine work hard play hard peaks iga naise jalust nõrgaks võtma, kuigi samal ajal sa eeldad, et naine, kes käib täiskohaga tööl, sünnitab sulle lapsi, kasib su järel ja kasvatab su lapsi, peab iga kell välja nägema nagu ta oleks just Vogue esikaane photoshood'ilt koju naasnud, ning kui seda pole, siis on sul sünniõigus see tubli naine hüljata ning kohaliku pubi nurgapealses lauas halada. 

Probleem on selles, et varem neid asju meestelt ei nõutud. Mees võis teha lapsi paremale ja vasakule ning pildilt kaduda, sest keegi ei saanud tõestada, et see on just selle mehe laps. Nüüd oodatakse mehelt nii materiaalset, füüsilist kui ka, oh õuduste õudus - emotsionaalset panust. Probleem on selles, et varem oli naine see, kes pidi ennast hoidma puhtana ja võis sugulisse vahekorda astuda ainult pärast abiellumist. Nüüd on seksuaalvabadus ja kõik võivad teha mida tahavad, aga ka vastutavad kõik võrdselt. Probleem on selles, et kogu maailma raha ei ole enam meeste käes ning ambitsioonikad naised ootavad mehelt rohkemat kui kolmetoaline üürikorter ja kümme aastat vana Toyota. Ja kui sa tahad naist, kes näeb igal ärkveloleku hetkel välja nii, nagu ta oleks just ilusalongist välja astunud, siis ta kas otsib sponsorit, kes kogu selle ilu kinni plekib, või teda ei huvita sinu varaline seis mitte üks gramm, sest ta on ise juba see sponsor. Probleem on selles, et nüüd on ka naistel juurdepääs ilusate meeste pildimaterjalile nii nagu varem oli ainult meestel, kes Playboy'd ja Maajat salaja piilusid. Internet on täis puuraidurite videoid, kus ilusad Kanada mehed, kellel ruuduline flanellsärk ümber niuete seotud ja kelle lihased on nagu Vivaldi sümfoonia, lähevad metsa, libistavad oma suure töömehe kämblaga üle võimsa tamme ning kukuvad seda kirvega raiuma. No täielik porno, ausalt. Loomulikult ütleb sul Mari kodus pärast tervet päeva TikTokis selliste videote vaatamist, et ma ei saa aru, Juhan, sa ka ju terved pikad päevad käid metsa langetamas, kus sinu lihased ja six-pack on? 

Probleem on selles, et naised tahavad ja saavad meestega samu asju. Ning see on hirmus. Ja hirm ajab vihale. Vihased inimesed käituvad inetult. 

Mis on huvitav, et sellest vihast naiste vastu on nakatunud ka osad naised. Sellepärast ma tükk aega mõtlesin, et ma ei saa pealkirjaks jätta "mehed, kes vihkavad naisi", vaid see peaks olema midagi muud. 

Naiste viha naiste vastu on aga tunduvalt peenem. See pole nii läbinähtav. Aga see on seda valusam. Naised, kes lipitsevad meeste ees ja sosistavad neile kõrvu asju, mida mehed kuulda ihkavad. Naised, kes kritiseerivad teisi naisi. Kes küsivad õelaid küsimusi, et "millal sina siis mehele saad?" Või räägivad sellest, et pole elus suuremat rõõmu, kui lapsi saada, jättes teadlikult rääkimata kõigist emadusega kaasnevatest raskustest, kõhklustest, muredest ning väljakutsetest, tehes nägu, et nende jaoks oli laste saamine ja kasvatamine kerge suvine jalutuskäik Jaapani aias. Naised, kes nokutavad teadjalt pead ja ütlevad, et muidugi su mees pettis sind, vaata kuidas sa ennast käest oled lasknud. Naised, kes ütlevad, et no mis sa selle väikse kõrvalhüppe pärast hakkad peret lõhkuma, mehed ongi sellised, et käivad korra külapeal hamburgerit söömas, kuigi teavad, et kodus ootab neid seitsmekäiguline õhtusöök. Naised, kes ütlevad, et see plika oli selle ära teeninud, sest mida ta siis ronib sinna sellise seelikuga ise purupurjus. Naised, kes ütlevad, et ma ei saa su jutust üldse aru, las parem mõni mees seletab mulle. 

Viha meeste vastu olen elus tunduvalt vähem tundnud. Viha meeste vastu ilmutavad tunduvalt rohkem just mehed. Mehed kannatavad meeste tõttu samamoodi nagu naised. 

Kui naised on vihased meeste peale, siis see näeb välja nii, et nad räägivad sellest, kui palju nad on endaga tegelenud ja leidnud armastuse enda vastu ja kuidas nad ei lase kellelgi enda üle otsustada ja on teraapias käinud ja on nüüd täiega terved ja valmis elus uue lehe pöörama, on tegelikult väga vihased ja kurjad. Ma ei välista ennast nende inimeste hulgast, sest ma tean, et on olnud perioode mu elus, kus ma olin just see kuri ja vihane "tugev iseseisev naine". Ma panin need sõnad jutumärkidesse, sest ma arvasin tol ajal, et tugevad ja iseseisvad naised peavadki olema natuke agressiivsed ja kurjad. Aga tegelikult ei pea. Sa võid olla ka leebelt iseseisev ja tugev, sul pole vaja rusikaga rinnale taguda ja kõigile vihaselt kuulutada, kuidas sul elus meest vaja pole ja kuidas sa kõigega ise (paremini) hakkama saad. Sest see, kas saad või ei saa, seda näitab aeg. 

Viha on ehk teatud kaitsemehhanism. Loom, kes on haiget saanud, ründab ka neid, kes teda aidata tahavad. Vahel on valu ja sellest tulenev viha nii suur, et sellest ei saagi vabaks. Eriti kui sa enda ümber kogud inimesi, kes seda viha toidavad. Ükskõik siis mis viisil. Kas valides ellu inimesi, kes kinnitavad, et su viha nende soo vastu on õigustatud või veetes aega nendega, kes jagavad sarnaseid kogemusi. Sealt tulevadki üldistused "kõik mehed/naised on sellised". Vahel ongi lihtsam olla vihane ja elada selles narratiivis. 

Lõppkokkuvõttes pole mehed ja naised. On lihtsalt inimesed. 

*Twitteris (X) levib diskussioon, milles mehed kirjeldavad värvikalt seda, kuidas nad vihkavad oma partnereid. Sellel on üle 15 miljoni vaatamise, 50 tuhande like ja üle 18 tuhande kommentaari. Selle asemel, et minna oma partnerist lahku ja leida keegi, kes neile päriselt meeldib, postitavad klaviatuurikangelased oma ilgeid ülestunnistusi kogu ilmale lugemiseks.

Kommentaarid

  1. Lihased nagu Vivaldi sümfoonia... imeline! Võtan kasutusse, eriti kuna mul on kolm teismelist poisslast ("Emme! Vaata musklit!").

    VastaKustuta

Postita kommentaar